Domagoj Duvnjak

 RANKO SUVAR Cropix
KAPETAN REPREZENTACIJE

Duvnjak: Kasnio sam na okupljanje i izbornik me nije ni podigao s klupe. Znao sam da će biti tako

‘Trebat će nam puno truda da se pomaknemo u odnosu na ostvareno na prethodnim velikim natjecanjima‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. svibanj 2024. 21:27

Domagoj Duvnjak, kapetan hrvatske reprezentacije, bit će jedini hrvatski rukometaš koji će igrati na ovogodišnjem završnom turniru Lige prvaka u Kolnu, u dresu Kiela. Makar Kiel ove sezone ne briljira, makar dogodine neće igrati Ligu prvaka kako stvari stoje, Kiel je Kiel i nikada ga se ne smije otpisati. U polufinalu turnira u Lanxess Areni sredinom lipnja Kiel će igrati protiv Barcelone, dok će se u drugom polufinalu sastati aktualni europski prvak Magdeburg i danski Aalborg.

Sezona nije bila ni dobra ni lagana?

- Nije, to se mora priznati. Otkad sam u Kielu valjda smo samo jednom osvojili peto mjesto u ligi. Ovo nam je najlošije protiv toga. Nemamo konstantu cijelu sezonu, imamo odličnih utakmica, ali su nas ozljede lomile kroz sezonu i nikako se nismo uspjeli sastaviti onako kako smo svi željeli. No, što je tu je, možda zbog svega toga mi u ovom trenutku izgledamo najmanje opasno od svih sudionika Final foura u Kolnu, ali svi znaju, a i mi smo svjesni toga da Kiel može pobijediti svakog i da nitko protiv nas nije favorit. Ždrijeb je donio Barcelonu, moglo je i drugačije, ali generalno ne mijenja previše, jer ako želiš uspjeti, a svi to želimo, moraš u ta dva dana odigrati dvije top utakmice i nikakav drugačiji način za uspjeti u Kolnu ne postoji.

image

Domagoj Duvnjak

ANTE CIZMIC Cropix

Protiv Montpelliera ste spasili -9, to se ne događa pod normalno?

- Da, bilo je jako uzbudljivo. Trebalo je i dosta sreće u tome. Rekao sam, mučimo se cijelu sezonu. Recimo, nakon Eura vratar Bellahcene nam nije tako dobar, jer je i njemu taj Euru bio prvo natjecanje, osvojio je zlato na njemu, ali povratak nakon toga u Bundesligu nikad nije lagan. Mrkva nam je odlično odgovorio. Imamo problem sa Skipagotuom koji je ozlijeđen, to nam utječe na igru i ritam, jako važan Reinkind desno nam se ozlijedio, pa je čak pitanje hoće li igrati za Norvešku ovaj tjedan, makar je kao i Overby otišao na norveško okupljanje. Nije problem jedna utakmica, ali s takvim realnostima problem je u kontinuitetu biti dobra i zato su nam se događali padovi.

Sada preskačemo na reprezentaciju. Prvu akciju s novim izbornikom Sigurdssonom smo odradili super, ali život ide dalje… Vi ste u Hannover kasnili zbog obiteljskih razloga. Kako vam se taj prvi sudar s novim izbornikom dopao?

- Izgledalo mi je jako dobro, Sigurdsson je samozatajan, ali i te kako ima svoj plan i traži način kako ga najbolje realizirati. Ja sam kasnio na okupljanje, u prvoj utakmici protiv Austrije nije me ni podigao s klupe i ja sam znao da će biti tako. On ima svoj red, prepoznaje situacije, ima točne i precizne zahtjeve prema svakome i jako je važno to poštovati u svakom trenutku. Meni se osobno jako dopalo kako je to izgledalo u Hannoveru za prvi puta.

Kako izgleda sada prije Gjensidige Cupa u Norveškoj?

- Isto tako, znaju se očekivanja, traže se rješenja i to što nema rezultatskog pritiska ne znači da će biti opušteno. Moramo graditi gard pobjednika, jer to se od nas očekuje. Nikome nije svejedno kako će to izgledati.

Turnir će biti izuzetno jak?

- Tri odlična protivnika u četiri dana i to govori da će biti dovoljno šanse za sve. Mislim da će u ovoj situaciji izbornik više rotirati, pokušati tražiti stvari koje bi nam mogle dobro doći i u bližoj i u daljoj budućnosti. Protivnici su top klasa. O Danskoj ne treba trošiti riječi. Ja ću dodati da moj Magnus Landin neće doći zbog ozljede, a hoće li Mikkel Hansen ne znam, ali znam da ne nekim pozicijama stvarno imaju luksuz. Recimo, ako dođu bez Hansena, pa recimo iza Gidsela i Kierkelokea imaju Madsena i Hoxera koji su dva top igrača koji iza sebe imaju sjajnu ligu prvaka. Iza vratara Landina i Nielsena su Green, Moller, Jensen… Stvarno… Norveška je uvijek top, u ovom slučaju je doma, a Argentina makar dolazi bez Diega Simoneta izgleda za svaki respekt.

image

Domagoj Duvnjak

ANTE CIZMIC Cropix

Možete li prokomentirati ždrijeb za Olimpijske Igre u Parizu?

- Pa, želio bih da smo dobili jača skupinu, a da spajanje bude po mogućnosti jednostavnije. U suprotnoj skupini su Danska i Francuska i na njih svakako treba gledati najozbiljnije, što će najvjerojatniji značiti da ćemo od samog starta turnira biti maksimalno fokusirani, jer prva dva mjesta u skupini mogu nam biti i te kako važna. A tu lake utakmice nema. Mi u skupini imamo Španjolsku, Sloveniju, Švedsku, Njemačku i Japan i to će biti jako zahtjevno. Trebat će nam puno truda da se pomaknemo u odnosu na ostvareno na prethodnim veliki natjecanjima, a Igre su izazov jer na prošlima u Tokiju nismo uopće bili.

Duvnjaku će to biti četvrte Igre, startao je 2008. Pekingu četvrtim mjestom, bio u Londonu 2012. bio brončani, a u Riju 2016. godine ostao bez odličja.

Linker
08. svibanj 2024 21:28