Lucija Bešen i Izbornik Ivica Obrvan

 HRS/MIRJANA BARAN
KVALIFIKACIJE ZA EURO

Hrvatskoj treba pobjeda od tri razlike, izbornik poručio: ‘Javnost ne zanima kakve smo probleme imali‘

Hrvatske rukometašice od 17 sati u Koprivnici igraju kvalifikacijsku utakmicu protiv Rumunjske
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. ožujak 2024. 14:34

Hrvatske rukometašice od 17 sati u dvorani Josipa Samaržije Bepa u Koprivnici (prijenos na RTL 2) igraju utakmicu 4. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo s Rumunjskom. U srijedu je u svojoj Bistrici Rumunjska ostvarila pobjedu 26:24, dok za prvo mjesto u skupini Kraljice šoka bi u uzvratu pred svojim navijačima trebale ostvariti pobjedu od tri ili više pogodaka razlike.

- Hrvatska će se svakako plasirati na Europsko prvenstvo, dok je ova utakmica važna zbog prvog mjesta u skupini. U pravilu je to dosad značilo prednost, no ne uvijek. Pred nama je izazovna utakmica nakon poraza u gostima, zaostatak od dva pogotka razlike je dostižan. Svaka utakmica je nova priča, mi ćemo sada znati više o njima, ali i one o nama. Mi smo se pripremali sa snimkama od posljednje četiri utakmice na Svjetskom prvenstvu, dok su oni od tada puno promijenili, što nam je otežalo pripremu. Morali smo se prilagođavati za vrijeme utakmice, nismo odigrali nešto spektakularno, ali ne bih rekao ni da je bilo loše. Pozitivno je što smo smogli snage vratiti se iz minusa od pet golova i odigrati samu završnicu u egalu, u konačnici smo mogli i do neriješenog rezultata - rekao je hrvatski izbornik Ivica Obrvan.

Po prvi put će voditi reprezentaciju u natjecateljskoj utakmici na domaćem terenu, i to u Koprivnici, gdje je ujedno i trener rukometašica Podravke Vegete s kojima je ove sezone izborio plasman u četvrtfinale Europske lige.

image

Hrvatske rukometašice čeka velik izazov protiv Rumunjki

ROMANIA HANDBALL FEDERATION

- Bit će teška utakmica, veselim se dobroj atmosferi i podršci s tribina. Sigurno da ne smijemo podleći pritisku da se nešto mora napraviti odmah. Utakmica traje 60 minuta, trebamo polako graditi igru i rezultat. Prije svega moramo eliminirati pogreške koje smo imali u obrani, vjerujem da će neke igračice koje su ostale dužne u prvoj utakmici pridonijeti boljoj igri te da ćemo kao ekipa napraviti puno toga da prije svega pobijedimo, te da osvojimo i skupinu.

Samo jedan trening imale su Hrvatice prije Rumunjske, potrošio ih je i zahtjevan put, no za revanš će se ipak malo bolje pripremiti.

- Javnost ne zanima kakve smo probleme imali prilikom putovanja, veze su jednostavno bile takve i to nam ne smije biti nikakav izgovor. Pripremit ćemo se najbolje što možemo i vjerujem da ćemo pronaći način kako zaustaviti neke ideje u njihovoj igri koje su im prolazile tamo. Primjerice, njihova pivotkinja je postigla 10 pogodaka. Ne sumnjam u bolje izdanje i čvrsto vjerujem da imamo snage za pobjedu.

Jesu li neke igračice uspjele podići formu u odnosu na Svjetsko prvenstvo?

- Kristina Prkačin i Klara Birtić su napadački iznenadile sve, postigle su po pet pogodaka. Klara je bila iznenađenje i za nas jer ne igra za svoj klub u Ligi prvakinja, tek nešto u Bundesligi. Želio bih da ima kontinuitet, dok je Kristina podsjetila na svoje sjajne mogućnosti iz skok šuta. U njima imamo rezervu, nekolicina naših najiskusnijih igračica sigurno može dati bolji doprinos. Ne kažem da nisu željele ili da se nisu trudile, jer bila je to utakmica praktički bez ikakve pripreme. Analizirati tko je u kakvoj formi u odnosu na SP mi je jako teško na temelju jednog treninga i jedne utakmice, no sigurno da u Koprivnici očekujem pomake u svim segmentima.

Iako su se kadrovski promijenile, Rumunjke su i dalje jake i kvalitetne. Nove igračice žele se dokazati, dolaze iz konkurentne lige nakrcane strankinjama.

- To je, uz mađarsku, najbogatija liga na svijetu. Što se tiče kvalitete, stavio bih reprezentaciju Rumunjske u rang Mađarske i Crne Gore s kojima smo nedavno igrali na Svjetskom prvenstvu. To je izuzetno jaka i organizirana reprezentacija koja ima jako dobre igračice i svaka pobjeda protiv takve reprezentacije je velik uspjeh. Mi ne možemo za sebe ni u jednom trenutku govoriti da smo dominantniji ili bolji od Rumunjske. To su izjednačene reprezentacije i svakako nas treba veseliti ako iz ove dvije utakmice izađemo kao ukupni pobjednici - zaključio je Obrvan.

Linker
01. svibanj 2024 15:28