Larissa Kalaus

 Bo Amstrup/afp/profimedia
ŽELE OBRANITI BRONCU

Kraljice šoka se okupile u Zagrebu, kreću pripreme za Euro: ‘Primarni je cilj vratiti dobru atmosferu‘

U ponedjeljak ujutro hrvatska ženska rukometna reprezentacija okupila se u Zagrebu
Piše: HinaObjavljeno: 26. rujan 2022. 13:43

U ponedjeljak ujutro hrvatska ženska rukometna reprezentacija okupila se u Zagrebu, a potom krenula prema Poreču u kojem će u sljedećih tjedan dana obaviti prvi dio priprema za nastup na ovogodišnjem Europskom prvenstvu na kojem će braniti broncu s EP-a odigranog 2020. u Danskoj.

Izbornik Nenad Šoštarić je pozvao 21 igračicu za prvi dio priprema, a na njemu zbog ozljeda nema dobrog duha reprezentacije i sjajne pucačice Ćamile Mićijević, razigravačice Dejane Milosavljević te Ane Turk koja pokriva poziciju desnog krila. Stoga će izbornik morati pronaći nova rješenja na tim pozicijama, a za to neće imati na raspolaganju mnogo vremena.

"Zahvaljujući rasporedu koji je stvorio EHF za pripreme za Europsko prvenstvo imamo dva puta po sedam dana. E, to su pripreme, takozvane. Imamo ovih sedam dana i još sedam dana na kraju desetog mjeseca, kad imamo dvije dogovorene utakmice s reprezentacijom Slovenije. Ovo ovdje je samo s jednim ciljem: da testiramo fizičku spremnost igračica. Sve ostalo što ćemo raditi je taktika", izjavio je Šoštarić na okupljanju u Zagrebu.

Za provjeru i podizanje fizičke spremnosti igračica za ovaj dio priprema je angažiran sjajni stručnjak Pero Kuterovac, najpoznatiji po svom dugogodišnjem angažmanu u muškoj vaterpolskoj reprezentaciji.

Šoštarić je na svoj popis uvrstio gotovo sve zdrave igračice koje su sudjelovale u osvajanju europske bronce u Danskoj ili bile u kadru na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Nova lica su 20-godišnja ljevoruka vanjska igračica Lokomotive Klara Birtić i desno krilo Splita Ana Lovrić.

Nakon što je propustila nekoliko posljednjih akcija, u reprezentaciju se vratila Larissa Kalaus.

"Mislim da je primarni cilj vratiti atmosferu koja nas je uvijek krasila, da se skupimo, da ponovimo neke stare akcije i taktiku. Zapravo, da se uigramo i utreniramo u drugačijem sastavu od onog na koji smo navikle."

Neizostavna članica reprezentacije posljednjih šest godina je Valentina Blažević, koja je od ove sezone u rumunjskoj Gloriji Buzau.

"Drago mi je što smo se opet okupile. Nadam se da će ovaj tjedan proći u pozitivnom duhu, kako to kad nas uvijek prolazi, i da ćemo se što bolje pripremiti za nadolazeće Europsko prvenstvo."

Smotra najboljih europskih rukometnih reprezentacija je na rasporedu od 4. do 20. studenoga, a sudomaćini turnira su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Slovenija. Hrvatska je u prvom krugu smještena u A skupinu s reprezentacijama Norveške, Mađarske i Švicarske, a utakmice će biti igrane u ljubljanskoj Areni Stožice, koja će ugostiti i jednu skupinu drugog kruga te biti prizorište borbe za odličja.

Popis hrvatske ženske seniorske reprezentacije

1. Ivana Kapitanović (CS Rapid Bukurešt)

2. Tea Pijević (Alba Fehervar)

3. Lucija Bešen (Podravka Vegeta)

4. Paula Posavec (Gloria 2018 Bistrata – Nasaud)

5. Andrea Šimara (Podravka Vegeta)

6. Lana Jarak (Lokomotiva Zagreb)

7. Lara Burić (Lokomotiva Zagreb)

8. Ana Lovrić (ŽARK Split)

9. Katarina Ježić (Kastamonu)

10. Ana Debelić (Vipers Kristiansand)

11. Sara Šenvald (Podravka Vegeta)

12. Kristina Prkačin (Gloria Buzau)

13. Tina Barišić (Podravka Vegeta)

14. Tena Petika (Lokomotiva Zagreb)

15. Valentina Blažević (Gloria Buzau)

16. Stela Posavec (Lokomotiva Zagreb)

17. Larissa Kalaus (Podravka Vegeta)

18. Katarina Pavlović (Targu Jiu)

19. Dora Krsnik (Dacia Mioveni)

20. Klara Birtić (Lokomotiva Zagreb)

21. Dora Kalaus (Podravka Vegeta)

Linker
30. studeni 2023 08:59