Denis Špoljarić i Dagur Sigurðsson

 Jozo Čabraja/Kolektiff
UTAKMICA ODLUKE

Legendarni hrvatski ministar obrane: ‘Nijemci me nisu impresionirali, ali ako im uđeš u mašinu...‘

Denis Špoljarić, pomoćnik izbornika Dagura Sigurðssona, otkriva taktiku za utakmicu s Nijemcima
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. ožujak 2024. 14:24

Denis Špoljarić, negdašnji ministar obrane naše reprezentacije i prvi asistent izbornika Dagura Sigurdssona, najavio je današnji sudar s Njemačkom u kojem pobjedom možemo prije posljednjeg kola osigurati plasman u Pariz.

Špoljarić je dugo igrao u Njemačkoj. Čak sedam godina, od 2010. do 2017. bio je član berlinskog Füchsea koji je vodio Dagur Sigurdsson. U Berlinu je zbog ozljede i završio karijeru. Jedno vrijeme je bio pomoćni trener Zagreba, onda je “dobio slobodno”, dok je dolaskom Sigurdssona postao prvi pomoćnik hrvatskog izbornika.

Dempa, jedini pravi ministar naše obrane, s Hrvatskom je prošao sve, mnoge utakmice, kruna tih sjajnih nastupa, kojih je bilo čak 131, bili su svjetsko i olimpijsko zlato u Lisabonu odnosno Ateni. Špoljarić ima i dva svjetska srebra, iz Tunisa 2005. i iz Hrvatske 2009. godine, tu je i europsko srebro iz Norveške 2008.

Uglavnom, idealan sugovornik uoči Njemačke koja je u prvom nastup lagano dobila Alžir, makar to rezultatski izgleda znatno uvjerljivije, nego kada je riječ o igri.

- Ništa neočekivano. Njemačka je dobila baš na način na koji se očekivalo. Imali su i oni problema uoči turnira, mislim da im je Häfner otpao zbog ozljede, nije sigurno bilo ni hoće li Kohlbacher moći, ali sve ostalo je previše za Alžir koji je pokazao da zna i može ako mu se pusti igrati kako želi - kaže Špoljarić.

image

Igor Karačić

RONNY HARTMANN Afp

Gledao je utakmicu Hrvatske i Njemačke na Euru...

- To je izgledalo dobro, sve se nekako posložilo, ali nažalost nismo tako izgledali cijelo prvenstvo. Previše je bilo dekoncentracije u napadu, grešaka, one se u tom okruženju skupo plaćaju. Kako god prošli, tu utakmicu ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, to je svima jasno. Iskreno, nisam impresioniran s Njemačkom. Dobri jesu, ali teško da bi se domogli polufinala Eura da nisu bili domaćini. Tu su im se poklopile mnoge stvari.

Nije realno očekivati da Sigurdsson s dva treninga može promijeniti stvari, ali ako s ovim turnirom dobijemo na vremenu i plasiramo se na OI, znat će kako i što dalje

Bili su jači nekada?

- Bili su, ali smo mi bili još jači. Ono u Portugalu, mislili su da je već gotova stvar sa zlatom, onda su u Ateni prestali nas tako doživljavati.

Njemačka ima svoje velike adute?

- Imaju odlične igrače koji svi igraju jaku ligu. Njima je rukomet privilegija, njihovi navijači pune dvorane i nose svoju momčad. To je jako važan segment svih njihovih uspjeha. Tako će biti i sada u Hannoveru koji je rukometni, u kojem je svaka utakmica spektakl na svoj način. To za njih nisu obične utakmice, to su praznici na kojima se uživa.

image

Andreas Wolff

RONNY HARTMANN Afp

I na terenu je ponekad tako?

- Ključ je njihove igre čvrsta obrana. Nije ni naša manje čvrsta, ali to je relativno, jer i prije su mislili da su jači od nas, pa smo dokazali da nisu. Ta obrana je jaka, iza nje stoji sjajni Wolff, ako im uđeš u mašinu i promašiš nekoliko šutova u nizu, oni s publikom polete i ako ih krene, onda se puca iz svih mogućih pozicija i protivnik jako lako tone pa imaš dojam da im sve ulazi. Zato protiv njih moraš biti koncentriran, baš onako kako mi nismo bili na nekim utakmicama na proteklom Euru, dok smo bili protiv Austrije ovdje. Svaka lopta je dragocjenost i to je vjerojatno najveći zadatak koji je pred nama u ovoj utakmici.

Kako je Dagur doživio Hrvatsku?

- Dobro, spreman se uloviti posla i riješiti to što nas muči. Nije realno očekivati da on sada odmah s dva treninga može promijeniti neke stvari, ali ako s ovim turnirom dobijemo na vremenu i plasiramo se na OI, znat će kako i što dalje. Ima viziju i želi nam pomoći da se dignemo opet u visine.

Koji su najopasniji igrači u Njemačke u ovom sastavu?

- Trenutno Wolff, Golla na crti, Köster lijevi vanjski i Knoor na sredini. Treba respektirati da su na domaćem terenu u Hannoveru Uščins i Michalczik, da je Uščins bio najbolji protiv Alžira. U toj selekciji je puno mladih igrača, samo su dvojica iz dva najjača kluba, Kiela (Dahmke) i Magdeburga (Mertens). Njemačka ima najbolje mišljenje o sebi, ali uz dobru našu igru nisu nepobjedivi - zaključio je Denis Špoljarić.

Linker
14. svibanj 2024 15:51