JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF
REALNI PLAYMAKER

‘Moramo se malo spustiti na zemlju, već dugo Hrvatska nije svjetski vrh, ali želimo tamo opet biti!‘

Iskusni Mostarac s kapetanom i Cindrićem ponovo čini trojku srednjaka oko koje će se graditi priča
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 14:55

Otiša je Hrvatska prema Švedskoj na svoje 15. Svjetsko prvenstvo. Izgledamo dobro, a koliko to vrijedi teško je reći, jer na posljednjim velikim rezultatima nismo imali nekih značajnih rezultata. Posljednju medalju na SP osvojili smo u Španjolskoj prije 10 godina, nije bilo loše u Kataru, Francuskoj i Njemačkoj, gdje smo bili među osam što nam je sada osnovni cilj. A nije bilo dobro prije dvije godine u Egiptu kada smo ostvarili jedan od najslabijih plasmana na SP uopće, ako se tu računaju tri ispadanja u osmini finala prije portugalskog zlata.

Igor Karačić je jedan od udarnih igrača ove naše reprezentacije. U odličnoj je formi, u kontinuitetu igra već sezonama u Kielcu koje je vodio do finala Lige prvaka, ali i do naslova. Njegova brzina, lakoća, njegov mostarski tvrdi karakter ovoj momčadi daje prepoznatljivost. Kara nikad ne spušta glavu, čak ni kada je teško. Na prošlom Euru lani u Mađarskoj nije ga bilo i to je bila velika pogreška, jer kada netko igra u vrhunskom klubu na vrhunskoj razini nema niti jednog razloga da bude tako. Sada se vratio i oko trojke Duvnjak - Cindrić - Karačić pokušavamo raditi priču koja će nas vratiti u svjetski vrh.

Pa, kako vama izgleda Hrvatska uoči samog starta SP. Pripremne utakmice nisu dale sliku na koju bismo se mogli osloniti.

- Te pripremne utakmice uvijek možeš gledati sa strane koja ti odgovara. Ako ćeš tražiti greške uvijek ćeš ih naći, ako ćeš tražiti nešto dobro, uvijek ćeš naći. Mislim da smo svi svjesni da nam protivnici nisu bili iz samog vrha, ali isto tako moramo biti svjesni da ni mi trenutno nismo taj isti svjetski vrh koji smo bili godinama. Moramo se spustiti na zemlju, raditi i čekati svoju priliku. Mislim da smo u tom smislu radili jako dobro, da se vidi da su svi željni vrhunskog dosega, ali mi nismo u situaciji gledati puno naprijed. Moramo od utakmice do utakmice graditi svoju priliku. I te prijateljske utakmice su uvijek na neki način rizik koji nosi kočnicu, igrači misle o SP, svaki bi želio tamo igrati. Tako da kako god da jest, sliku ne treba donositi. Mi smo recimo prije Eura u Švedskoj i Austriji 2020. kada smo bili srebrni, igrali u priprema egal s BiH, a znamo se i gubiti.

Nastavio je...

- Zato nam nije bila nebitna ni Italija, ni Makedonija, ni Izrael, svakoga smo shvatili ozbiljno. Tako ćemo i s Marokancima i s Amerikancima, makar nas tu svi vide kao favorite. Možda to uvijek nije bilo na razini u pripremama, ali u pripremama je tako, noge i glava ne funkcioniraju uvijek najbolje. No, pokazali smo dobre stvari i optimisti smo. Moram priznati da su nas mladi igrači i te kako dobro povukli da se dokažemo da još možemo i to je mislim stvar koja obogaćuje ovu reprezentaciju. Do starta SP imamo još dva treninga, a dva treninga su puno i u njima se jako puno toga da popraviti, detaljizirati.

Otvaranje će po mnogima biti najteže, kako Karačić gleda na tu utakmicu s Egiptom, polufinalistom prošlh Igara u Tokiju?

- Sigurno, Egipat je super reprezentacija, momčad koja je već jako dugo na okupu, koja je pod Parrondovim pravilima doživjela renesansu. Glavni igrači su im u jakim europskim klubovima i to je za njih jako važna stvar, jer okruženi su vrhunskim cijelu godinu.

Gledali ste ih?

- Da, gledali smo nekoliko njihovih utakmica i od prije neki dan svaku kavu i druženje posvećujemo njima i pričama o njima. Tu je koncentracija na Egipćane maksimalna, jer svjesni smo koliko nam ta utakmica znači. Odigrali su sjajnu utakmicu protiv Francuske. Onaj generalni dojam je da su izuzetno fizički moćni i da će u tom smislu biti jako teška utakmica. Parrondo ih je jako dobro disciplinirao i organizirao, to su moćni ljudi poput Ali Zeina, Kaddaha, Mamdouha, Elderre i u stanju su iskoristiti svaku priliku koja im se ponudi. I sebe ćemo na neki način u toj utakmici testirati.

Kažu da su najbolji test vrhunske utakmice, a vama u dresu Kielca ne nedostaju. Uopće, svi vaši suigrači su glavni u svojim reprezentacijama...

- Često baš na tom primjeru volim gledati na stvari, osnovno je da u jednoj takvoj momčadi mora postojati disciplina i hijerarhija koja se poštuje u svakom trenutku. Tu su autoritet trenera i kapetana jako važni, tako je u svakoj momčadi koja se bori za visoke domete. Naoko izgleda jednostavno voditi toliko dobrih igrača, ali to je nekad jako zahtjevan posao, jer svaki ego treba podrediti kolektivu. U tom sastavu su Wolff koji nosi Njemačku, Tournat koji je najefikasniji Francuz, Nahi koji igra odlično ove sezone, braća Dušebajev koja nose Španjolsku, Moryto i Sicko koji su lideri u Poljskoj. I u tim relacijama čovjek uvijek jako puno nauči. Meni se nekako čini da smo mi na dobro tragu u tom smislu, a sad rezultata nemamo u posljednje vrijeme da bilo što možemo garantirati. Morat ćemo to pokazati na licu mjesta. Čini mi se da možemo i svi to od sebe očekujemo.

Važno je ne izgorjeti u prvoj utakmici, jer to je - kako god da prođe - tek početak?

- Sigurno, nama je svaka utakmica jako važna, zato sam rekao da nemamo pravo razmišljati drugačije koji god protivnik da je na drugoj strani.

Kako gledate ostatak Svjetskog prvenstva iz iskustva trenutne forme, jer većina tih igrača koji su glavni u reprezentacijama igra u Ligi prvaka i imate s njima priliku igrati svaki tjedan?

- Ima jako puno dobrih reprezentacija, možda kao nikad dosad. Ja bih u prvi plan gurnuo Dansku, Švedsku i Francusku jer su to selekcije koje su dobre u kontinuitetu i koje imaju širinu koja je jako važna za ovakvo veliko natjecanje. No, odmah do njih tu vidim i Island koji je jako dobra reprezentacija i Španjolsku koja je izuzetno dobro posložena i disciplinirana za ovakve turnire. Rekao bih da SP nikad nije bilo zanimljivije i toplo se nadam da ćemo se i mi uključiti u tu borbu. U igri je i plasman na olimpijske kvalifikacije i to ovo SP čini posebno zanimljivim.

Dakle, optimizam...

- Apsolutno, vjerujem u ovu momčad i da će ona to pokazati - zaključio je Igor Karačić.

Linker
27. travanj 2024 03:24