ANTE CIZMIC Cropix
SP RUKOMETAŠA 2023.

Održan ždrijeb za Svjetsko prvenstvo! Hrvatska odlično prošla, oglasio se i izbornik

‘Po meni je najbitnije da smo izbjegli Sloveniju i Srbiju za početak‘, komentirao je Horvat
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. srpanj 2022. 18:28

SP rukometaša igrat će se u siječnju 2023. u Poljskoj i Švedskoj. Datumi su od 11. do 29. siječnja. Ždrijeb skupina održan je u subotu popodne u koncertnoj dvorani u Katowicama. Uz prisustvo velikog šefa IHF Hassana Moustafe vukli su ga legendarni reprezentativci Švedske i Poljske Magnus Wislander i Slavomir Szmal.

Europa je dala 17 selekcija, po 5 Afrika i Azija, 4 Južna Amerika i 1 Sjeverna Amerika. Afrički predstavnici će biti poznati do kraja srpnja, jer se u Egiptu igra afričko prvenstvo. Ždrijeb je poludirigirani, jer ne dopušta da sve skupine budu s istog kontinenta, ali jedna mora imati tri europske. IHF je odredio i domaćine skupina, mi ćemo biti u Jönkopingu u kojem smo 2002. bili posljednji bez pobjede na Euru. Valjda ćemo ovaj puta biti bolje sreće u Kinnarps Areni, danas Hugsvarna Areni, i preseliti u drugi krug u Malmo gdje čekaju Danci.

Ono najvažnije, svjetski prvak ide direktno na OI u Francusku 2024. u Parizu, a šest sljedeće plasiranih idu u kvalifikacijske skupine za OI. Ostala mjesta se dijele po kontinentalnom ključu za te kvalifikacije, a Europa će imati još dva sa Eura u Njemačkoj 2024. od onih koji nisu u spomenutih 6+1. Uglavnom da bi se moglo do OI mora se doći do četvrtfinala, što će biti iznimno teško.

Sustav SP su 32 selekcije podijeljene u osam skupina po četiri. Nakon prvog kruga po tri najbolje iz svake skupine idu dalje i formiraju četiri skupine po 6 selekcija, spajaju se sustavom AB, CD, EF, GH. Rezultati prvog kruga, međusobni, se broje za drugi, a nakon drugog kruga u četvrtfinale idu po dvije najbolje selekcije iz skupina. Četvrtfinala se igraju dva u Grdanjsku i 2 u Stokholmu, po jedno polufinale isto, a sami susreti za odličja u O2 Areni u Stokholmu u kojoj smo 2020. bili drugi na Euru.

Skupine prvog kruga su:

SKUPINA A (Krakow): Španjolska, Crna Gora, Čile, Iran

SKUPINA B (Katowice): Francuska, Poljska, Saudijska Arabija, Slovenija

SKUPINA C (Göteborg): Švedska, Brazil, Afrika 2, Urugvaj

SKUPINA D (Kristianstad): Island, Portugal, Mađarska, Koreja

SKUPINA E (Katowice): Njemačka, Katar, Srbija, Afrika 5

SKUPINA F (Krakow): Norveška, Makedonija, Argentina, Nizozemska

SKUPINA G (Jonkoping): Afrika 1, Hrvatska, Afrika 3, SAD

SKUPINA H (Malmö): Danska, Belgija, Bahrein, Afrika 4

Kratko rečeno - prvi cilj je prenijeti maksimum bodova (4) u Malmö, a to znači da će prvi finale biti protiv Egipta gotovo izvjesno. Drugi cilj je izboriti jedno od prva dva mjesta u Malmöu, konkretno ako se dobije Egipat u prvom krugu dobiti još dvije utakmice u drugom, a treći cilj u tri utakmice do kraja upisati barem jednu pobjedu da bismo otišli u šansu za OI ako nismo svjetski prvaci, a takvi optimisti zasad nismo.

- Po meni je najbitnije da smo izbjegli Sloveniju i Srbiju za početak koje su bile opasnost iz 4. bubnja. No, sve pada u vodu ako mi nismo pravi. I po mogućnosti da nemamo problema s ozljedama, COVID-om 19 kao na posljednjem Euru. Nikad nije savršeno, na jednu – dvije ozljede se uvijek može i mora računati, ali s COVID 19 sve pada u vodu. Teško je bilo što komentirati dok ne prođe prvenstvo Afrike na kojem će dosta ovisiti i o ždrijebu. Dok ne prođe možemo samo nagađati – prvi je komentar hrvatskog izbornika Hrvoja Horvata.

Linker
13. srpanj 2023 01:15