BJORN LARSSON ROSVALL Afp
KRAJ PRVOG KRUGA

Pravo SP za Hrvatsku počinje danas: Švedska je sam svjetski vrh, imaju ponajbolju na svijetu i igraju doma

S Kinom u prvom susretu plus 12 bez naprezanja, sa Senegalom s kojim smo mi odigrali egal čistih +8
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. prosinac 2023. 13:48

Švedska je domaćin jednog dijela SP i naš posljednji protivnik u skupini prvog kruga u Göteborgu, gdje će u drugom krugu nastaviti igrati na ovom turniru. Švedska spada u europski i svjetski vrh, nije kao Danska i Norveška, ali je uvijek tu negdje iza njih i vreba priliku. Od 2000. godine vodi ih Thomas Axner i postižu vrijedne rezultate, stalni su sudionik velikih natjecanja. Recimo, polufinalisti Olimpijskih igara u Tokiju. Broncu su izgubile od Norveške. Pete na SP u Španjolskoj prije dvije godine, u četvrtfinalu ispale od Francuske. Pete su i sa posljednjeg Eura u Sloveniji gdje su ih iz borbe za medalju izbacile Danska i Norveška. Dakle, u sva tri slučaja izgubile su od top tri selekcije u ovom trenutku. Ostalo ne gube i zato će nam ta utakmica biti veliki izazov.

Sastav je stvaran godinama, uigran. Poznati švedski 6-0 sustav, sa snažnom sredinom obrane i odličnim vratarkama. Tu su tri super kružne napadačice, Blohm koja igra u Györu, Hvefeld iz Bietingheima i Lagerqvist iz Nantesa, dakle tri vrhunske destinacije ženskog rukometa. Iza obrane su iskusna vratarka Bundsen kao broj 1 i Eriksson, koja brani u CSM Bukureštu, kao broj 2. To je kvaliteta.

Najbolja švedska igračica je Jamina Roberts, lijeva vanjska europskog prvaka Vipers iz Kristiansanda. Ona je i ponajbolja svjetska rukometašica danas. Iz vrhunskog društva su Carlsson, srednja vanjska koja igra u Brestu, pa desne vanjske Lindqvist iz Ikasta i Dano iz Odensea, koje također igraju Ligu prvakinja.

Treba reći da recimo u to društvo spada desno krilo Hagman, njihova najefikasnija igračica koja igra u Vilcei, dok su domaće snage iz Sävehofu koji igra Ligu prvaka i polako sazrijeva, kao i naša Lokomotiva prethodnih godina. Tom Sävehofu snagu daje iskustvo Bundsen na golu, te ljevakinja Koppang i krilo Mellgaard. Ta činjenica čini Švedsku jakom i željnom na svom trenu boriti se za visoki plasman. Njihov prvi plan je izboriti olimpijski nastup u Parizu. Švedska nema medalje s OI i sa SP, dok su bronca i srebro s eura najveći dosezi do sada.

S Kinom u prvom susretu plus 12 bez naprezanja, sa Senegalom s kojim smo mi odigrali egal čistih +8. Finiširale su tu utakmicu protiv fizički zahtjevnog protivnika sa 7-1. Mi smo htjeli tako, ali nismo uspjeli. Danas ćemo vidjeti zašto. Loš dan ili…

Linker
03. svibanj 2024 10:23