Xavi Pascual, Magnus Andersson i Dagur Sigurdsson

 Profimedia
Dražen Pinević
TRI KANDIDATA ZA KLUPU

Sve je izglednije: Hrvatska prvi put u povijesti dobiva stranog izbornika! Favorit je viđen u Zagrebu

Jedan od favorita već je viđen u Zagrebu, no u HRS-u još uvijek mudro šute
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. veljača 2024. 16:12

Sve je izglednije da ćemo prvi puta u povijesti hrvatskog rukometa na klupi reprezentacije imati stranca. I to pravog stranca, ne s ovog šireg područja. Ulog koji je pred Hrvatskom je preveliki da bi bilo kakvo kockanje u bilo kojem smislu došlo u obzir i ono što je sigurno, traži se najoptimalnije rješenje. Kako stvari stoje, doma će se teško naći pa inozemstvo ostaje glavni izbor.

Tri kandidata s obzirom na neke rasplete u posljednje vrijeme dolaze u prvi plan, ali svaki od njih ima svoj život, svoj posao i nije jednostavno doći ni do koga. Pregovori su u tijeku, a kako će se završiti teško je reći.

image

Dagur Sigurdsson

BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA

Kao najzanimljiviji, pojavljuje se Dagur Sigurdsson, 50-godišnji Islanđanin koji je trenutno na klupi Japana s kojim se plasirao na OI u Parizu i osvojio srebro na Azijskom prvenstvu. Da bi sjeo na klupu Hrvatske prvo mora raskinuti s Japancima, pa se dogovoriti za novi posao. Japan ima pred sobom OI, ali Japan realno na njima nema velikih izgleda za ozbiljan rezultat. Sigurdsson je viđen na pregovorima u Zagrebu.

Sigurdsson je bio prije toga izbornik Austrije, Njemačke s kojom je osvojio europsko zlato i olimpijsku broncu, vodio je Füchse Berlin s koji je bio svjetski prvak na Super Globeu, osvojio Kup Njemačke i Europa ligu.

image

Magnus Andersson

MARIJAN MURAT Dpa Picture-alliance Via Afp

Drugi koji se spominje je Magnus Andersson, legendarni švedski srednjak iz zlatne generacije Bengan Boysa. Anderssonu je 57 godina, trener je od 2001, također je radio u Austriji i Njemačkoj. Veliki trag ostavio je u Portu i najzaslužniji je za uspon portugalskog rukometa. U posljednje vrijeme je u Francuskoj, u Aixu koji je u krizi i pred izbacivanjem iz lige, pa je njegov ostanak tamo upitan.

I treći koji je pod ugovorom u rumunjskom Dinamu iz Bukurešta je Xavi Pascual, 55-godišnji Španjolaca koji se proslavio u Barceloni s kojom je išao do europskog trona bez ijedne izgubljene utakmice u sezoni. Xavi je na prošlom Euru bio izbornik Rumunjske, ali se nakon Eura s njom razišao, na njegova mjesto sjeo je domaći stručnjak Buricea, a Xavi je realno najbliži klupi Dinama na kojoj je sada i teško da bi ga Rumunji dijelili, bar ne uskoro.

image

Xavi Pascual

ANTE CIZMIC Cropix

Pregovori će odrediti tko će biti nasljednik Gorana Perkovca na klupi Hrvatske. A u pregovorima nema nemogućeg. Sutra će prema IHF-u otići popis kandidata za olimpijske kvalifikacije, 35 imena na koja možemo računati za to natjecanje od tri utakmice. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti promjena i kakvih, makar 35 igrača je jako puno, jer za Njemačku će ih kandidirati možda 20 najviše. A kako su lige u tijeku, kako se europska klupska natjecanja tek nastavljaju, treba biti oprezan s planiranjima i prognozama. Tek ćemo u ponedjeljak 11. ožujka, kada se reprezentacija prvi puta skupi nakon Eura, znati s kim možemo računati u Hannoveru gdje nas redom očekuje Austrija, Njemačka i Alžir. Prva dva mjesta na turniru vode na OI, a s kim i kako će to izgledati na klupi treba se strpjeti dok pregovori ne završe.

Iz HRS-a nema nikakvog odgovora ili potvrde o pregovorima i kandidatima, kažu dok posao ne bude gotov.

Linker
26. srpanj 2024 10:37