ANTE CIZMIC Cropix
USUSRET SP-U

Tko stoji Hrvatskoj na putu do medalje? Cilj je prolaz skupine, potom nam slijedi veliki izazov, ali i šansa

Tko će nam biti protivnici na SP 2025. kojem ćemo biti suorganizatori sa Danskom i Norveškom?
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. svibanj 2024. 15:35

Na SP koje ćemo u siječnju biti domaćini imamo se šanse boriti za medalje. U skupini spajanju imamo dobre, ali pobjedive protivnike i bit će zanimljivo vidjeti kako ćemo na to reagirati, hoćemo li na početku novog olimpijskog ciklusa krenuti s velikim ili malim promjenama. Treba reći da ovo SP ne nosi pritisak, da nije izborno za OI i s te strane nakon Olimpijskih Igra i naporne sezone, neće ga biti lako igrati nikome.

Ono što znamo je da nam ne pašu utakmice s izvaneuropskim protivnicima, da su nam često nosile probleme zbog stila rukometa, ponekad i motiva. A sada imamo u skupini u Zagrebu tri izvaneuropska protivnika, tri protivnika koja djeluju egzotično, ali igraju dobar rukomet i mogu iznenaditi svakoga. Najlakše Egipat koji spada u vrh posljednjih godina.

Plan je jasan, probati iz skupine prenijeti četiri boda, u utakmicama s Islandom i Slovenijom tražiti prolaz u četvrtfinale i u njemu po mogućnosti izbjeći Francusku, pa je čekati u polufinalu. I doći do borbe za medalje u Oslu. Igramo doma, imat ćemo podršku, uopće ne sumnjamo u rasprodanu Arenu, imamo dobar tim i nek‘ jednom nekom bude teško u njoj.


Protivnici na SP su nam u skupini Egipat, Bahrein i Argentina.

Zbog njih smo čekali godinu dana

Egipat je najjači od svih, došao nam je zamalo glave na prolom SP kada nas je razbio 9 golova, pa nismo mogli među osam najboljih, morali smo čekati šansu za OI godinu dana. Na sreću dočekali smo je.

Egipat ima kontinuitet otkad su ga posljednjih godina vodili Španjolci, prvo Davis, pa Parrondo, a sada nekdašnji trener Szegeda i španjolske koja je bila svjetski prvak 2005. Juan Carlos Pastor. Sjajna momčad, najbolja u Africi, polufinalist prošlih OI, na zadnjem SP sedmi, s najvećim dosegom polufinalom 2001. godine kada ih je vodio Zoran Živković.

image
RONNY HARTMANN Afp

Doma imaju najbolji afrički klub Al Ahli, vani imaju igrače u jakim klubovima i to je tim. Dva vratara su iskusni Hendawy i malo manje iskusni bucmasti Ali. Krila iskusni El Wakill i Sanad, a njihove pričuve mlađi Nafeu i Saad. Na crti kao ključni igrači obrane El Masry i Ramadan, te odlični napadač Shebib. Igru vode braća Elderaa, Yahia igra u Veszpremu, a Seif u Limogesu. Sjajne šutere imaju – lijevo Ali Zein iz Bukurešta, Hecham koji je nas razbio prije dvije godine iz Montpelliera i Kaddah iz Kielca. Posljednja dvojica su dosta ozlijeđeni, ali do našeg SP se mogu opraviti. A desno njegov najbolji igrač Omar Yahia iz Veszprema, te Mohsen i Abdelhak koji su nas razbili uz Hechama u Jonkopingu prije dvije godine. Sjajna momčad, kandidat za polufinale.

Dosta je plakanja - Argentina

Argentinu dobro znate, još od 2003. što je poraz koji nikad nećemo zaboraviti, dobili smo po nosu od njih i ‘21 u Egiptu, u Riju na OI jedva izvukli živu glavu golom Duvnjaka iz penala na isteku vremena, a prije neki dan u Oslu smo ih razbili jedan razlike, makar su oni bili bez svog Messija Diega Simoneta. A što on znači zna Zagreb kojeg je baš Simonet nedavno razbio u osmini finala Lige prvaka u dresu Montpelliera.

Argentina kao i Egipat ide na OI, bila je i na prošlim, trenutno je 19. na svijetu. Guillermo Milano je njihov trener nakon što su ih digli Španjolci. Imaju odličnih igrača, igraju većinom po Španjolskoj, malo doma, nešto u ostatku Europe.

Uigran vratarski par je Bar – Maciel. Ovaj drugi je bio u Barci, sada je Sportingu, a Sporting dogodine igra Ligu prvaka. Odlična krila su Ignazio Pizzaro lijevo i Baronetto desno, snažni pivoti važni za obranu su Moscarielo i Castro. Braća Simonet Diego i Pablo, te mladi Cani vode igru. Tri dobra dešnjaka šutera su Bonanno, Barcello i tamnoputi Parker koji nam je zadao probleme nedavno u Oslu, a desno Veinstein i njihov uz Diega Simoneta možda najbolji igrač - Frederico Pizzaro. Kad su pripremljeni mogu biti opasni svima.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Strašan rast s Kristjanssonom

Bahrein je reprezentacija koja je možda i najviše napredovala posljednjih godina uopće. Dogodilo se to otkad ih vodi islandski trener Aron Kristjansson, nekada odlični pivot. U njihovoj igri ima brzine, discipline i uz tradicionalnu agresivnost to izgleda jako dobro. Bili su na prošlim OI, prošli grupnu fazu, bili osmi, za Pariz su igrali kvalifikacije i ispali, a igrali su sa Sigurdssonovim Japanom za prolaz u Aziji (izgubili 20:17 u finalu). Treći su u Aziji, ove godine, jer bitno pomladili tim, što u njihovim okolnostima kada svi graju doma nije nimalo lako, ali Kristjansson to radi jako dobro. Na prošlom SP, sjećate ih se iz Malmoa, 16 na svijetu, igrali su drugi krug SP s nama i lako izgubili, ali to je bila poodmakla faza...

Najbolji su najstariji, oni nose tim. Prvo ime je srednjak Al Sayyad kojem je 38, ali iza leđa ima mlađeg 24-godišnjeg Mohameda Mohameda. I tako je sagrađena cijela momčad. Al Salatna je prvi lijevi vanjski sa 34 godine, ali Abdoulah i Zajmour su na 24 godine. Desno je ista priča sa Abdoulredhom i Alijem Merzom, na desnom krilu su dva mlađa igrača Jelal i Qambar, a na lijevom krilu i crti pomlađivanje je nešto sporije, jer dominiraju 30+ igrači, Al Samaihli na krilu, te Eid i Mohamed Merza na crti. Kod njih je ključno pitanje koliko fizički mogu izdržati na jednom SP. Dok imaju snage, mogu biti opasni. No, to je problem svih takvih momčadi.

Odlični Slovenija i Island

A nakon skupine, koju ćemo proći – uopće ne sumnjamo, čeka nas drugi krug, a u njemu sigurno Slovenija i Island. Slovenija nam je stalno tu, imat ćemo je i na OI. Sjajna momčad Uroša Zormana koja je teško prošla u Pariz, a još teže na SP 2025. protiv Švicarske koja je naknadno isto dobila pozivnicu IHF-a da dođe na SP. Slovenske zvijezde znate, Mačkovšek, Bombač, Dolenec, Blagotinšek, Marguč, a u ovom trenutku tri najveće su Vlah – Makuc - Janc. S njima nikad nije lako, došli su nam glave 2000. kada nismo otišli u Sydney, pa 2017. kada su nam u Parizu uzeli broncu, makar nam to nije trebalo.

Island je top selekcija koja tek ide prema svom najboljem rezultatu. Na prošlom Euru preuzeo ih je Snory Gudjonsson. Sada će mu nesumnjivo biti lakše. U top sastavu su ponajbolji europski i svjetski rukometaši danas Kristajansson, Magnusson, Palmarsson, super potentni vratar Halgrimsson, pa dešnjak šuter Jonsson, srednjaci Smarasson i Trastarsson, pivoti Vidarsson, Gislasson, Arnasson, desno krilo Gudjonsson. Uz Egipat i Sloveniju na papiru Island bi nam trebao biti najveći konkurent za plasman u četvrtfinale.

Treći protivnik u drugom krugu bit će nam bolji iz dvoboja Kuba – Zelenortski otoci. Tko god, ne mijenja na stvari…

A o spojenoj grupi iz Poreča i Varaždina u drugom krugu još nećemo ni misliti. Dovoljno je reći da je tamo Francuska, a za broj 2 će biti borbe Mađarska, Nizozemska sa povratnikom Smitsom, dosljedna Pajovićeva Austrija i Katar koji još misli da može puno. Zanimljivo SP.

Linker
31. svibanj 2024 15:35