Predsjednik hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac i Domagoj Duvnjak 

 GORAN SEBELIC Cropix
DOBITNICI KRISTALNIH LOPTI

U jubilarnom izboru Sportskih novosti proglašeni najbolji akteri hrvatskog rukometa u prošloj godini

Glasovalo se po sustavu 3-2-1 za najbolje, glasovi se zbrajaju, u glasovanje ulaze samo nominirani
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 06. siječanj 2024. 18:37

Na poluvremenu subotnje utakmice Croatia Cupa rukometaša između Hrvatske i Slovenije u Poreču je održano proglašenje najboljih u hrvatskom rukometu za 2023. godinu. Jubilarni 30. izbor Sportskih novosti. Tradicija kaže da čelnici Hrvatskog rukometnog saveza, izbornici i novinari biraju najbolje u konkurenciji rukometašica, rukometaša i sudačkih parova, dok najboljeg trenera bira posebna komisija SN.

Lanjski pobjednici su bili Ana Debelić, Luka Cindrić, sudački par Matija Gubica - Boris Milošević, te Ivica Obrvan. Njihovi nasljednici ove godine su Katarina Ježić, Domagoj Duvnjak, Nenad Šoštarić, te sudački par Dalibor Jurinović i Marko Mrvica. Rekorderi izbora su suci Matija Gubica i Boris Milošević koji su ponijeli 14 naslova. Kod rukometašica rekord drži Andreja Penezić koja je ponijela devet kristalnih lopti, kod rukometaša taj primat, koji je dosad dijelio s Ivanom Balićem preuzeo je Domagoj Duvnjak koji sada ima šest Kristalnih lopti SN, dok je za najboljeg trenera godine najviše puta biran Lino Červar s 11. Glasovalo se po sustavu 3-2-1 za najbolje, glasovi se zbrajaju, u glasovanje ulaze samo nominirani, njih je u tri kategorije bilo po pet.

Ne posebno bogata godina

Godina nije bila posebno bogata. Rukometaši na SP nisu uspjeli izboriti četvrtfinale, klubova nije bilo u europskim završnicama, ali imali smo broncu kadeta sa SP u Hrvatskoj i polufinale kadetkinja na Euru u Crnoj Gori. Imali smo prvaka Njemačke, Poljske i Španjolske (Duvnjak, Karačić, Cindrić), pobjednika Europske lige (Kopljar), pobjednicu Lige prvakinja (Ježić)...

image

Domagoj Duvnjak

DAMIR SKOMRLJ Cropix

image

Predsjednik hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac i Domagoj Duvnjak

GORAN SEBELIC Cropix

Na domaćoj sceni Zagreb je osvojio duplu krunu, Lokomotiva i Podravka su naslove razdijelili, Lokomotivi je otišlo Prvenstvo, Podravki kup. U okruženju u kojem funkcionira, s obzirom na sve teškoće, rukomet je zadržao visoki rejting, reprezentacije su na velikoj sceni, sva četiri najjača kluba igraju nam grupne faze najjačih europskih kupova. Možda bismo željeli više, ali više i košta, a kada će doći to vrijeme, vidjet ćemo.

Sliku rukometne 2023. upotpunit ćemo s nekoliko najvažnijih dodataka. SP rukometaša igrano je u Švedskoj i Poljskoj. Na završnici u švedskom Malmou naslov svjetskog prvaka ponijeli su Danci. Oni su u polufinalu svladali Španjolsku 26:23, u finalu su bili bolji od Francuske 34:29. U završnici među četiri najbolje reprezentacije bila je još Švedska koja je u susretu za broncu poražena od Španjolske 39:36. Najbolji igrač i strijelac sa 60 golova bio je Danac Mathias Gidsel. Danci su s tim zlato osigurali nastup na OI u Parizu 2024. godine.

SP rukometašica održano je u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj. Završnica je igrana u danskom Herningu, naslov svjetskih prvakinja ponijele su Francuskinje koje su u finalu svladale Norvešku branitelja naslova sa 31:28, prije toga u polufinalu Švedsku 37:28. U borbi za broncu Danske je bila bolja od Švedske 28:27. Najbolji strijelac SP je Čehinja Marketa Jarabkova sa 63 postignuta gola, a MVP natjecanja Norvežanka Henny Reistad. Francuskoj je to treći naslov svjetskih prvakinja u razmaku do 20 godina.

Šest mlađih selekcija na sceni

Rukometaši Magdeburga su prvaci Europe na završnom turniru odigranom u Kölnu. Oni su u polufinalu u velikom preokretu svladali dotad aktualnog prvaka Europe Barcelonu nakon izvođenja sedmeraca 40:39, da bi u finalu bili bolji od poljskog prvaka Kielca 30:29 nakon produžetka. Treba reći da je to bilo drugo finale Kielca u dvije posljednje godine koji je poljski sastav izgubio. Na Final four u Kolnu igrao je još PSG. Magdeburgu je to prvi naslov osvojen u Kölnu, inače treći puta da osvaja pehar pobjednika najelitnijeg klupskog natjecanja. Najboljim igračem Final Foura proglašen je srednjak Magdeburga Islanđanin Gisli Kristjansson, dok je najbolji strijelac Lige prvaka bio Danac Emil Madsen iz GOG-a s 108 postignutih golova.

Osim naslova prvaka Europe, rukometaši Magdeburga su osvojili na naslov klupskog prvaka svijeta na završnici Super Globea održanoj u Dammamu u Saudijskoj Arabiji. Oni su u polufinalu bili bolji od poljskog Kielca 28:24, da bi u finalu nakon produžetka svladali berlinski Füchse 34:32. Najbolji igrač i strijelac završnog turnira sa 45 golova bio je Danac Mathias Gidsel u dresu Berlinčana.

Treći puta uzastopno europske klupske prvakinje postale su rukometašice norveškog Vipersa iz Kristiansanda. One su na završnom turniru u Budimpešti u polufinalu svladale mađarski Györ 37:35, da bi u finalu bile bolje od drugog mađarskog sastava Ferencvarosa 28:24. U dresu Vipersa igrala je naša kapetanica Katarina Ježić, dio kluba je i Ana Debelić koja nije igrala iz privatnih razloga. Na završnici u Budimpešti sudjelovao je još danski Esbjerg. MVP završnog turnira bila je Ruskinja u dresu Vipersa Ana Vijahireva, a najbolji strijelac Lige prvakinja Norvežanka Henny Reistad u dresu Esbjerga koja je zabila 142 gola.

image

Katarina Ježić

BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA

Sve naše mlade selekcije bile su na velikoj sceni. Njih šest ukupno na četiri svjetska i dva europska prvenstva. Seniori su na SP u Švedskoj bili deveti, nisu izborili četvrtfinale i nisu se s tim plasmanom izborili za nastup u olimpijskim kvalifikacijama za Pariz. Ključni je bio poraz od Egipta na startu u Jönköpingu (22:31) nakon kojeg se više nismo uspjeli vratiti u igru, makar se pamti dobar egal s kasnijim svjetskim prvakom Danskom (32:32). Vodio ih je Hrvoje Horvat koji je nakon SP odstupio i na njegovo mjesto došao je Goran Perkovac.

Seniorke su bile na SP u Švedskoj i nisu izborile četvrtfinale, niti plasman u olimpijske kvalifikacije za Pariz. U skupini smo izgubili bod od Senegala i dva od Švedske, u nastavku još dva boda od Mađarske. I na kraju završili na 14. mjestu. Vodio ih je Ivica Obrvan koji je neposredno uoči SP zamijenio Nenada Šoštarića koji je postao trener rukometaša Zagreba.

Kadeti brončani u Hrvatskoj

Juniori su bili na SP u Njemačkoj i Grčkoj, zauzeli su osmo mjesto nakon što nisu uspjeli u četvrtfinalu svladati Mađarsku. Vodio ih je Andrija Nikolić. Juniorke su igrale na Euru u Rumunjskoj i zauzele posljednje 16. mjesto. Vodio ih je Nenad Smiljanec.
Kadeti su igrali SP u Hrvatskoj i bili brončani predvođeni Krešom Ivankovićem. Aleksandar Čaprić proglašen je najboljim lijevim vanjskim na natjecanju. Kadetkinje su na Euru u Crnoj Gori bile polufinalistice, ali su završile bez medalje. Vodio ih je Vedran Krkač. Naše desno krilo Lucija Renić izabrana je u najbolju postavu turnira.

I, nažalost, 2023. završili smo s nepravdom godine za hrvatski rukomet. Naime, od ove godine na sceni neće biti dosada najboljeg sudačkog para svijeta, Matije Gubice i Boris Miloševića. Gubica je optužen da je prekršio kodeks u kojem stoji da je klađenje strogo zabranjeno sudionicima rukometne scene. Optužen je da se kladi, rečeno je da se ne radi ni o kakvom postupku i krivičnom dijelu, dok ga je za klađenje od jednog eura bez dobitka EHF kaznio s tri godine zabrane suđenja i 6000 eura.

Linker
27. travanj 2024 16:31