Igor Karačić i Luka Cindrić

 Ante Čizmić/Cropix
ANALIZA ŽDRIJEBA

Više nije realno da Hrvatska razmišlja o polufinalu Eura. Sve čemu se može nadati su bolja izdanja

Perkovčeva momčad u Njemačkoj će imati golemu podršku, što u ovim okolnostima uopće nije nevažno
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. svibanj 2023. 08:15

Da se Euro u Njemačkoj održava sutra, Hrvatska se ne bi imala čemu nadati. Trenutno, jednostavno, ne izgleda dobro. Ovako, nada ostaje, do siječnja se ima šansu postaviti i izgledati kao momčad.

Ždrijeb u Düsseldorfu bi se mogao ocijeniti povoljnim, jer nudi način da se zagrijemo i pokušamo igrati dobar rukomet, svakako bolji nego što smo pokazali u posljednje tri godine. Za naš novi tim bilo bi izuzetno važno da na Euru odigra sedam sigurnih utakmica, jer boljeg uigravanja od sudara s najboljim europskim društvom sigurno nema. A zna se da samo dva mjeseca nakon toga vjerojatno moramo na kvalifikacije za Olimpijske igre koje su velika šansa nakon gluposti koje smo radili posljednjih godina.

Nije realno da razmišljamo o polufinalu u ovom trenutku, ali da svima budemo konkurentni, to bi bio veliki posao. U skupini nas čekaju jedan ekstra protivnik Španjolska i dva dobra - Austrija i Rumunjska - koji ne spadaju u sam europski vrh. Oni su nam šansa za prolaz, a Španjolska s kojom ćemo 12. siječnja u Mannheimu otvoriti Euro šansa je da se borimo za dva boda za drugi krug, dva boda koja bi u okolnostima Eura bila dragocjenost posebno protiv jedne ekstra selekcije.

A onda, ako sve bude kako bismo željeli u drugom krugu, tu više nema protivnika iz druge klase, tu je sve ekstra društvo. Dobit ćemo još četiri protivnika, od toga uopće ne sumnjamo da će tu biti Francuska i Njemačka, a preostala dvojka bit će iz kvarteta Island, Srbija, Mađarska i Crna Gora, gdje je možda tek Crna Gora u nešto podređenijem položaju.

I biti u toj skupini drugog kruga od šest selekcija među dvije najbolje bilo bi pothvat i sada o tome uopće nećemo razmišljati. I baš zbog toga se vraćamo na prvi krug i ponavljamo kako je jako bitno pokušati prenijeti u nastavak natjecanja dva boda, jer treba računati da je pred Francuskom OI nastup na kojem ‘moraju’ nešto u Parizu…

image

Goran Perkovac

Jozo Čabraja/kolektiff

Jedno je izvjesno, Hrvatska je nositelj skupine u Mannheimu, Nijemci se na tako nešto nisu odlučili slučajno, Hrvatska će imati ogromnu podršku u siječnju i to uopće nije nevažno u ovim okolnostima.

Drugi dio ždrijeba izgleda nešto jednostavnije. Tu u drugom krugu koji će se igrati u Hamburgu treba očekivati obračun tri skandinavske selekcije Danske, Švedske i Norveške. Iz skupini D trebali bi im se priključiti Slovenija ili Poljska, iz skupine E gotovo izvjesno Nizozemska, a iz skupine G Portugal ili Češka. No, da se bilo tko može hrvati sa Skandinavcima u ovom trenutku ne treba očekivati.

Naslov će braniti Švedska, srebro Španjolska, a broncu Danska. U godini nakon toga slijede olimpijske kvalifikacije. Na OI zasad su sigurno samo domaćin Francuska i svjetski prvak Danska. Inače, s Eura prvak isto ide direktno u Pariz, a ako je u pitanju netko od timova koji je izborio kvalifikacije (Španjolska, Njemačka, Švedska, Mađarska, Norveška) na njegova mjesto uskače prvo Hrvatska. Istovremeno, u Africi će biti njihovo prvenstvo, na kojem ako Egipat koji je domaćin bude pobjednik na njegovo mjesto uskače prvo Hrvatska ili prvi sljedeći do nje nakon, a to je Slovenija.


Hrvatski suparnici u skupini

Španjolska: Precizni stroj Jordija Ribere

Španjolska je top svjetska selekcija danas. Možda što se igre tiče i najbolja od svih, ne ulazeći u individualnosti. Taj stroj moćnim je učinio pedantni Jordi Ribera.

Španjolske brojke su impresivne. Svi Euri do sada su iza njih, imaju 9 medalja sa Eura najviše od svih. Dva puta europski, dva puta svjetski prvaci, od srebra dva svjetska i čak pet europskih, od bronci 4 olimpijke, tri svjetske i dvije europske. Od 2012. u Srbiju su u svih šest polufinala Eura bili i samo jednom nisu otad osvojili medalju, a trenutno su drugi u Europi nakon dva naslova, treći na svijetu u treći s OI u Tokiju. Moćni stroj koji nije igrao kvalifikacije, koji je igrao Euro kup i zagrijavao se za Euro koji slijedi.

image

Gonzalo Pérez de Vargas

ERIK SIMANDER/Tt News Agency Via Afp

Velika zvijezda tima je Gonzalo Perez de Vargas koji na golu uz Rodriga Corralesa čini super tandem. Činjenica da se radi o vratarima Barcelone i Veszprema sve govori. Imaju i trećeg super vratara Hernandeza iz Benfice koji ne može ni ući u tim, a o Bisci iz Wisle da i ne pričamo.

Novi lider momčadi je Alex Dušebajev desno, ali sve više i njegov brat Daniel lijevo. Temelj obrane je još Gedeon Guardiola, sve više Sanchez Migallon, svaki igra je za dva pravca jednako važan, a Canellas, Maqueda bez obzira na godine su nezamjenjivi. Prošli puta su afirmirali Augustina Casada koji sada ide u Veszprem, sada polako plasiraju ljevaka Garciandiju koji je u Szegedu, Terrafetu koji je srednjak francuskog Aixa i super talentiranog Pola Valeru koji je nova snaga Barcelone na sredini napada. Tu svakako treba spomenuti super krila koja sve kažnjavaju Fernandeza i Arina lijevo, te Solea i Odriozolu desno, te naravno najboljeg pivota realizatora na svijetu Adriana Figuerasa kroz kojeg se savršeno dobro vidi španjolski stil rukometa danas. Španjolska je prvi favorit naše skupine.


Austrija: Pajović ima kontinuitet kao nijedan prethodnik

Austrija nije iz klase najboljih europskih reprezentacija, ali je selekcija otprilike blizu razine Nizozemske danas koja je u stanju svakog pobijediti ako im se to pruži prilika. Austrija je ozbiljan tim najviše zahvaljujući Alešu Pajoviću, nekadašnjem slovenskom reprezentativcu koji je naslijedio islandsko-njemačke trenere na čelu tima.

Treba reći da su od 2018. godine na šest uzastopnih velikih natjecanja za redom, da su 2020. bili jedan od domaćina Eura i tada su osmim mjestom napravili svoj najveći Euro doseg do sada. Austrija je u kvalifikacijama imala laku skupinu, ali skupinu iz koje su na Euro prošle tri selekcije, no Austrija je u tih šest utakmica svih šest pobijedila i prva se kroz kvalifikacije plasirala na Euro u susjednoj Njemačkoj.

image

Nikola Bilyk

JOE KLAMAR/Afp

Tim ima poznatih imena, najjače je Nikola Bilyk, igrač Kiela i njihov apsolutni lider, sjajan igrač, posebno šuter. No nije jedini. Tu je i na lijevom krilu odlični Sebastian Frimmel koji igra u mađarskom Szegedu. Tu je na desnom krilu superiskusni Robert Weber koji nakon osam sezona Bundeslige u Magdeburgu igra u Füchseu, dok je u Olympiacosu iskusni vratar Tomas Bauer koji nakon slične karijere polako mjesto u reprezentaciji prepušta Thomasu Eichbergeru koji brani u njemačkom Eisenachu koji je na pragu ulaska u Bundesligu.

Pajović je smislio i pomoć pivotu Tobiasu Wagneru i Williamu Jelineku koji se pokazao u ovim kvalifikacijama, koji je igrač West Wiena. Treba reći da nije bilo ozlijeđenog Raula Santosa na lijevom krilu, ali da su se kao lideri nove momčadi pokazali Lukas Hutecek, srednjak iz Lemga i Boris Živković, ljevak koji igra za Alplu Hard. Sve u svemu tim koji se nikako ne smije podcijeniti.


Rumunjska: Težak posao Xavija Pasquala

Rumunjska je velika rukometna zemlja. Danas je, kada je riječ o ženskom rukometu, daleko ispred muškog koji je nekad gradio slavnu povijest. Rumunjska je četiri puta bila svjetski prvak, ima olimpijsko srebro, dvije svjetske i tri olimpijske bronce u muškoj rukometnoj povijesti. To su bili veliki igrači poput Mosera, Gruje, Birtalana, Munteanua, Licua, Gatua… No danas je ta priča samo prošlost.

Pokušavaju se ponovo dići, posla se primio Xavi Pasqual, slavni trener Barcelone. Krenuo je iz Dinama iz Bukurešta, ušao u jaku ligu koja ne štedi i polako ih pokušava buditi. Zasad to u Bukureštu radi odlično, ali radi većinom sa strancima. Reprezentacija je usporedna priča, ide polako. Jedva su se plasirali na Euru, u krugu s po 4 boda bili su najbolji između Ukrajine i Farskih Otoka. Četiri bod su im bila dosta. Vraćaju se na Euro nakon 28 godina, bili su na prvom Euru ‘94 u Portugalu, na drugom ‘96 u Španjolskoj, a posljednji veliki nastup bio je 2011. na SP u Švedskoj.

image

Ante Kuduz

ALEX NICODIM/Nurphoto Via Afp

Xavi ima ujednačen, ali ne prekvalitetan tim, pa ga je odlučio popunjavati pomalo. Nakon ljevaka Demisa Grigorasa koji igra u Benfici, nakon Španjolca Gaminde Humeta koji je već dugo u Bukureštu, sada je povukao i našeg Antu Kuduza u pomoć domaćim snagama. Ima još nekoliko zanimljivih igrača, recimo lijevi vanjski Robert Militaru i lijevo krilo Andri Negru jako dobro igraju u Ligi prvaka za Dinamo iz Bukurešta, tu je desno krilo Dragos Hatunaru koji igra u norveškom Arendalu, pa konkurencija mu Nistor Ionita koji je u Constanti.

Legendarni Valentin Gionea ima 39 godina pa više ne može, a rado bi Xavi da nakon ozljeda može Dan Racotea sa zanimljivom inozemnom karijerom, između ostalog je igrao i u Veszpremu. Tu su i tri vratara iz najboljih rumunjskih klubova Bucataru iz Dinama, Ionica iz Steaue i Vasile iz Constante. Solidna momčad koja zna igrati rukomet, koja raste i ni slučajno se ne smije podcijeniti.

Linker
02. svibanj 2024 00:12