Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
KONAČNA ODLUKA SAVEZA

RUKOMETNA SEZONA U HRVATSKOJ JE - PONIŠTENA! Evo što to znači za hrvatske klubove u domaćim i europskim natjecanjima, ostaju dva otvorena pitanja

ODLUKA HRS-a Nacionalni savez na telefonskoj sjednici Upravnog odbora okončao je sezonu 2019./2020., nema prvaka, nema ispadanja, nema napredovanja...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. travanj 2020. 21:02

U utorak 21. travnja 2020. godine završena je rukometna sezona 2019./2020. u Hrvatskoj. Na telefonskoj sjednici Upravnog odbora HRS-a odluka je donesena jednoglasno. Vrlo je oštra i pobila je sve spekulacije o tome da bi se lige mogle mijenjati tijekom sljedeće sezone. Nema širenja, nema oduzimanja statusa, nema prvaka.

Čekale su se izmjene Zakona o sportu da bi se stvari uskladile i ono što se moglo očekivati dogodilo se. I mnoge druge države na tom su tragu, no HRS je ovom odlukom vrlo originalan jer je odlučio odbiti bilo kakav kompromis u ovoj teškoj situaciji.

- Osnova je svega da se poništava kompletna sezona. Pravno gledano, to je najbolje moguće rješenje jer ako je nešto poništeno, to znači da ne proizvodi pravne učinke - kaže predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, koji je pravnik po struci.

- Svako drugo rješenje ne bi bilo prihvatljivo pravno, a na ovaj način nitko nije ugrožen, nikome se nije diralo u status. Istina, bilo je različitih situacija, sve situacije nisu bile jednostavne, ali ne možemo u slučaju istih natjecanja donositi različite odluke po različitim kriterijima.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX

Najteže Trogiranima

Svjesni su u HRS-u da odlukom neće biti svi najsretniji, recimo Trogirani koji su bili nadomak Premijer lige, a prekid im nije dobro došao. Ili Podravka koja je bila jako blizu naslova kod rukometašica. S druge strane, u Prvoj ligi rukometaša na sjeveru ništa nije bilo definirano, a igranja, kao što je jasno, više neće biti.

Glavne odluke su: nema prvaka ni u jednoj ligi, nitko ne ispada u nižu ligu i nema napredovanja u više lige za iduću sezonu.

U Premijer ligi odluka je više nego jasna jer Liga za prvaka nije niti počela, a u ostalim ligama jer natjecanje nije završeno. Rekli smo, to je možda najteže palo Trogiru, koji je uvjerljivo vodio na Jugu, ali nije jedini. I Zagreb je nakon 27 naslova u nizu zaustavljen. Korona je uspjela.

Otkazan i Kup u Poreču

Otkazan je i Kup čija se završnica sredinom svibnja trebala igrati u Poreču, a koji je uvijek bio kao mala vrata za ulazak u Europu.

Zadržava se status ostvaren u sezoni 2018./2019. i po njemu se prijavljuju klubovi za europska natjecanja. U prijevodu, PPD Zagreb i Nexe će u SEHA Gazprom ligu, u Ligu prvaka će PPD Zagreb, a u EHF kup Nexe, Dubrava i Poreč, ali recimo ne i Gorica koja je pobjednik prvoga dijela Premijer lige ove sezone i koja je imala argumente za borbu za visok plasman do Zagreba i Nexea.

Kod rukometašica, u Ligu prvakinja će Podravka Vegeta, a u Challenge Cup Lokomotiva i Bjelovar.

U Prvim ligama rukometaša sve ostaje isto, nema ispadanja, nema ulazaka novih klubova. Isto je i kod rukometašica u Prvoj i tri druge lige.

Reprezentativno ljeto

Dakle, u povijesti će iza sezone 2019./2020. stajati samo crtica, a jedino po čemu ćemo je pamtiti je srebro reprezentacije na Europskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Takvo što se nikad u povijesti našeg rukometa nije dogodilo, čak ni u ratna vremena. U ovom trenutku vitalni je interes spasiti klubove kao temelj funkcioniranja i u tom smislu sljedećih dana svi će krenuti putem državnih natječaja, naravno neki više, neki manje.

Od klupskih obveza Podravki je ostala nada da će dovršiti natjecanje u Kupu EHF u kojem je izborila polufinale, kao i Lokomotiva u Challenge Cupu. Muški tih problema više nemaju.

HRS-u ostaju još reprezentacije jer EHF sezonu još nije otkazao, a ove sezone u ljeto su EP mladih rukometaša i SP mladih rukometašica u oba uzrasta. Ženska reprezentacija trebala je igrati kvalifikacije za Euro koji bi u prosincu trebao biti u Danskoj i Norveškoj, no ti termini zasad su neizvjesni, a trebamo igrati dvaput s Francuskom te po jednom s Islandom i Turskom.

Što se muške selekcije tiče, ona preskače kvalifikacije za SP i EP jer se na njih plasirala, a IHF će olimpijske kvalifikacije vjerojatno preseliti u travanj iduće godine s nadom da će problema biti manje.

Sadašnja situacija ne prognozira brzi povratak u dvorane koje su zatvoreni prostori i u ovim okolnostima nikako nisu pogodne za velika okupljanja. E sad, kako će se sve to riješiti, treba vidjeti. Neki minimalni način u kojem bi svi bili zadovoljni trebalo bi naći. A hrvatski klubovi bi trebali biti sretni uspije li sve krenuti od rujna, ako treba i bez publike privremeno.

Final Four SEHA lige za start nove sezone

I kad smo kod natjecanja, ostaje još SEHA Gazprom liga u kojoj se nisu dovršila sva četvrtfinala, a predstoji joj i Final Four koji je trebao biti početkom travnja u Zadru.

Realna je nada da se sada F4 održi uoči starta nove sezone, što ne bi trebao biti problem kao, recimo, pravno u EHF-u s odgodom za prosinac jer je liga ipak privatnog karaktera i u mogućnosti je u dogovoru s klubovima mijenjati pravila. Tu mogućnost najavio je u razgovoru za ruske medije dopredsjednik lige Boris Šapošnjikov u ime glavnog sponzora Gazproma.

Linker
27. travanj 2024 05:14