JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
STRUČNI KOMENTAR

Što se željelo dobiti sa Čupićem na toj poziciji? Ne znam. Više bih volio tamo vidjeti Martinovića...

Ivica Obrvan, bivši reprezentativac i trener komentira nastup Hrvatske na SP-u za Jutarnji list
Piše: Ivica ObrvanObjavljeno: 20. siječanj 2021. 09:59

Čestitke reprezentaciji na pobjedi koju smo priželjkivali, nije bilo najsjajnije, ali bodovi su tu. Imali smo kontrolu utakmice gotovo svih 60 minuta i to protiv najtežeg protivnika u skupini. Prenosimo tri boda u drugu rundu, a taj bod koji nismo osvojili nam na kraju niti ne mora ništa značiti.

Zadovoljan sam obranom, bio je to dobar odabir za početak utakmice. Ideja je bila da se igra plitko u 6-0 i da naša tri, četiri centralna igrača visokim podizanjem ruku onemogućuju njihove šutere. Njihovi šuteri su bili malo nervozni na početku, no mi smo to trebali i bolje iskoristiti da stvorimo osjetniju prednost.

U tom dijelu smo se mučili s protokom lopte u napadu. Kasnije smo promijenili obranu na 5-1 što su Katarani osujetili s dva gola, a mi smo se onda ubrzo vratili na 6-0. I to je djelovalo jako dobro, uz sjajnog Šegu na golu. Kada nakon tako duge pauze uđete i obranite četiri sedmerca pa usput i utjerate strah u kosti protivniku koji prije misli da će promašiti nego zabiti, onda zaslužujete pohvale. Na kraju nije imao toliko veliku brojku (šest obrana), ali je branio sedmerce u ključnim trenucima, kada je Katar imao priliku izjednačiti ili povesti. Šego, uz dosta korektnog Pešića, će puno značiti u nastavku.

Što se napadačkog dijela tiče, puno se kombiniralo na desnom vanjskom. Da li se s Čupićem željelo dobiti na bržem protoku lopte ili nečemu drugom, ne znam. Ali volio bih više kada bi se tamo češće nalazili Martinović i Šebetić. Za našu reprezentaciju je bitno da se ti igrači uigraju, da s pogledom "nađu" na terenu, a ovako ih se čestim mijenjanjem malo i zbunjuje. Vjerujem da izbornik i njegovi pomoćnici znaju i imaju ideju što se time pokušava.

Igrač koji me oduševio je bio Mamić. Najljepša akcija je odigrana nakon njegovog proigravanja za Marića iz odvlačenja. To je bio i ogledni primjer nesnalaženja njihovog centralnog igrača u obrani Mabrouka, koji je inače njihov ponajbolji obrambeni igrač, ali je strašno nepokretljiv. Mamić je bio sjajan s obzirom na to da igra na najzahtjevnijem mjestu u obrani, igrao je na nivou igrača utakmice. Lijepo ga je bilo gledati kako je iskusno odigrao, nije forsirao šut, zabijao je ključne golova i asistirao tako da je to veliki plus i ohrabrenje za dalje.

Marić je također dobar cijelo prvenstvo, radi se o fantastičnom napadaču koji je protiv Katara pokazao svu raskoš talenta, osjećaja za prostor i kretanja kontra lopte bilo s ili bez igrača na leđima. Fino se snalazi, a kada dobije loptu ili zabije ili iznudi sedmerac. Vrhunski je napadački pivot i od njega očekujemo velike stvari.

Međutim, u nastavku prvenstva naša igra i u obrani i u napadu se mora dići na viši nivo. Bio sam mišljenja kako je ova grupa bila idealna da se uigramo i dižemo u formi. Nisam očekivao nekakvu pretjeranu superiornost, ali da se pripremimo za ono što nam slijedi. Pojedinačno još da svatko od igrača pruži veći doprinos, pa ćemo onda vidjeti koga ćemo dobiti u četvrtfinalu. U svakom slučaju volio bih da izbjegnemo Egipat kao domaćina turnira.

Linker
19. travanj 2024 10:22