Slavlje Šveđana, nakon 20 godina su europski rukometni prvaci

 ATTILA KISBENEDEK Afp
DVIJE VELIKE DRAME

Švedska u zadnjoj sekundi srušila Španjolce i uzela naslov prvaka Europe! Dancima bronca

Kakav rukometni dan, dvije iznimno napete utakmice gledali smo ove nedjelje - slave Švedska i Danska!
Piše: SN, Dražen PinevićObjavljeno: 30. siječanj 2022. 19:55

FINALE | ŠVEDSKA - ŠPANJOLSKA 27:26


Nakon 20 godina Švedska je europski rukometni prvak. Generacija Bengta Johanssona dobla je nasljednike koji su se strpljivo vraćali, sa finalom Eura u Hrvatskoj, SP u Egiptu, domaćinstvom, a evo ih sada i na tronu. Švedskoj je to bio šesti europski finale, peto zlato, ukupno 22. medalja na velikoj sceni. Sa pet zlata Švedska je najveća selekcija u povijesti Eura. Španjolska je ostala na dva zlata, ovo joj je peto srebro, a ukupno deveta europska medalja i 17. na velikoj sceni uopće.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Beskrajno dosljedna i disciplinirana Španjolska branila je dvostruki naslov europskih prvaka. Švedska nije bila na tronu punih 20 godina, a bila je to repriza finala Eura igranog u Hrvatskoj u Zagrebu 2018. kada je slavila Španjolska. Slavili su Španjolci i u prvom krugu ovog Eura protiv Švedske, ali finale je uvijek finale, neka druga utakmica u odnosu na one obične.

Iznenadio je Jordi Ribera, jer je junaka pobjede nad Dancima Gonzala Pereza de Vargasa ostavio na klupi na početku utakmice. Švedska je dobro startala na krilima opet sjajnog Andreasa Palicke koji je skidao zicere Španjolaca. No, ako ste mislili da je to izbacilo iz takta Španjolsku, varate se. Nevjerojatna je to mirnoća i dosljednost, iskustvo, makar s novim licima u kojem nema ni zrno panike. Mirno su obranom gradili povratak, dosljedno igrali, uvijek keda je bio igrač viška 5-1 u obrani. Točno se znalo tko što radi.

image
FERENC ISZA Afp

Svaki je igrač dao svoju dionicu, a zanimljive su bile one Terrafete i Canellasa kada se utakmica zakuhala u prvom dijelu. Španjolska je dovela Švedsku u svoj ritam, u njemu nije bilo jurnjave, a bez brzine se Švedska slabije snalazi. Veliki plus za sastav Glena Solberga bio je povratak trojca Claar Ekberg Wanne. Gottfridsson je u Claaru dobio pomoć na sredini, tim u Ekbergu izvođača penala nakon što je Wanne zapucao dva sedmerca, a Wanne se nadodao na u polufinalu sjajnog Pellasa. No, Solberg nije mogao probiti taj ritam Španjolske koji je jako usporio Švedsku.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Španjolska je držala mini plus, Švedska je pratila, čekala ubrzanje, greške Španjolaca, da bi prestigla, ali to je jako težak posao. Devet minuta im je trebalo da sruše gol prednosti Španjolske i stignu do egala. Oni su u tim trenucima nesvojstveno sebi postali Španjolska.

Teško su se postizali golovi, Ribera je na gol postavio Pereza de Vargasa, jer je tražio nešto ekstra. Švedska je malo vodila, Španjolska stizala. U 54. minuti Švedska s igračem manje, ali kontra Wannea i +2 koji se dugo čekao. Imala je Švedska šansu za +3, ali Španjolska je sve stigla i u zadnju minutu s egalom imala loptu za prednost. Ali Canellas je promašio i 25 sekundi za gol do kraja imala je Švedska. Lagergren je uletio u 7, izborio penal. Ekberg je zakucao za peto švedsko europsko zlato, prvo nakon 20 godina!

image

Tuga u redovima Španjolske

ATTILA KISBENEDEK Afp
image
ATTILA KISBENEDEK Afp


PRIJENOS UŽIVO:

60' KRAJ! Švedska u posljednjim sekundama uzima naslov Europskog prvaka! Ekberg je ostao hladan i realizirao sedmerac u samoj završnici lude utakmice s nekoliko preokreta.

60' U posljednjoj smo minuti, a rezultat je 26-26!

57' Šveđani su imali priliku potpuno prelomiti utakmicu i otići na +3, no umjesto toga Figueras Trejo smanjuje na samo 1 razlike.

55' Deseta obrana Palicke!

image

Andreas Palicka

ATTILA KISBENEDEK Afp

53' Prokockala je Španjolska dva napada s igračem više pa primila gol iz kontre za -2. No, ubrzo je ponovno prepolovila prednost šestim pogotkom Gomeza Abella.

47' Gledali smo sada period igre u kojem su se Šveđani ponovno probudili i okrenuli rezultat u svoju korist. Bergendahl je na pet pogodaka, Ekberg i Gottfridsson imaju po tri kod Švedske. Kod Španjolaca su Tarrafeta Serrano, Figueras Trejo i Gomez Abellona na pet, a Fernandez Perez ima jedan manje

35' Gledamo scenarij sličan onom iz većeg dijela prvog poluvremena, ali uloge su ovoga puta zamijenjene. Sada Švedska smanjuje s -2 na samo pogodak zaostatka.

31' Nastavlja se utakmica u Budimpešti.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30' Dva brza pogotka, po jedan sa svake strane. 12-13 za Španjolce.

30' Točno na ulasku u posljednju minutu prvog poluvremena Španjolci dolaze do svoje prve prednosti u ovom finalu. (11-12)

29' Švedska je bez pogotka već šest minuta...

27' Španjolci su poravnali rezultat (11:11) Fernandez Perez zabija svoj četvrti pogodak na utakmici. On je i trenutno najbolji strijelac na ovom susretu.

Zavirimo nakratko na tribine i pogledajmo djelić atmosfere iz moderne MVM Dome dvorane u Budimpešti:

image
ATTILA KISBENEDEK Afp
image
ATTILA KISBENEDEK Afp
image
ATTILA KISBENEDEK Afp
image
ATTILA KISBENEDEK Afp

22' Igra se gol za gol. Čim Šveđani zabiju za +2, Španjolci prepolove tu prednost.

19' Vratar Palicka zabija s gola na gol, 8-6 vode Šveđani.

image

Angel Fernandez Perez i Andreas Palicka

ATTILA KISBENEDEK Afp

17' Pogodak Darja, nova obrana Palicke, a potom i prvo isključenje na utakmici te nedugo nakon toga i sedmerac kojeg Wanneu brani Corrales Rodal.

14' Španjolci stižu -2, na 6:6 je poravnao Figueras.

12' Palicka se razbranio na vratima Švedske koja je efikasnija u napadu i konstantno drži prednost.

6' Nakon pet minuta igre Šveđani vode 2:1. Prvi pogodak na utakmici djelo je Gottfridssona, inače MVP-ja ovog Eura, na njega se nadovezao Bergendahl. Španjolci se muče u napadu, ali preko Casada su smanjili prednost suparnika.

1' Počelo je finale Europskog prvenstva u kojem se sastaju Švedska i Španjolska. Domaćin završno susreta je Budimpešta.


Dancima bronca nakon produžetaka

Danska – Francuska 35:32 (29:29, 13:14)

BUDIMPEŠTA MVM Arena. Gledatelja 15.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka)

DANSKA: N. Landin (22), Moller; M. Landin 2, Jacobsen 1, Svan 3, J. Hansen, Saugstrup 4, Hald Jensen 1, Holm 10, Andersson, Lauge 4, Mensing 3, Mensah 2, Gidsel, Kirkeloke 5, Mollgaard. Izbornik Nicolaj Jakobsen

FRANCUSKA: Gerard (17+1), Desbonnet; Lenne 5, Fabregas 1, Descat 7 (3), Mem 3, Karabatić, Richardson 1, Konkoud 4, Porte, Konan, Minne, Briet, Nahi, Tournat 3, Mahe 8. Izbornik Eric Mathe

SEDMERCI: Danska 1 (0), Francuska 3 (3), ISKLJUČENJA: Danska 4 minute (Kierkeloke 16, Hald 48), Francuska 8 minuta (Porte 20, Gerard 40, Konan 54, Karanatić 54), IGRAČ UTAKMICE: Niklas Landin

---------------------------------------------------------

Četvrta bronca na Eurima za Dansku, ukupno 15 medalja, sedma na Eurima. Ono što su Francuzi odnijeli u skupini, Danci su vratili za broncu makar bitno oslabljeni. Francuska drugi put na Eurima bez bronce, peti put ukupno, no ono zanimljivo dogodilo im se ponovno nakon Egipta lani, kada su taj susret izgubili od Španjolske.

Od dva neutješna polufinalista utakmica za broncu teže je pala pala Dancima. Bili su bez Mikkela Hansena, u početnim minutama ozlijedio se i Gidsel, pa su skoro došli na onu razinu kada su od Francuske poraženi u drugom krugu Eura kada su bili bez spomenute dvojice i Saugstrupa, pa 'naškodili' Islanđanima. Francuska je ušla jača za Mahea, koji se vratio nakon korone.

Početak susreta bio je atomski. Neočekivano brz za Francusku koja je jurila kao rijetko kada, a u toj jurnjavi totalnu dominaciju imali su Descat i Lenne. No, Vincent Gerard je bio taj od kojeg je sve počelo, jer čovjek je u prvih deset minuta imao 9 obrana što je bilo pomalo nevjerojatno, a Francuze je gurnulo u prednost. Danci su bili iznenađeni energijom Francuza na startu.

No, Danci su ovaj put bili uporni, s Mensingom i Mensahom nadomjestili su Hansena i Gidsela, a sjajno raspoložen na startu bio je Holm, koji je držao distancu s Francuskom,. A onda je u drugom dijelu prvog poluvremena Landin postao briljantan na danskom golu, stigao Gerarda i Danska je došla u egal, ali su Francuzi preko Fabregasa ipak sačuvali minimalan plus u prvom dijelu.

Visok ritam kakav se rijetko pamti u borbi za broncu nastavljen je i u drugom dijelu. Ponovo sjajni Landin i u 39. minuti Danska prvi put u vodstvu, a onda serijom od tri gola Saugstrupa i na +3. Gille time-outom zaustavlja probleme, Francuska se za 3 minute vraća na 22:22 serijom Dike Mema. A onda mini serijom Konkouda, koji je zamijenio Lennea, ide u prednost od +2. Danska se vraća u egal, Francuska je sa 4 igrača, Gerard brani penal Jacobsenu. Francuzi se kompletiraju, ali Danci idu ipak u mini plus, Mem izjednačava, a u danskom napadu za pobjedu Konan blokira Mensinga za produžetak.

Prvi dio produžetka sjajni Lauge, 32:30 za Dansku. I onda Landin za broncu. Rezultat 35:32, a na utakmici 40 obrana vratara. Fantastično!

image

Niclas Vest Kirkelokke

ATTILA KISBENEDEK Afp


Šveđanin Gottfridsson MVP Eura

Šveđanin Jim Gottfridsson proglašen je najkorisnijim (MVP) igračem Europskog rukometnog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj. Europska rukometna federacija (EHF) je uoči utakmice za treće mjesto i finala Eura u Mađarskoj i Slovačkoj proglasila najbolje igrače.

image

Jim Gottfridsson

ATTILA KISBENEDEK Afp

Najkorisniji (MVP) igrač EP-a je Šveđanin Gottfridsson koji je u osam utakmica (bez finala) zabio 33 gola, te upisao 47 asistencija. Gottfridssonu je to druga nagrada MVP-a na EHF EURO-u, nakon što je prethodno osvojio titulu kada je Švedska osvojila srebro 2018. On je treći igrač koji je osvojio dvije MVP nagrade, nakon Hrvata Ivana Balića (2004, 2006) i Francuza Nikole Karabatića (2008, 2014).

Gottfridssonov suigrač Oscar Bergendahl proglašen je najboljim braničem prvenstva. Izabrana je i najbolja momčad EP-a o kojoj su odlučivali glasovi navijača i panela stručnjaka EHF-a.

U idealnoj postavi ovogodišnjeg turnira su:

Vratar: Viktor Hallgrimsson (Island)

Desno krilo: Aleix Gomez (Španjolska)

Desni vanjski: Mathias Gidsel (Danska)

Srednji vanjski: Luc Steins (Nizozemska)

Lijevi vanjski: Mikkel Hansen (Danska)

Lijevo krilo: Miloš Vujović (Crna Gora)

Kružni napadač: Johannes Golla (Njemačka) (Hina).

Linker
05. travanj 2024 16:15