TOM DUBRAVEC/CROPIX
SAMO HRABRO

Hrvatska senzacija se predstavila svijetu! Evo kako je završio debitantski nastup na velikoj sceni

Za plasman u drugu vožnju trebalo je zaostati manje od tri sekunde (+2.96) za vodećom u SK
Piše: Renata Beluhan/HinaObjavljeno: 28. prosinac 2020. 09:39

Snažni udari vjetra uzrokovali su otkazivanje druge vožnje veleslaloma skijašica za Svjetski kup u austrijskom Semmeringu, koja je trebala započeti u 13 sati.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, prvenstveno u gornjem dijelu staze Panorama, koji su bili primjetni još za vrijeme prve vožnje, druga je vožnja skraćena, a start premješten na nižu lokaciju.

No, kako je vjetar jačao, start druge vožnje je prvo odgođen za 13.15 sati, potom za 13.30 sati, da bi organizacijski odbor na kraju donio odluku o otkazivanju.

Nakon prve vožnje u vodstvu je bila vodeća u Svjetskom kupu Slovakinja Petra Vlhova, s prednošću od 22 stotinke pred drugoplasiranom Talijankom Martom Bassino. Još su tri skijašice uspjele zaostati manje od sekunde za Vlhovom, trećeplasirana Švicarka Michelle Gisin (+0.35), Amerikanka Mikaela Shiffrin (+0.59) i Šveđanka Sara Hector (+0.74).

Među 71 skijašicom na startu prve vožnje s brojem 66 bila je i 16-godišnja Zagrepčanka Zrinka Ljutić kojoj je to bio debitantski nastup u Svjetskom kupu. Ljutić je u vjetrovitim uvjetima najviše vremena izgubila u središnjem dijelu staze, gdje je po prolaznim vremenima bila izvan 50 najboljih. Na kraju se uspjela plasirati na 49. mjesto među 59 skijašica koje su došle do cilja, a za Vlhovom je zaostala četiri sekunde i 42 stotinke. Za plasman u drugu vožnju trebalo je zaostati manje od tri sekunde (+2.96).

U utorak je u Semmeringu na rasporedu slalomska utrka skijašica. Start prve vožnje je predviđen za 15 sati i 15 minuta, a druga vožnja bi trebala započeti u 18.30 sati.

Semmering, veleslalom (ž) - rezultati 1. vožnje

1. Petra Vlhova (Slk) 1:02.15 minuta

2. Marta Bassino (Ita) +0.22

3. Michelle Gisin (Švi) +0.35

4. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.59

5. Sara Hector (Šve) +0.74

6. Lara Gut-Behrami (Švi) +1.26

7. Tessa Worley (Fra) +1.60

8. Federica Brignone (Ita) +1.71

9. Mina Fuerst Holtmann (Nor) +1.72

10. Tina Robnik (Slo) +1.79

11. Wendy Holdener (Švi) +1.80

12. Thea Loiuse Stjernesund (Nor) +1.86

13. Ragnhild Mowinckel (Nor) +1.87

14. Katharina Liensberger (Aut) +1.97

15. Coralie Frasse Sombet (Fra) +1.99

16. Meta Hrovat (Slo) +2.04

17. Katharina Truppe (Aut) +2.20

18. Stephanie Brunnr (Aut) +2.24

19. Franziska Gritsch (Aut) +2.29

20. Ana Bucik (Slo) +2.30

21. Kristina Riis-Johannessen (Nor) +2.32

22. Estelle Aplhand (Šve) +2.43

23. Maria Therese Tviberg (Nor) +2.59

24. Corine Suter (Švi) +2.66

25. Ramona Siebenhofer (Aut) +2.70

26. Kristin Lysdahl (Nor) +2.76

27. Nina O'Brien (SAD) +2.83

28. Laura Pirovano (Ita) +2.89

29. Elena Curtoni (Ita) +2.91

30. Maryna Gasienica-Daniel (Polj) +2.96

...

49. ZRINKA LJUTIĆ (HRV) +4.42

...

--------------------------------------------------------------------------------

UOČI UTRKE:

Ime Zrinka Ljutić već je ušlo u uho svima koji vole sport. Početkom studenoga tek 16-godišnja Zagrepčanka na četiri dana je potpuno okupirala sportski medijski prostor zahvaljujući izvanserijskim rezultatima u prva četiri nastupa na FIS skijaškim utrkama. Na određeni način bila je to i dobra priprema za ono što ju čeka kad zakorači na najveću skijašku pozornicu, u Svjetski kup.

Odavno su oni koji najpažljivije prate i najdublje su uključeni u skijanje upozoravali da dolazi jedna sasvim posebna klinka, sposobna ispričati na stazi najljepše priče. Sve što je napravila proteklih nekoliko tjedana bila je potvrda toga, a danas i sutra će se prvi put predstaviti svijetu i u Svjetskom kupu.

Hoće li ‘pomiješati karte’?

Hoće li odmah “pomiješati karte” i u najjačem skijaškom društvu? Možda neće, ali budite spremni i na to, jer - toliko je dobra.
- Zdrava sam, spremna, dobro sam - javila se Zrinka nakon treninga na Sljemenu gdje je prošli vikend skijala u društvu ostalih naših reprezentativaca.
- Super je, uvjeti su u subotu bili odlični, ujutro smo trenirali veleslalom, poslijepodne slalom pod reflektorima. Bili su i Filip Zubčić, Samuel Kolega, došli su Istok Rodeš i Leona Popović na trening slaloma, rijetko možemo doma trenirati i to još ovako na okupu.
U nedjelju poslijepodne je otputovala u Austriju. Na prve utrke u Svjetskom kupu. Trema?
- Sad je još nema.

Prvi noćni u životu

A onda se odmah ispravila...
- Zapravo, imam malo treme.
Logično je. Kad je pred tobom nešto veliko, nešto u čemu želiš pokazati najbolje od sebe, a sve ti je potpuno novo, teško je izbjeći dozu treme.
- Nije da imam preveliku tremu, ali prvi nastup u Svjetskom kupu je potpuno novo iskustvo za mene.
Dodalo je, iako zapravo nije ni morala, jer u to nitko ne sumnja...
- Dat ću sve od sebe da dobro prođe.
Trening u nedjelju poslijepodne je bilo i njezino prvo iskustvo skijanja “pod reflektorima”, jer u Semmeringu je u utorak očekuje ne samo prvi slalom u Svjetskom kupu, nego prvi noćni u životu.
- Skijala sam utrku u poslijepodnevnim satima samo na Sljemenu, u ulozi predvozačice na Snježnoj kraljici. Mislim da mi umjetna svjetla neće biti problem, a te noćne utrke, kad je samo staza osvijetljena, veća su fora.

Nakon onih FIS utrka početkom studenoga zakoračila je stepenicu više i sljedećih pet utrka je skijala u Europskom kupu.

I odmah napravila isto kao i u FIS utrkama - ogromni skok sa začelja startne liste do Top 20 rezultata, a da nije bilo ispadanja pred ciljem na posljednjoj utrci u Andalu već bi u albumu imala i fotografije s postolja u Europskom kupu.

- Prvo sam imala dva slaloma u Arnhtalu, ali ih nisam završila, pa smo se preselila u Hippach i tamo sam ostvarila svoje najbolje FIS točke dosad u veleslalomu i osvojila prve bodove u Europskom kupu. Zadovoljna sam kako sam to skijala iako ima još puno stvari za popraviti, ali i to me čini zadovoljnom jer znači da imam još puno rezervi. U Andalu sam bila peta nakon prve vožnje, a u drugoj sam izletjela pred sam kraj - kratko je napravila rezime tih nastupa.

U Hippachu je sa startnim brojevima 84 bila 18. i 11. u veleslalomima što joj je već na onom u Andalu donijelo broj 24. Puno je tu bilo cura koje redovito skijaju u Svjetskom kupu i to s plasmanima u vrhu, uostalom u Andalu je nakon prve vožnje Zrinka bila peta s manje od sekunde zaostatka za kasnijom pobjednicom Minom Fürst Holtmann, koja je na otvaranju sezone Svjetskog kupa u Söldenu bila peta.

- Na žalost, drugi veleslalom u Andalu je otkazan zbog mekane staze, a trebala sam imati broj 19.
Čini se da kod vas startni brojevi skoro i ne igraju ulogu, jer ni brojevi oko 80 vas nisu mogli spriječiti da se probijete u vrh i brzo ih popravite.
- Za sada je tako bilo, vidjet ćemo kako će biti u Svjetskom kupu u kojem ću isto krenuti s kraja startne liste.

Bilo bi fora da je Zagreb

S obzirom na to da je na ovim utrkama Europskog kupa bilo dosta skijašica iz Svjetskog kupa bila je to i dobra priprema za start u ovom društvu danas i sutra.
- Dobar je osjećaj skijati u tom društvu, nisam imala nikakvu tremu, jednostavno sam željela pokazati svoje najbolje skijanje i bila sam dobra.
Nije bila dobra. Bila je - jako dobra. I sad, Svjetski kup. Spremna?
- Znam da će biti dobro ako uspijem odskijati kako znam, da će to sličiti na nešto, da neću biti zadnja, možda bude i nešto bodova, a kako ću se snaći s obzirom na pritisak nastupa u Svjetskom kupu, na cijelo to iskustvo, na činjenicu da to sve skupa dugo traje... Nadam se da sve to neće previše utjecati na moju izvedbu.
Na neki način je možda dobro što je premijera u Austriji, a ne u Zagrebu bez obzira na to što ove godine zbog epidemioloških mjera nema cijelog onog šušura oko utrke ni gledatelja oko staze.
- Možda, iako bi meni bilo fora i da mi prva utrka bude u Zagrebu.
Pomoći će joj u puno sitnica oko utrke, izdržavanju svega onoga prije i nakon samog nastupa na stazi i Janica Kostelić. Zrinki je sve ovo novo, tek se treba upoznati i s vremenom sroditi s nastupima u Svjetskom kupu, a Janica je sve to bezbroj puta prošla.
- Super mi je s njom i mislim da mi sad u Svjetskom kupu zbilja može biti od ogromne pomoći.
I to je to. Stiglo je vrijeme za nastup na najvećoj sceni. Zrinka Ljutić u Svjetskom kupu.

Linker
27. travanj 2024 05:57