TOM DUBRAVEC/CROPIX
SLIJEDI NOĆNA UTRKA

Velika nada HR skijanja nastupa i danas, ima jasan plan za veliki rezultat: ‘Idemo na sve ili ništa!‘

Neće joj se pisati veleslalom, ali možda će u večerašnjem terminu imati više sreće.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. prosinac 2020. 14:25

Led je probijen, ali na popisu utrka Zrinke Ljutić zbog vjetra neće biti veleslaloma u Semmeringu. Naša 16-godišnjakinja u svom prvom nastupu u Svjetskom kupu sa startnim brojem 66 ostvarila je 49. vrijeme (+4.42) prve vožnje veleslaloma u austrijskom skijalištu, ali vremenske prilike nisu bile sklone skijašicama i nakon dvije odgode starta druge vožnje, koje nisu nimalo pomogle, utrka je otkazana. Nije pomoglo ni spuštanje startne kućice, vjetar je jednostavno bio prejak i nosio sve pred sobom. I ne samo to, zapalio je i vatru u ciljnoj areni.

- U jednom trenutku je zbog vjetra nešto palo na grijalicu u šatoru u ciljnoj areni i šator je počeo gorjeti pa su organizatori imali problema i s gašenjem požara - otkrio je Amir Ljutić, trener i otac naše skijašice.

Ništa od iznenađenja

U najboljoj poziciji nakon prve vožnje bila je vodeća u Svjetskom kupu, Slovakinja Petra Vlhova ispred dvostruke pobjednice veleslaloma ove sezone Marte Bassino (+0.22) te Michelle Gisin (+0.35) i Mikaele Shiffrin (+0.59). Vjetar je stvarao probleme već u prvoj vožnji što se dobro vidjelo po “plesanju” reklamnih panoa uz stazu i tijekom nastupa Zrinke Ljutić. Nisu to baš uvjeti koje bi si netko poželio za premijerni nastup, ali nije to utjecalo na nastup naše skijašice...

- Skijala je s dosta rezerve. Odlično je krenula, prvo prolazno vrijeme bilo je jako dobro, ali je zapela rukom za treća vrata na strmini, to ju je malo izbacilo iz ravnoteže i nakon toga je malo povukla kočnicu. Vidio sam odmah da to nije ona njezina vožnja, a to je i sama rekla u cilju - kaže otac i trener Amir Ljutić, koji je prenio i Zrinkine dojmove:

image
FLORIAN SCHROETTER

- Rekla je da je stalno očekivala da će ju nešto iznenaditi na stazi, jer ipak je ovo Svjetski kup, a kad je shvatila da nema ništa od toga već je bilo kasno. Inače, sama staza je bila sjajno pripremljena, kad bi barem sve bile takve, nije bila preledena, ali je bila tvrda i praktički omogućavala potpuno iste uvjete svim brojevima.

Idemo na sve ili ništa

Ovog puta je super-talentiranoj Zagrepčanki do ulaska u drugu vožnju nedostajalo sekundu i pol, ali ionako je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi.

Danas se u Semmeringu, koji se s Lienzom svake druge godine izmjenjuje kao organizator dvije utrke skijašica u ovom terminu, skija treći slalom sezone. U prva dva se i Hrvatska mogla pohvaliti bodovima zahvaljujući Leoni Popović, koja je u Leviju bila u prvom slalomu 27., a u drugom 18. Nova prilika za bodove je danas, a na startu će ponovo biti i Zrinka Ljutić.

Vjetar je “otpuhnuo” veleslalom, a danas će valjda biti više sreće s vremenom u noćnom slalomu (15.15 i 18.30).

- Prognoza je nešto bolja iako se i dalje očekuje vjetar. Plan za Zrinku? Idemo na sve ili ništa, nema druge - zaključio je Amir Ljutić.

Ponedjeljak nije bio dobar dan ni za skijaše u talijanskom Bormiju, njihov super G nije održan zbog velikih količina snijega. Prema novom rasporedu u Bormiju je danas u 11.30 super G i u srijedu u isto vrijeme spust.

Linker
08. svibanj 2024 06:49