MATEJ DRUZNIK/DELO/CROPIX Cropix
REAKCIJA FILIPA ZUBČIĆA

‘Jedino pozitivno je što je ovo moj najbolji rezultat u Söldenu, puno sam griješio u drugoj vožnji‘

Muški Svjetski kup počeo je u nedjelju u Söldenu odličnom, neizvjesnom utrkom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. listopad 2021. 21:12

Prva trojica bili su unutar 10 stotinki i pobjedom sjajnog Švicarca Marca Odermatta. Filip Zubčić je nastup završio na 9. mjestu što je njegov najbolji rezultat u Söldenu i prvi put da je sezonu otvorio Top 10 plasmanom.

U utrci s malim razlikama Zubčiću su 8. mjesto i 71 stotinka zaostatka za vodećim Rolandom Leitingerom u prvoj vožnji nudili i pogled prema vrhu. Najveći dio druge vožnje, bez obzira na to što ona nije bila tako dobra kako je želio, činilo se da će preuzeti vodstvo ispred mladog Rivera Radamusa koji je startao neposredno prije njega. Iz startne kućice je Zubčić nosio 14 stotinki prednosti, na prvom prolazu je ostalo još 9, na drugom samo jedna, na trećem 4, ali je do cilja zaostao 21 stotinku i u tom trenutku je bio četvrti. Na kraju se pokazalo da je imao tek 20. vrijeme druge vožnje, ali i da su dvojica bržih iz prve ostali iza njega, prvo Nijemac Alexander Schmid, a potom i drugi nakon prve vožnje, Francuz Mathieu Faivre.

S obzirom na to da je posljednje dvije sezone završio kao treći veleslalomaš Svjetskog kupa logično je da mu 9. mjesto baš i nije nabacilo osmijeh na lice koliko god svaki Top 10 rezultat znači samo jedno - to je vrhunski rezultat.

Uostalom i u najavi utrke je rekao "želim, naravno, biti prvi, ali ako ću biti drugi neću biti ljutit, neću biti ni ako ću biti treći, ali ne želim biti 15." Ovo je ispalo negdje između pa je i raspoloženje bilo negdje između...

- Jedino pozitivno je što je ovo moj najbolji rezultat u Söldenu - prokomentirao je sa smiješkom i nastavio.

- Skijanje je bilo solidno, međutim, u drugoj vožnji sam imao dosta velikih pogrešaka na stazi. Pogotovo je velika bila ona na donjem dijelu prije dugačke ravnice gdje nisam uopće pokupio brzinu i tu sam se dosta zakopao i izgubio.

Kad se boriš za vrh neke discipline, ne u jednoj utrci nego kompletno u sezoni, svaki podbačaj u konkurenciji kakva je u muškom skijanju skupo te košta, a za eventualno osvajanje Globusa moraš stalno biti u Top 10 i još je upitno hoće li ti biti dovoljno. U tom kontekstu, bez obzira na to što mu druga vožnja nije ni izbliza "sjela" kako je želio, Filip nema razloga biti nezadovoljan. Kad i s "vožnjom s dosta velikih pogrešaka" završiš u Top 10, unatoč onom prvom "kiselom okusu" jer si svjestan da možeš više, zapravo to znači da nisi ništa "zeznuo" i da imaš odličnu startnu poziciju. Prava sezona za tehničare u Svjetskom kupu ionako počinje tek 11. prosinca s veleslalomom u Val d'Isereu.

I na tom tragu i jest drugi dio Zubčićeve izjave.

- Skijanje je OK, zadovoljan sam za ovaj period sezone da to sliči na nešto i veselim se sad treninzima i onda nastavku sezone.

Marc Odermatt je prošle sezone "za dlaku" ostao bez Velikog globusa u borbi s Alexisom Pinturaultom, a pobjedom na otvaranju sezone je samo potvrdio prognoze koje ga stavljaju u prvi plan favorita ove sezone. Švicarac je slavio sa samo 7 stotinki prednosti u odnosu na Rolanda Leitingera, koji nije uspio sačuvati svoju "jedinicu" iz prve vožnje, ali Austrijanac neće puno žaliti jer mu je ovo daleko najbolji plasman, a treći je sa samo 10 stotinki zaostatka bio Slovenac Žan Kranjec.

- Savršeno. Bilo je ovo dugo i teško ljeto, trenirali smo strašno, ali se isplatilo - rekao je 24-godišnji Švicarac kojem je ovo peta pobjeda u Svjetskom kupu, treća u veleslalomu.

- Sölden je meni uvijek poseban, uostalom baš sam tu osvojio i prve bodove u Svjetskom kupu prije pet godina. A započeti sezonu s pobjedom je fenomenalno.

Ogroman posao u drugoj vožnji napravio je Lucas Braathen, prošlogodišnji pobjednik Söldena, kojem je ovo bio prvi nastup nakon teške ozljede i operacije koljena u siječnju ove godine. Norveški "klinac", tek 21-godišnjak, bio je 19. u prvoj vožnji, a s najboljim vremenom druge probio se na 7. mjesto.

Odermatt je, pak, svojim slavljem spriječio da Austrijanci prvi put još od veljače 2011. i Philippa Schörghofera dobiju pobjednika veleslaloma, a da to nije Marcel Hirscher. Hirschera nema već treću sezonu, a to znači da ni Austrijanci od njegovog oproštaja ne znaju za pobjedu u muškom veleslalomu. Čovjek koji se u prvoj vožnji stavio u poziciju da bi taj post mogao prekinuti definitivno je bio iznenađenje. Roland Leitinger ima 30 godina, imao je startni broj 19 i nikad do jučer nije bio bolji od 6. mjesta u veleslalomu. Jedno od dva šesta mjesta "upisao" je upravo u Söldenu, ali još 2015. Imao je iza sebe u ovoj disciplini tek šest Top 10 plasmana, doduše i svjetsko srebro iz 2017. kada je bio odmah do Marcela Hirschera.

Idući nastup skijaši imaju 14. studenoga u paralelnoj utrci u Lechu, a onda slijedi blok brzih utrka krajem studenoga i početkom prosinca u Lake Louiseu i Beaver Creeku.

Linker
19. svibanj 2024 22:15