Proglašenje najboljih mladih sportašica Europe
 AMIR LJUTIĆ
LIJEPE VIJESTI IZ ATENE

Novo priznanje za nadu HR skijanja: Zrinka Ljutić osvojila 3. mjesto i 5.000 eura sportske stipendije

Proglašeni dobitnici Nagrade Piotr Nurowski za najbolje mlade sportaše Europe u zimskim sportovima
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. lipanj 2021. 08:27

Zrinka Ljutić je prošle zime privukla veliku pažnju svojim rezultatima u prvoj FIS sezoni ne samo u Hrvatskoj, nego i daleko izvan nje, a rezultat toga je bio i izbor među 5 finalista Nagrade Piotr Nurowski koju Europski olimpijski odbori dodjeljuju najboljim mladim sportašima Europe.


Glasaju članovi Generalne skupštine Europskih olimpijskih odbora, a svečanost proglašenja održana je u četvrtak navečer u Ateni i to u iznimnoj atmosferi stadiona Panathinaiko, poprišta prvih Olimpijskih igara modernog doba 1896.

image
Zrinka Ljutić, Lena Repinc i Evy Poppe
AMIR LJUTIĆ


Najboljom mladom sportašicom Europe u zimskim sportovima proglašena je slovenska biatlonka Lena Repinc, a Zrinki Ljutić je pripala treća nagrada. Drugo mjesto je osvojila Evy Poppe iz Belgije (snowboard), četvrto Estonac Henry Sildaru (slobodno skijanje), a peto Britanka Kirsty Muir (slobodno skijanje).


Repinc je uz trofej osvojila i 15.000 eura sportske stipendije, drugoplasirana Poppe stipendiju u iznosu od 8.000 eura, 17-godišnjoj Zagrepčanki je pripalo 5000 eura, a novčana nagrada za četvrto i peto mjesto je 3000 eura.
- Zadovoljni smo naravno, a Zrinka je sve oduševila prezentacijom i posebno razgovorima na engleskom, francuskom i njemačkom. Ovo je bilo jako lijepo iskustvo - prenio je otac Amir koji sa Zrinkom bio u Ateni na proglašenju.


Nagrade se dodjeljuju od 2011. u sjećanje na Piotra Nurowskog, bivšeg predsjednika Poljskog olimpijskog odbora koji je stradao u avionskoj nesreći godinu ranije. Već prve godine hrvatska je imala i prvu finalisticu, judašicu Brigitu Matić, koja je osvojila 4. mjesto, a 2013. je tenisačica Ana Konjuh bila peta. Od 2016. se posebno dodjeljuju nagrade za ljetne i zimske sportove, a 2019. je Franko Grgić bio drugi u izboru sportaša iz ljetnih sportova.

Linker
26. travanj 2024 22:46