Vedran Pavlek

 Ronald Goršić/Cropix
BUDUĆNOST SNJEŽNE KRALJICE

Pavlek za SN: FIS-u smo predložili novu opciju za Sljeme, a nakon ovogodišnje utrke dobio sam čestitke

"Utrke su od velike važnosti za sportsku i turističku promociju Zagreba i Hrvatske"
Piše: Andro PolićObjavljeno: 03. svibanj 2023. 17:49

Dok se sve glasnije priča (i nagađa) o neslužbenim kalendarima za iduću sezonu skijaškog Svjetskog kupa, pa tako i o Snježnoj kraljici, u Cavtatu će se od srijede do petka sastati FIS-ova Tehnička komisija, a krajem mjeseca slijedi sastanak Vijeća FIS-a. Ususret skorašnjoj objavi službenog kalendara, kontaktirali smo Vedrana Pavleka, direktora sljemenske utrke, koji nam je u intervjuu otkrio nove detalje o budućnosti skijaške jurnjave iznad Zagreba, ali i progovorio o ostalim aktualnostima iz hrvatskog skijanja.

Skinews.ch i Kronen Zeitung objavili su draft kalendara za iduću sezonu u kojem nema sljemenske utrke. Kako to komentirate?

- Hrvatski skijaški savez podnio je službeni zahtjev FIS-u za organizaciju ženske i muške utrke Svjetskog kupa na Sljemenu u sezoni 2023./24., a službeni kalendar FIS Svjetskog kupa donosi Vijeće FIS-a na svojoj sjednici 24. svibnja.

O čemu će se raspravljati u Cavtatu?

- To su sastanci tehničkih odbora FIS-a koji ne mogu donijeti nikakve službene odluke, mogu donositi samo prijedloge. Svi prijedlozi moraju biti potvrđeni ili ne, od strane Vijeća FIS-a koje je jedino, uz Kongres, ovlašteno donositi službene odluke. Uz to, bit će i brojne prilike za razne bilateralne sastanke.

image
Damir Krajač/Cropix

Postoji li mogućnost da se sljemenska utrka održi u nekom drugom terminu, ne nužno u siječnju?

- U zahtjevu prema FIS-u predložili smo, među ostalim, i opciju održavanja u veljači.

Jeste li bili zadovoljni s ovogodišnjom utrkom na Sljemenu?

- Ponosan sam da smo, usprkos nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima neuobičajenim za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, u vrlo zahtjevnim vremenskim i snježnim uvjetima uspjeli uspješno održati prvu žensku utrku te još jednom čestitam svima koji su radili na pripremi staze i koji su to svojom požrtvovnošću omogućili. Nakon utrka dobio sam brojne čestitke, od domaćih i stranih novinara, sportaša i ljubitelja skijanja da to može samo Sljeme i da je sljemenska ženska utrka bila puno bolja od muške utrke održane u Garmischu isti dan.

image
Ronald Goršić/Cropix

Kakva je budućnost utrke?

- Sljemenske utrke su u kalendaru FIS-a su već 19 godina. Uspješno je organizirano 29 od 35 kalendarom predviđenih utrka, iako ponekad u vrlo izazovnim vremenskim uvjetima. Zagreb je član kluba 5 Ski Classics, udruženja tradicionalnih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa, u društvu s Kitzbühelom, Wengenom, Schladmingom, Val d‘Isereom, Garmischom, na što smo posebno ponosni.

Utrke svake godine generiraju veliku međunarodnu TV gledanost. Prema analizama FIS-a i vlasnika međunarodnih TV prava tvrtke Infront, ženska i muška sljemenska utrka slaloma 2020. i 2021. ostvarile su najveću međunarodnu TV gledanost uživo po mjestu održavanja po danu od svih utrka FIS Svjetskog kupa u tim sezonama (Sljeme ima dvije utrke dok Kitzbühel i Wengen imaju tri, a Garmisch-Partenkirchen četiri utrke). U sezoni 2019./20. ženska sljemenska utrka bila je najgledanija ženska utrka Svjetskog kupa po TV gledanosti uživo, a muška utrka četvrta najgledanija, iza Kitzbühela, Adelbodena i Wengena.

image

Mikaela Shiffrin

Ranko Šuvar/Cropix

Sezonu kasnije rezultati su bili još bolji. Ženska utrka na Sljemenu održana u nedjelju 3. siječnja 2021. ostvarila je najveću TV gledanost u prijenosima uživo od svih ženskih i muških utrka Svjetskog kupa u sezoni 2020./21. Bila je gledanija čak i od legendarnog spusta i slaloma u Kitzbühelu, dok je muška utrka održana 6. siječnja 2021., iako održana u tjednu, bila šesta najgledanija utrka.

TV gledanost uživo u 2021. je bila ukupno 26,71 milijuna gledatelja, dok je ukupna gledanost (uživo, snimke, vijesti, reportaže, magazini) bila rekordnih 190,19 milijuna gledatelja! Sve to od velike je važnosti i za promociju, sportsku promociju i turističku promociju Zagreba i Hrvatske u Europi i svijetu. Sljemenske utrke imaju veliku važnost i za rezultate naših skijašica i skijaša na Sljemenu. Podsjetimo se samo postolja Janice, Ivice, Ane Jelušić, najboljih rezultata karijere Dalibora Šamšala, Filipa Zubčića, Leone Popović, do četiri naša skijaša u prvih 25, a od toga tri u prvih 15 na Sljemenu 2021. godine.

Očekujete li u idućoj sezoni pobjedu hrvatske skijašice?

- Leona i Zrinka se jako dobro razvijaju, dobro rade i dobro se slažu i međusobno nadopunjuju. Vjerujem u pobjedu, kao i jednog dana u dvije naše skijašice na pobjedničkom postolju. Hoće li to biti već u nadolazećoj sezoni, ne mogu prognozirati, ali ne isključujem. Sa samo dvije skijašice u Svjetskom kupu, sedma smo nacija u poretku slaloma, ispred Italije, Francuske, Kanade, Norveške, Slovenije, a samo nekoliko bodova iza Austrije. A koliko oni imaju registriranih skijašica, a koliko tek skijališta i žičara!? Mi imamo 10-ak aktivnih skijašica i dva aktivna mala skijališta, od kojih svako ima po dvije-tri žičare.

image

Zrinka Ljutić i Leona Popović

CROSKI

Vidite li napredak Filipa Zubčića u suradnji s novim trenerom?

- Sergej se s Filipom jako dobro uklopio i jako dobro rade. Obojica su, kao i cijela njegova ekipa, jako motivirana. Prošle sezone su ispunili cilj, zaustavili su pad i napravili čak mali napredak - 14. mjesto na kraju prethodne sezone, a 10. na kraju ove sezone u poretku veleslalomaša u Svjetskom kupu. To je odličan temelj za dalje, a s dodavanjem više brzih disciplina u plan treninga pokušat ćemo pomoći i razvoju veleslaloma i ponovnom Filipovom povratku u sam svjetski vrh, što nam je cilj.

image

Filip Zubčić

ICHIRO OHARA/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Linker
19. travanj 2024 02:33