Detalj sa sljemenske utrke 2008.

 Boris Kovačev/Cropix
LOŠA VIJEST ZA SLJEME

Švicarci i Austrijanci doznaju: Zagreb ostaje bez utrke Svjetskog kupa. Objavili cijeli kalendar iduće sezone

Svi neslužbeni nacrti kalendara podložni su promjenama dok ih ne potvrdi FIS
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. svibanj 2023. 11:27

Među 44 utrke u kalendaru Svjetskog kupa skijašica za sezonu 2023./24. nema slaloma na Sljemenu. Posljednji nacrt kalendara procurio je do dvije redakcije, austrijskog Kronen Zeitunga i švicarskog Ski Newsa, koji je objavio da su "još uvijek moguće promjene", ali i naglasio da su draft dobili iz dva različita izvora te da im izgleda "prilično ozbiljno".

Prije nekoliko tjedana prvi su kalendari objavljeni na manje relevantnijim portalima. Pisali smo već da se radilo o nepouzdanom i polovičnom popisu, dobivenom od samih organizatora utrka, na kojem nije bilo brojnih standardnih i sigurnih destinacija Svjetskog kupa.

Ipak, nove informacije Austrijanaca i Švicaraca iz sljemenske perspektive djeluju zabrinjavajuće, jer je u ženskom kalendaru već zacrtano 11 slaloma, od kojih su dva neposredno prije i poslije uobičajenog zagrebačkog termina.

Tako bi se 29. prosinca trebao voziti slalom u Lienzu, a 7. siječnja 2024. u Kranjskoj Gori (dan prije je veleslalom).

Primjetna je rupa između Nove godine i Tri kralja, što iz perspektive televizijskih prava djeluje nelogično. Kronen i Ski News pišu da je u prvom nacrtu za 3. siječnja bio planiran slalom u Lechu/Zürsu. U međuvremenu je iscurio zbog toga što Flexenarena u Zürsu ne zadovoljava kriterij od minimalne visinske razlike od 140 metara za slalomsku utrku Svjetskog kupa.

O Sljemenu su, pak, objavili jednu rečenicu:

"U draftu koji nam je dostupan, Zagreb nije naveden kao postaja Svjetskog kupa."

Novitet u kalendaru: momčadska kombinacija

U muškom kalendaru također nema Sljemena, ali nije ga bilo ni protekle sezone, za koju su bila planirana dva ženska slaloma. Drugi je, podsjetimo, otpao zbog loših vremenskih uvjeta.

Zanimljivost je da je u muškom kalendaru osvanuo novitet, "momčadska kombinacija" koja bi se trebala voziti 19. siječnja u Kitzbühelu, ali i na završnici Svjetskog kupa u Schladmingu. Ni kod skijaša ni kod skijašica nema paralela, kao ni pojedinačne kombinacije.

Svi neslužbeni nacrti kalendara - jer službeni od prošle sezone više ne postoje - podložni su promjenama dok ih ne potvrdi Svjetska skijaška federacija. FIS-ova će Tehnička komisija od sutra do petka zasjedati u Cavtatu, a direktor sljemenske utrke Vedran Pavlek nedavno je izjavio da je Hrvatski skijaški savez podnio zahtjev za organizaciju ženske i muške utrke te da će službeni kalendar biti objavljen nakon sjednice Vijeća FIS-a koja je zakazana za 24. svibnja.

Evo nacrta muškog i ženskog kalendara za sezonu 2023./24.

Skijaši

image
IZVOR: SKI NEWS

Skijašice:

image
IZVOR: SKI NEWS

Linker
17. travanj 2024 18:27