Mikaela Shiffrin 

 DAMIR SENCAR Afp
16. ŽENSKA UTRKA NA SLJEMENU

Shiffrin pobijedila koronu, u Zagrebu ‘napada‘ Hirschera, ali i legendarnog Stenmarka!

Hrvatska ženske bodove čeka još od 2011., ali sad imam jakog aduta u Leoni Popović
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. siječanj 2022. 20:54

Prognoze kako će ova skijaška sezona zbog koronavirusa biti puno teža i zahtjevnija od prošlogodišnje posljednjih su se tjedana itekako potvrdile. Nesretni virus se polako pretvorio ako ne u glavnu vijest, onda o temu o kojoj se najviše priča u Svjetskom kupu. I stvara sve veći nered i paniku u skijaškim redovima iako je i ovdje većina cijepljenih, čak i među onima koji su bili protiv cijepljenja. Poput Švicarke Lare Gur-Behrami, koja se cijepila u “zadnji čas” samo da bi upravo ona ispala dosad ponajveća žrtva zaraze. Naime Švicarka je bila pozitivna uoči utrka u Val d’Isereu u prosincu baš kao i Novozelanđanka Alice Robinson, a otprilike se u isto vrijeme zarazila i Austrijanka Katharina Liensberger, prošlogodišnja osvajačica Globusa u slalomu. I dok su se Liensberger i Robinson vratile “u igru” na utrkama u Lienzu nakon Božića, jer su imale negativne PCR testove nakon obvezne izolacije, Gut-Behrami nije bila te sreće - njezin test je i dalje bio pozitivan.

image

Mikaela Shiffrin

Afp

Uoči utrke u Zagrebu glavna neizvjesnost je bio status Mikaele Shiffrin koja je također u božićno vrijeme pokupila nesretni virus, morala propustiti utrke u Lienzu, a nastup na Sljemenu je bio upitan do dan prije utrke. Amerikanka je imala više sreće od Švicarke, brže se riješila trenutačno najnepoželjnijeg suputnika i skijat će u utorak na Crvenom spustu. No, u ponedjeljak ujutro je došla vijest da u Zagreb zbog pozitivnih nalaza ne dolaze tri Švicarke - Camille Rast, Aline Danioth i Melanie Meillard. I to je nešto što će se očito ponavljati od utrke do utrke i samo je stvar sreće tko će biti pošteđen ili će barem zarazu pokupiti u trenutku kad neće previše izgubiti zbog nemogućnosti nastupanja i dočepati se cilja, odnosno u ovom slučaju negativnog rezultata na testu, brzinom Mikaele Shiffrin, a ne Lare Gut-Behrami. I naravno, koliko će ga teško virus “udariti”, recimo Katharina Liensberger se baš nakon korone prvi put ove sezone popela na postolje u slalomu u Lienzu.

Prisilni odmor

Zagrebački slalom je četvrti ženski ove sezone, a čak u tri je pobjednica bila Petra Vlhova. Onaj preostali, u američkom Killingtonu, pripao je Mikaeli Shiffrin, koja na “svojoj” utrci još nikome nije dopustila da bude na vrhu slalomskog postolja osim nje. Vlhova je Killingtonu bila druga, a u Zagrebu brani krunu osvojenu u prethodna dva izdanja. Krunu koju je četiri puta na svoju glavu stavljala upravo Mikaela Shiffrin. I silno želi i petu s kojom bi se “odlijepila” od Marlies Schild, koja je također četiri puta bila sljemenska kraljica i priključila se Marcelu Hirscheru, koji je pet puta na glavi nosio krunu kralja.

S obzirom na slalomsku formu Vlhove ove sezone u kombinaciji s Amerikankinim sjedenjem u izolaciji proteklih dana jasno je da je Slovakinja u prednosti, ali sve ovisi kakva će se Shiffrin pojaviti na startu. S obzirom na to kako se uoči Božića žalila da je skupila previše umora zbog pretrpanog rasporeda nije uopće nemoguće da joj prisilni odmor u konačnici pomogne.

Leona gleda prema vrhu

”Hvatanje” Hirscherovih pet sljemenskih kruna nije jedino što Shiffrin napada na Sljemenu. Dobro, ne samo na Sljemenu, već u svakom idućem slalomu u kojem nastupi. Naime, ona je u Killingtonu u studenome došla do 46. slalomske pobjede u Svjetskom kupu i izjednačila se s Ingemarom Stenmarkom po broju pobjeda u nekoj disciplini Svjetskog kupa. Kad sljedeći put osvoji slalom ostat će na vrhu sama. A tek joj je 26 godina.

image

Mikaela Shiffrin

JEFF PACHOUD Afp

Zagreb voli, jako. Na Sljemenu se pojavila još 2012. godine, uoči svog 17. rođendana i taj prvi nastup nije završila. Ali već je iduće godine osvojila prvu od svoje četiri krune. Bila je tada tek na početku, klinka koja je novinarima u Tomislavcu pričala kako je nekad slala pisma našoj Janici Kostelić. Ona je bila jedna od onih za koje se odmah sa sigurnošću može znati da će postati velika, ali tada nitko nije ni sanjao koliko brzo će i koliko jako poharati Svjetski kup i upotpuniti to olimpijskim i svjetskim zlatima. Ponavljamo, tek ima 26 godina, a već je vlasnica tri velika Globusa, ima 72 pobjede u Svjetskom kupu, u svih pet disciplina, 114 puta se penjala na postolja u ovom natjecanju, a ima i dva olimpijska i šest svjetskih zlata.

Smrt oca u veljači 2020. teško ju je pogodila, u određenom trenutku imala je i dvojbe nastaviti li uopće skijašku karijeru, ali vratila se i pobjeđuje ponovo. I ponovo je sretna, a za to velike zasluge ima i veza s Norvežaninom Aleksanderom Aamodtom Kildeom. I sad želi sve, i još jedan veliki Globus i olimpijska zlata u Pekingu. I svaku “krunu” koju usput može pokupiti, počevši od kristalne koja se zarađuje pobjedom u Zagrebu.

Ali sjajna je stvar što i mi nakon dugo vremena imamo u utorak na startu skijašicu koja s argumentima gleda prema visokim pozicijama.

- Ne znam kad, ali sigurna sam da ćemo dočekati Top 10 rezultat - rekla je uoči utrke Leona Popović.

Djevojka koja je osvojila bodove u sva četiri slaloma ove sezone. Dva puta u Top 15 društvu, a na posljednjem u Lienzu je imala i peto vrijeme druge vožnje. Dočekat ćemo. Sigurni smo i mi. Kao što ćemo vrlo brzo dočekati i prve bodove Zrinke Ljutić. Zašto ne već u utorak, doma, na stazi iznad Zagreba.

Linker
25. travanj 2024 01:40