JOE KLAMAR Afp
JUNIORSKO SP

Zlato u Švedsku, Zrinka Ljutić nakon 5. mjesta u prvoj vožnji krenula na sve ili ništa pa ispala u drugoj

Mlada Zagrepčanka je prije godinu dana u kanadskoj Panorami bila brončana u ovoj disciplini
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. siječanj 2023. 14:22

Zrinka Ljutić nije uspjela završiti drugu vožnju veleslaloma na Svjetskom juniorskom prvenstvu u St. Antonu nakon što je u prvoj bila peta. Mlada Zagrepčanka je prije godinu dana u kanadskoj Panorami bila brončana u ovoj disciplini, a u St. Antonu joj je ovo jedina utrka.

Najbolju prvu vožnju imala je 19-godišnja Kanađanka Britt Richardson (55.31), a Ljutić je na petom mjestu zastajala 73 stotinke. U drugu je naša 18-godišnjakinja ušla "na sve ili ništa", ali je već do prvog prolaznog vremena 25 stotinki prednosti u odnosu na vodeću Šveđanku Hannu Aronsson Elfman pretvorila u 23 stotinke zaostatka, na drugom je već imala dvije i pol sekunde sporije vrijeme, a nakon toga je izletjela.

Svjetska juniorska prvakinja u veleslalomu ponovo je 20-godišnja Hanna Aronsson Elfman, koja je zlato u ovoj disciplini osvojila i 2020. u Banskom, a na prošlom u Panorami nije nastupila.

Šveđanka je nakon prve vožnje bila sedma (+0.98), ali je odličnom drugom pokazala da je trenutačno u ovoj konkurenciji najbolja i slavila je s čak sekundom i 6 stotinki prednosti ispred srebrne Švicarke Stefanie Grob. Aronsson Elfman ima iza sebe već 31 utrku u Svjetskom kupu, 10 puta je osvajala bodove, od čega tri puta u veleslalomu (u slalomu ima četiri Top 10 rezultata ove sezone).

Srebrna Stefanie Grob (8. nakon prve vožnje) na ovom SP je već osvojila zlato u spustu i srebro u super G-u, a do druge medalje je doskijala i tek 16-godišnja Lara Colturi, koja skija za Albaniju. Kći Talijanke Daniele Ceccarelli, olimpijske pobjednice u super G-u u Salt Lake Cityju 2002., u petak je osvojila zlato upravo u "maminoj disciplini", a sad je dodala i broncu u veleslalomu. Colturi je bila 11. nakon prve vožnje (+1.49 iza Richardson), ali je iskoristila i odustajanje tri od prvih pet vodećih skijašica nakon prvog "laufa" (5. Ljutić, 4. Sola, 1. Richardson) i na stazi koju je postavio njezin otac došla do bronce (+1.24 iza Aronsson Elfman).

Zrinka Ljutić neće braniti zlato u slalomu, jer je ova disciplina na rasporedu 24. siječnja, a 18-godišnja Zagrepčanka će 24. i 25. siječnja nastupiti na dva veleslaloma za Svjetski kupu u Kronplatzu.

Linker
25. travanj 2024 23:26