Leona Popović

 JUSSI NUKARI Afp
PRVI SLALOM SEZONE

Zrinka Ljutić nakon fantastične vožnje napravila grešku i ostala bez bodova, imamo skijašicu u TOP 10

Naša 18-godišnja senzacija vjerojatno bi se ugurala i u najboljih 5 da je uspjela završiti utrku.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. studeni 2022. 13:52

Skijašice su dugo čekale početak Svjetskog kupa ove sezone nakon što im je otkazan veleslalom u Söldenu i paralelna utrka u Lechu, ali iz hrvatske perspektive čekanje se isplatilo. Leona Popović otvorila je sezonu 10. mjestom, a to je njezin treći najbolji rezultat u karijeri nakon 6. mjesta u Schladmingu i 7. u Zagrebu prošle sezone.

Zrinka Ljutić je propustila veliku priliku možda i za prvo postolje u karijeri jer je nakon prve vožnje bila sedma, ali samo 22 stotinke sporija od trećeplasirane Mikaele Shiffrin. Mlada Zagrepčanka u drugoj vožnji je napravila pogrešku nakon što je na drugom prolazu imala velike 54 stotinke prednosti u odnosu na vodeću Saru Hector. Šteta, ali sa samo 18 godina puno je još vremena za aktualnu svjetsku juniorsku prvakinju u slalomu.

Pobjednica prvog od dva slaloma u Leviju je Amerikanka Mikaela Shiffrin (1:51.25) kojoj je to već 75. pobjeda u Svjetskom kupu i 48. u slalomu. Drugo mjesto, sa 16 stotinki zaostatka, pripalo je Šveđanki Anni Swenn Larsson, a treća je bila Slovakinja Petra Vlhova (+0.20).

image

Zrinka Ljutić

SEBASTIEN BOZON Afp

Od 2015. godine u Leviju su slavile samo Shiffrin i Vlhova, a Amerikanki je ovo peta pobjeda u ovom finskom skijalištu i izjednačila se sa Slovakinjom po broju pobjeda i osvojenih sobova, koji su ovdje posebna nagrada za pobjednike.

Vodeća nakon prve vožnje bila je Njemica Lena Dürr, koja se prva spustila niz stazu koju je postavio trener njemačke reprezentacije i postavila vrijeme kojem se niti jedna djevojka nije uspjela skroz približiti (54.48), no još jednom nije izdržala pritisak i na kraju je završila na 4. mjestu.

Najbliže Dürr u prvoj vožnji bila je Šveđanka Anna Swenn Larsson koja zaostajala 45 stotinki. Mikaela Shiffrin je "kasnila" 55 stotinki, Petra Vlhova 57, Slovenka Ana Bucik i Švicarka Wendy Holdener su dijelile 5. mjesto sa 61 stotinkom zaostatka, a odmah iza njih je bila Zrinka Ljutić (+0.77), posljednja skijašica s manje od sekunde zaostatka za Dürr. Leona Popović, koja je prvi put nastupila u drugoj jakosnoj skupini slalomašica, imala je startni broj 15 i u cilj ušla kao osma sa sekundom i 24 stotinke zaostatka, a prvu vožnju je završila na 12. mjestu.

U nedjelju je u Leviju još jedan slalom, start prve vožnje je u 10.15, druge u 13.15.

Linker
26. travanj 2024 20:20