ROSLAN RAHMAN Afp
BUDUĆNOST SPORTA?

Saudijska Arabija će biti domaćin inauguralnih Olimpijskih Esports igara 2025.

Od sljedeće godine počinje, kako su istaknuli, nova eraza međunarodni sport
Piše: HinaObjavljeno: 12. srpanj 2024. 14:21

Saudijska Arabija će biti domaćin inauguralnih Olimpijskih Esports igara 2025. godine, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

MOO je u petak objavio kako je sklopio partnerstvo s Nacionalnim olimpijskim odborom (NOC) Saudijske Arabije u organizaciji inauguralnih Olimpijskih esport igara 2025.

Prve esport OI trebale bi se održati iduće godine, a Saudijska Arabija će biti domaćin Igara idućih 12 godina.

Ova objava o organiziranju događaja koji se razlikuje od klasičnih OI, još mora biti potvrđena na 142. sjednici MOO-a, koja će se održati 23. i 24. srpnja u Parizu.

"Veoma smo sretni što možemo raditi sa Saudijskim NOC-om na Olimpijskim esport igrama. Partnerstvom sa saudijskim NOC-om također smo osigurali poštovanje olimpijskih vrijednosti, posebno u pogledu naslova igara na programu, promicanja ravnopravnosti spolova i angažmana s mladom publikom koja prihvaća esport," kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Ministar sporta i predsjednik Olimpijskog i Paraolimpijskog odbora Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Turki Al Faisal, je istaknuo kako je ovo "nova era za međunarodni sport".

"Vjerujemo da je sudjelovanje na Olimpijskim igrama jedna od najvećih časti koju svaki sportaš može postići. I ponosni smo što podupiremo pisanje novog poglavlja u olimpijskoj povijesti koje ima potencijal nadahnuti nove snove i nove ambicije za doslovno milijune sportaša diljem svijeta. Kao ‘prve‘ Olimpijske igre u esportu, očito je da još mnogo toga treba razmotriti i isplanirati s MOO-om, ali mi smo predani domaćinstvu posebnog događaja koji poštuje i slavi olimpijske vrijednosti," kazao je.

Linker
02. rujan 2024 13:05