Izbornik i otac Darko Arapović, Hana Arapović, Zoran Primorac, predsjednik HSTS-a, i Renato Čengić, direktor HSTS-a

 SN
STOLNI TENIS

Arapović: ‘U Sarajevu se sve posložilo, bila sam mentalno jaka, a naslov europske prvakinje proslavili smo uz ćevape‘

‘Tamara je jedna od najboljih europskih igračica ikad, a Hana pokazuje vrhunske rezultate od malih nogu‘
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 17. travanj 2023. 17:27

Osvojila je prvenstvo Europe do 21 godine i već sljedeći dan bila u autu za sljedeću akciju.

Nije bilo previše odmora, trebalo je doći do Podgorice, gdje se igrao jedan iz serije WTT turnira. Nakon desetak dana opet je u Hrvatskoj, što je bila prilika da Hana Arapović prepriča svoja iskustva iz Sarajeva. Na fantastičnom uspjehu čestitali su je i čelnici Saveza, a press konferenciju otvorio je Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

- U kratkom periodu imamo drugog prvaka Europe do 21 godine, što je stvarno velik rezultat za nas. Čestitati trenerima, tati, cijeloj obitelji... To je jedan kompletan obiteljski projekt, a mi svi to pratimo. Znamo koliko ste uložili ljubavi, vremena i znanja u Hanu i vidi se da rezultati dolazi. HSTS će i dalje davati maksimalnu podršku Hani i cijelom timu i naravno svim igračima koji nastupaju u reprezentaciji. HSTS ima još dosta akcija ove godine, ubrzo su i kvalifikacije za Europsko prvenstvo, koje se igraju u Osijeku, gdje od Hane očekujemo velik doprinos kako bi se Hrvatska kvalificirala na EP u Malmöu. Zahvalio bih se svim našim sponzorima i Hrvatskom olimpijskom odboru koji prate i podržavaju Hanu i cijeli HSTS - istaknuo je Primorac te dao riječ zlatnoj stolnotenisačici.

- Nisam baš očekivala ovakav rezultat, sve se posložilo, cijeli turnir sam dobro igrala, a i mentalno sam bila dobra što je veliki dio ovog rezultata. Zahvaljujem se Savezu na potpori, koji je uz mene od kada sam bila mala.

Riječ je preuzeo otac Darko Arapović, inače izbornik mladih ženskih selekcija.

- Tata je presretan. Pokušao sam razdvojiti granicu gdje prestajem biti tata i počinjem biti trener. Ovo je dokaz da sam u nečemu uspio. Hana je odigrala fenomenalan turnir, pobijedila je svih deset suparnica i pritom izgubila samo četiri seta. Bila je konzistentna, mirna, rješavala probleme u igri i završili smo na najljepši način. Kako sam rođen u BiH, posebno sam sretan što se igralo u Sarajevu, gdje su moji prijatelji iz djetinjstva i gdje je publika navijala za nju. Slavlje je kratko trajalo jer smo igrali na WTT u Podgorici gdje je isto bilo uspješno. Tamo je nastupila svjetska krema, uključujući i Kineze, te je ušla među osam i nastavila s dobrim igrama. Naravno, ne bi to bilo isto da dugi niz godina nemamo dobru suradnju sa Savezom, HOO-om, s klubovima u kojima je igrala te trenerima koji su sudjelovali u njenom razvoju...

- Pingić je najmasovniji sport na svijetu, a mi smo mala zemlja te je ovo velik uspjeh. Sjećam se kad je došla u Savez s tatom kao djevojčica, mislim da je imala 11 ili 12 godina i kada smo ih predstavili HOO-u. Drago mi da taj razvoj ide odlično. Mali dio zasluga je naš, velik dio zasluga je od roditelja i nje same koja je uporna i oličenje mladog sportaša te je ozbiljna budućnost stolnog tenisa. Čeka je još jedna stepenica, a to je pravi seniorski pingić. Očekujem od nje, kao i svi mi, da bude top europska igračica jer ona ima potencijala i da konačno dobijemo nasljednicu Tamare Boroš te da povuče reprezentaciju prema boljim rezultatima. Prvi cilj je da uđemo na Europsko prvenstvo - kazao je Renato Čengić, direktor HSTS-a.

Mikrofon se ponovno vratio na Hanu, koja je prepričala kako su proslavili zlato.

- Išli smo malo do grada, razgledati, a onda na ćevape.

A potom je odgovorila na pitanje je l‘ bi joj bilo lakše da je ne trenira otac te gdje je ta granica između oca i trenera?

- Ne znam jel bi bilo lakše, tata sa mnom od 11. godine, navikli smo se. Vidim granicu, kad moram slušati jer je samo trener, a kad mogu reći nešto što ne bih smjela da mi nije otac. Ako je granica dobro postavljena onda je sve ok - kazala je naša mlada stolnotenisačica, na što se nadovezao Darko:

- Kada sam počeo bolje razdvojiti granicu gdje prestajem biti tata i počinjem biti trener onda su počeli dolaziti bolji rezultati. Pomogao je i rad sa sportskim psihologom Zulićem, koji je radio i s Primorcem i s Boroš, pa smo ušli u rutine tijekom dana pred natjecanje. Pripremam meč, gledam snimke suparnica pa Hani jasno, u nekoliko rečenica, kažem što treba igrati. To je odvojeno od roditeljstva, čisto, suhoparno "to trebaš igrati ovako", ovo su bolje i lošije strane od suparnice...

Za kraj su se osvrnuli na Hanin trening u Düsseldorfu, gdje je glavni trener naša Tamara Boroš, a danas izbornica seniorske ženske reprezentacije. I usporedbe s našom legendarnom stolnotenisačicom.

- Tamara je jedna od najboljih europskih igračica ikad, jedna od rijetkih s medaljom sa SP-a. Hana je na dobrom putu, pokazuje vrhunske rezultate od malih nogu. Pred njom je lijepa karijera, velik je potencijal, ima dobru ekipu, obitelj je podržava, kao i savez i HOO, i na njoj je da bude primjer svima da se može uspjeti. Nasljednica Tamare? Ha, i poslije Šurbeka i Stipančića govorilo se da takve igrače više nećemo imati pa smo došli Tamara i ja. Hrvatska ima talenata i bit će novih uspješnih igrača. Vjerujemo da će Hana biti predvodnik nove generacije, kao što smo se Tamara i ja međusobno motivirali, tako može i Hana biti motiv dečkima. Slična je Tamari i meni i Šurbi po toj enormnoj volji za treningom. Ona živi stolni tenis, daje cijelog sebe. I to je najvažniji čimbenik da uspiješ - zaključio je Primorac.

Linker
25. travanj 2024 01:11