Mateja Jeger Majstorović

 HOFFER SZILVI
STOLNI TENIS Europsko prvenstvo

Djevojke u lovu na prvo mjesto i glavni ždrijeb, Ban ispustio favoriziranog Mađara

Filip Zeljko je iznenađujuće poražen od 20-godišnjeg Nizozemca Van Oosta s 3:0. Nije to bilo bajno otvaranje za našeg predstavnika, iako je kasnije nadigrao Srbina Gaćeva (3:0)
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 15. listopad 2024. 22:47

Počelo je pojedinačno Europsko prvenstvo u Linzu, a prvog dana igrali su se mečevi u pojedinačnoj konkurenciji stolnotenisača i stolnotenisačica te mješovitim parovima.

Kod muških Filip Zeljko je iznenađujuće poražen od 20-godišnjeg Nizozemca Van Oosta s 3:0. Nije to bilo bajno otvaranje za našeg predstavnika, iako je Nizozemac stvarno dobro igrao, no dobra je vijest što je u drugom susretu Zeljko nadigrao Srbina Gaćeva (3:0) te sada čeka rasplet međusobnog dvoboja Nizozemca i Srbina. Sistem natjecanja je takav da je bitno biti među prva dva u skupini, nakon čega će prvoplasirani igrati s drugoplasiranim iz skupina za ulazak u glavni ždrijeb. Zeljko bi ako ostane drugoplasiran, što je za očekivati, trebao na Talijana Muttija s kojim se susreo ranije ove godine i izgubio 3:1. No, novi dan, novi meč, sve je otvoreno...

Ivor Ban je dobro započeo dan, lako pobijedio Latvijca Maskalonoksa s 3:0, ali je potom poražen od iskusnijeg 29-godišnjeg Mađara Lakatosa s 3:2. Imao je Ban u petom setu 5:1 i 9:8, ali Mađar se provukao. U dodatnom razigravanju Ban bi trebao na Srbina Levajca. Benko je poražen od Grka Sgouropoulosa (3:1), iako je poveo 1:0 i 8:6. Za drugo mjesto ga čeka meč s Islanđaninom Sandholt, a ako bude drugi u dodatnom razigravanju ide na Mađara Escekija.

Kod djevojaka Mateja Jeger Majstorović je nadigrala Mađaricu Hartbrich (3:0) i Norvežanku Kalvatn (3:0), a još joj predstoji susret sa Španjolkom Rad. Inače, naša stolnotenisačica je jedina u skupini koja ne zna za poraz te ako potvrdi prvo mjesto direktno će izboriti glavni ždrijeb. Ista stvar je i s Leom Rakovac i Hanom Arapović ako budu prve u skupini, a u utorak su ostvarile pobjede. Rakovac je bila bolja od Srpkinje Bezeg (3:1) te joj u srijedu predstoji meč s Grkinjom Toliu. Arapović je bila bolja od Miaščanskaje te je još čeka susret sa Španjolkom Berzosom. Andrea Pavlović je poražena od Srpkinje Maksuti (3:1), ali je pobijedila Khalid iz Škotske (3:0), a još joj predstoji najteži susret skupine s Turkinjom Harac, koja je pak izgubila od Srpkinje. U igri za dalje joj odgovara jedino pobjeda.

Prvi meč dana od hrvatskih predstavnika odigrali su Zeljko i Jeger Majstorović te se plasirali u 2. kolo kvalifikacija mješovitih parova, no tu su se i oprostili. Naša kombinacija je bila bolja od Francuza Rollanda i Ca. Lutz s 3:0, da bi ih za ulazak u glavni ždrijeb nadigrali Nijemci Bertelsmeier i Griesel (3:0).

Poznat je i ždrijeb glavnog tunira, a svi naši predstavnici u 1. kolu igrat će s nekim suparnikom iz kvalifikacija. Treba biti svjestan da se u kvalifikacijama skriva mnoštvo nezgodnih i iskusnih igrača, kao i potencijalnih plutajućih mina.

Kod muških u pojedinačnoj konkurenciji Tomislav Pucar je bio 17. nositelj, jedno mjesto niže i imao bi povoljniji ždrijeb u kasnijoj fazi natjecanja, ovako čeka kvalifikanta, a u njegovom dijelu ždrijeba je Portugalac Freitas. U tom dijelu ždrijeba su Nijemac Ovtcharov i Belgijac Allegro. Ovtcharov je već godinama sami vrh svjetskog stolnog tenisa, ali Pucar s njim ima pozitivan skor. Dvaput ga je dobio kada je bilo vrlo važno, prvi put na SP-u 2019., a potom i na SP-u 2023 i oba puta u sedam setova. No, idemo redom, prvo treba proći kvalifikanta, a tu ima mnogo nezgodnih igrača, a vjerojatno onda i nezgodnog ljevorukog 36-godišnjeg Portugalca, s kojima ima negativan skor (1-4).

Gaćina isto čeka kvalifikanta, a u tom dijelu ždrijeba mu je suigrač iz Para, Danac Lind. Njegova trenutna forma ne ide u prilog našem stolnotenisaču s obzirom na to da je Lind nedavno srušio i prvog igrača svijeta, Kineza Wang Chuqina. Ako i prođe sve te prepreke u tom dijelu ždrijeba su trenutno nositelji Portugalac Geraldo i Nijemac Franziska, inače treći nositelj Eura.

Ivana Malobabić u svom dijelu ždrijeba ima defenzivnu Šveđanku Bergström, a nakon toga u tom dijelu ždrijeba su prva nositeljica Rumunjka Szocs i mlada talentirana Njemica Kaufmann. Od ponuđenih igračica definitivno je mogla i puno bolje proći u ždrijebu.

U parovima Pucar i Slovenac Jorgić u svom dijelu ždrijeba imaju Belgijce Rassenfossea i Allegra, a u daljnjem razigravanju tu su nositelji Slovenci Kožul i Hribar te Francuzi Dorr i Bourrassaud. Kod djevojaka Rakovac i Jeger Majstorović u svom dijelu ždrijeba imaju Luksemburžanku De Nutte i Mađaricu Potu, kao i Slovakinju Kukulkovu i Poljakinju Bajor te Slovakinju Labošovu i Poljakinju Ka. Wegrzyn.

U miksevima među 32 su Ban i Arapović, a u njihovom dijelu ždrijeba su Slovaci Pištej i Kukulkova, a kasnije Talijani Oyebode i Monfardini te Španjolci Robles i Xiao.

Kvalifikacije

Pojedinačno

Stolnotenisači

Skupina 6: Zeljko (Hrv) - Van Oost (Niz) 0:3 (-6, -8, -8), Zeljko (Hrv) - Gaćev (Srb) 3:0 (5, 5, 8); skupina 22: Ban (Hrv) - Maskalonoks (Lat) 3:0 (8, 6, 8), Ban (Hrv) - Lakatos (Mađ) 2:3 (10, -2, -9, 7, -9); skupina 23: Sgouropoulos (Grč) - Benko (Hrv) 3:1 (-9, 8, 5, 6)

Stolnotenisačice

Skupina 15: Jeger Majstorović (Hrv) - Hartbrich (Mađ) 3:0 (10, 8, 13), Jeger Majstorović (Hrv) - Kalvatn (Nor) 3:0 (1, 8, 6); skupina 24: Pavlović (Hrv) - Maksuti (Srb) 1:3 (-3, -5, 6, -9), Pavlović (Hrv) - Khalid (Ško) 3:0 (3, 4, 7); skupina 9: Rakovac (Hrv) - Bezeg (Srb) 3:1 (-13, 6, 4, 5); skupina 6: Arapović (Hrv) - Miaščanskaja (AIN) 3:0 (12, 10, 5)

Mješoviti parovi

1. kolo: Rolland/Lutz Ca. (Fra) - Zeljko/Jeger Majstorović (Hrv) 0:3 (-9, -8, -6); 2. kolo: Bertelsmeier/Griesel - Zeljko/Jeger Majstorović (Hrv) 3:0 (9, 9, 6)

Linker
15. listopad 2024 22:48