Izbornik Željan Gaćina, Hana Arapović, Ivor Ban i izbornik Darko Arapović

 Hsts
STOLNI TENIS

Nisam vidio kako možemo okrenuti susret u našu korist, a ‘bananu‘ sam pogodio iz jada

Što mi je prolazilo kroz glavu? Vjerojatno smo shvatili da moramo probati nešto drukčije - kazala je Arapović
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 30. siječanj 2024. 18:20

Hrvatski stolnotenisači pamtit će po dobrom Skoplje. U glavnom gradu Sjeverne Makedonije troje Zagrepčana, Ivor Ban, Hana Arapović i Borna Petek, osvojili su četiri medalje na Europskom prvenstvu do 21 godine.

Ona najsjajnija stigla je u mješovitim parovima, a potpisali su je Ban i Arapović. Bili su prvi nositelji turnira, ali realno to ne znači previše. Treba to pokazati i u areni. Finale je bila posebna priča. Vodili su 1:0 i 2:1, da bi Rumunji u odlučujućem setu imali 8:3. Praktički su stavili ruku na trofej, ali još jednom se pokazalo da ta prednost u stolnom tenisu ne mora značiti previše.
- Onu “bananu”, kod 8:3 za njih, sam pogodio iz jada. Nisam vidio načina da i dobijemo, znao sam da moram pogađati neke lude lopte - bile su prve riječi Ivora Bana te nastavio:

- Na 10:8 za nas sam opet lupio ‘bananu’ i to na isto mjesto. Rumunji su se dosta žalili na moju servu, a uopće nije bila iregularna. Trener im je stvarao preveliki pritisak zbog toga, mislim da je i to utjecalo na njihovu izvedbu. Kroz cijeli turnir smo imali sreće, dosta mečeva je bilo 50-50, a pogotovo teško je bilo u 1. kolu protiv Mađara i Slovakinje (3:2). Mađar bio inspiriran, pogađao dobre lopte. No, uspjeli smo se iščupati, a jedan od najlakših mečeva bio je za polufinale i medalju, kada smo dobili Rumunje Chiritu i Mei Rosu (3:0). Za finale, protiv Poljaka Kubika i Brzyske, smo gubili 1:0 i 10:8, a Hana je bila na servisu. Kod 10:9 Kubik mi je uputio udarac na forehand, nadao se da ću promašiti. To mi je i priznao nakon meča. Rekao je nema šanse da mi to vratiš, a ja sam povukao spin po paraleli. Nakon toga cijeli meč se okrenuo u našu korist.

Lijepo se oprostiti titulom

Ovo mu je bio oproštaj od ove kategorije, a oprostio se s titulom.

- Lijepo se oprostiti s titulom, kao europski prvak barem u jednoj kategoriji. U pojedinačnoj kategoriji sam mogao bolje, nisam iskoristio prilike u dva meča. U skupini sam izgubio od Portugalca Abioduna, a da sam dobio vjerojatno bi imao lakši ždrijeb. U osmini finala s Nijemcem Bertelsmeierom sam podbacio, vodio sam 8:3 u prvom setu i izgubio. U petom setu sam imao 9:7 i dva servisa. Loše sam to realizirao, trebalo je to bolje - zaključio je Ban.

Iza Arapović je odličan turnir. U Skoplje je došla kao braniteljica naslova. Titulu nije obranila, ali je ‘tržila’ čak tri medalje. Uz zlato u miksu, uzela je broncu u pojedinačnom dijelu te broncu u paru s Njemicom Sophijom Klee. Oba puta u polufinalu joj se ispriječila jedan od boljih Europljanki, Rumunjka Zaharija, dok joj u miksu to nije pošlo za rukom.

- U singlu nisam razmišljala o obrani naslova, jednostavno nisam željela pritisak. Iz meča u meč pa kako ispadne. Na kraju sam poražena s 4:1, naravno da sam mogla bolje. No, s njom igram praktički cijeli život, odigrali smo bezbroj mečeva. Jednom dobije ona, drugi put ja. Sada je, izgleda, bio njen red - našalila se Hana te nastavila.

- Igrala sam na tri fronte, nakon finala, gdje sam je pobijedila, malo sam se ispuhala. Logično je da ne mogu svaki meč biti na razini kako želim i mogu. U skupini sam sve odradila odlično, kao i u prvom susretu protiv Pinto. Igrala sam dobro taktički, sve kao sam se dogovorila s tatom.

Tata Darko Arapović je i izbornik juniorske ženske reprezentacije. Za medalju je s 4:3 pobijedila Njemicu Klee, istu onu s kojom trenira već neko vrijeme i koju je lani u Sarajevu pobijedila u finalu.

- S Klee je ovog puta bio težak meč, pogotovo jer treniramo zajedno i znamo se vrlo dobro. Bio je to meč u kojem se dosta stvari mijenjalo iz minute u minutu, ali bila sam prava u presudnim trenucima. U odlučujućem setu sam ja ta koja je diktirala tempo, od početka sam dobro krenulo i to je presudilo.

No, s Klee je proslavila broncu u parovima.

- Za nešto više nam je možda nedostajalo malo uigranosti. Ovo nam je prvi zajednički turnir i prva medalja.
Za kraj se okrenula prema miksu i zlatu.

- Prvi susret je bio muka, ali izvukli smo se. Nakon toga smo igrali sve bolje, imali smo bolju komunikacija, osjećaj, taktiku. Protiv Rumunja za polufinale smo po meni odigrali najbolji meč na turniru. Dobro, uz finale. Što mi je prolazilo kroz glavu u finalu? Vjerojatno smo shvatili da moramo probati nešto drukčije. Kod 3:8 smo pustili ruku pa što bude. Ni sama ne znam kako se vratili u igru. Izbornik Željan Gaćina jer rekao da smo od tada pozicijski bili perfektni - zaključila je Arapović.

Sve je išlo kako treba

Gaćina je potpisao ovaj uspjeh. Koliko je bilo napeto najbolje se vidjelo nakon posljednjeg poena. Gaćina je uzeo reklamu u ruke i bacio je na pod, nakon čega je slijedio zagrljaj s Hanom i Ivorom.
- Ha, ha bio sam miran za vrijeme meča, srčan naknadno. Vjerovao sam da mogu do medalje tko god da im je došao u ždrijebu. Nakon 1. kola sve je išlo kako treba. Bili su izrazito taktički disciplinirani, a pogotovo Hana. I u finalu smo mogli to ranije riješiti. U petom setu smo loše krenuli, ali smo u drugom dijelu seta imali povoljniju postavu te je trebalo vjerovati da će poeni na naš mlin. Ispalo je savršeno - kazao je Gaćina te se osvrnuo na medalju iz muškog para.
- Taj uspjeh je iznenađenje s obzirom na to da im je ovo treći zajednički nastup. Petek je jako dobro igrao, pogotovo u četvrtfinalu kada smo izbacili Francuze.


Veći dosadašnji uspjesi Bana i Arapović

2021. Osvojene četiri brončane medalje na juniorskom EP u Varaždinu - Ban pojedinačno, u paru i u mješovitom paru; Arapović u paru i u mješovitom paru

2021. Ban 2., Arapović 3. mjesto na juniorskom Europe Top 10

2021. Ban srebrni na EP U-21 u paru (Mađar Andras)

2021. Ban srebrni na SP juniorskom u paru (Mađar Andras)

2022. Arapović zlatna na juniorskom EP u paru (Čehinja Zaderov) i brončana u mješovitom paru s Banom

2022. Ban zlatni na EP U-21 u paru (Mađar Andras)

2022. Arapović 1. na juniorskom Europe Youth Top 10

2023. Arapović zlatna na EP U-21


Medalje iz Skoplja

Pojedinačno

Hana Arapović - bronca

Ženski parovi

Hana Arapović/Sophia Klee (Njemačka) - bronca

Muški parovi

Ivor Ban/Borna Petek - bronca

Mješoviti parovi

Ivor Ban/Hana Arapović - zlato

Linker
27. travanj 2024 11:22