Ivor Ban i Hana Arapović 

STOLNI TENIS

Petero Hrvata kroz kvalifikacije među 64, zlatni miks u osmini finala Europskog prvenstva

Hrvatska će u glavnom ždrijebu imati ukupno osmero predstavnika s obzirom na to da su Tomislav Pucar, Andrej Gaćina i Ivana Malobabić kao nositelji bili slobodni od kvalifikacija
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 16. listopad 2024. 23:11

Drugog dana pojedinačnog Europskog prvenstva u Linzu Hrvatska je imala sedmero igrača u dodatnim kvalifikacijama za glavni ždrijeb.

Na kraju dana njih petero je prošlo dalje, a to su redom Lea Rakovac, Mateja Jeger Majstorović, Hana Arapović, Filip Zeljko i Ivor Ban. Znači, u glavnom ždrijebu imat ćemo ukupno osmero predstavnika s obzirom na to da su Tomislav Pucar, Andrej Gaćina i Ivana Malobabić kao nositelji bili slobodni od kvalifikacija.

Tri naše predstavnice, Rakovac, Arapović i Jeger Majstorović su osvojile prva mjesta u svojim skupinama te se direktno plasirale među 64 nabolje te izbjegle dodatne kvalifikacije. Rakovac je pobijedila Grkinju Toliou (3:1), Arapović Španjolku Berzosu (3:0), a jedino je Jeger Majstorović neočekivano izgubila od 20-godišnje Španjolke Rad, ali na sreću taj poraz nije utjecao na konačan poredak.

Nažalost, Andrea Pavlović nije prošla skupinu jer je u posljednjem susretu poražena od Turkinje Harac (3:0) te je na kraju treća.

Kod muških Pucaru i Gaćina u glavnom ždrijebu su se pridružili Filip Zeljko i Ivor Ban. Zeljko je po renkingu treći naš igrač, sigurno pripada među najboljih 64, ali loš dan u utorak i morao je do glavnog ždrijeba težim putem. U dodatnim kvalifikacijama igrao je s Talijanom Muttijem, čija mu igra baš i ne odgovara i od kojeg je ove godine već izgubio. Kako je otvorio meč činilo se da i ovog puta neće dobro završiti, prvi set Talijan ga je ostavio na tri poena. No, prijelomnica meča dogodila se odmah nakon gdje je Zeljko spasio četiri set lopte i iskoristio svoju treću set loptu za 16:14. Na tom valu dobio je i treći set, ali Talijan se vratio u meč i izjednačio na 2:2. U setu odluke Zeljko je krenuo furiozno, poveo 3:1 pa odmah vezao dva dobra poena. Pogotovo je efektan bio taj prvi poen kojeg je dobio nakon izvrsne razmjene udaraca. Ubrzo se odvojio na 9:3, na 9:5 je izbornik Karković zatražio time-out nakon čega je Zeljko mirno priveo meč kraju. Velika pobjeda i vjetar u leđa za dalje jer mu izgledi nisu bili dobri, barem ne prije meča ili na početku istog.

Ban je talentirani ljevoruki 21-godišnjak, koji se tek probija na seniorsku scenu. Što se tiče ovog Europskog prvenstva misija je uspjela. Za ulazak u odabrano društvo pobijedio je Levajca (3:1), prvog srpskog igrača, koji je od njega stariji dvije godine. Odlično je otvorio susret, poveo 2:0 u setovima, nakon čega je Levajac smanjio. Srbin je i nakon toga vodio, u četvrtom setu je imao 4:0, pa i 9:7, ali Ban je odlično reagirao i nanizao četiri poena za prolazak među 64. Ovo mu je prvi put da će igrati u glavnom ždrijebu seniorskog pojedinačnog Europskog prvenstva.

Od turnira se oprostio 17-godišnji Leon Benko, koji je na EP uskočio umjesto ozlijeđenog Kojića. U dodatnim kvalifikacijama pobijedio ga je 11 godina iskusniji Mađar Ecseki (3:0).

U muškim parovima odličan start za Gaćinu i Danca Linda. U kvalifikacijama su bili favoriti, a to su i pokazali za stolom te nadigrali Grke Stamatourosa i Sgouropoulosa (3:0) te se plasirali među 32 najbolja. No, ždrijeb ih nije mazio jer će u 1. kolu na druge nositelje, Šveđane Kallberga i Moregarda. Kallberg je prije dvije godine bio brončani, ali s drugim partnerom. Inače, riječ je o odličnim mladim igračima, po pojedinačnom renkingu riječ je o 25. i 10. igraču svijeta! Pucar i Slovenac Jorgić će za osminu finala igrati s engleskom-turskom kombinacijom Green i Isik što je odličan ždrijeb.

Ban i Benko oprostili su se u kvalifikacijama, a bolja je bila austrijsko-moldavska kombinacija Kolodziejczyk i Ursu (3:2).

Kod ženskih parova Arapović i Malobabić su bez većih problema nadigrali bugarsko-latvijsku kombinaciju Persovu i Jersovu s 3:0 i izborili glavni ždrijeb. U 1. kolu Malobabić i Arapović igraju protiv nezgodnih Njemica Wan Yuan i Winter, dok će Rakovac i Jeger Majstorović na Mađarice Balint i Hartbrich.

- Prvi cilj je ostvaren, u glavnom ždrijebu imamo četiri predstavnice, od toga je jedino Malobabić bila direktno plasirana, dok su ostale tri to ostvarile kroz kvalifikacije. Bilo je važno biti prvi jer pobjednice prvih 16 skupina su se direktno plasirale u glavni ždrijeb. Dobro je to izgledalo, a sada se nadamo da nas i malo sreća pomazi kod ždrijeba. Otvaranje na ovakvim velikim natjecanjima su uvijek nezgodna, nova je dvorana, drukčije su i loptice. Žao mi je miksa jer su Filip i Mateja imali šansu proći među 32. Što je najbolje u prvom susretu su dobili jači par nego ovaj od kojeg su izgubili. Meč se igrao kasno, na kraju cijelog dana i jednostavno nisu bili pravi. Čim malo slabije odigraš inspiriran suparnik to kazni. U drugom setu su imali 9:6, da su to dobili lako moguće da bi to bilo drukčije. Što se tiče ženskih parova Malobabić i Arapović u 1. kolu idu na Njemice Wan Yuan i Winter što nije neka sreća od ždrijeba jer obje suparnice znaju na lov. Dotle, Jeger i Rakovac imaju solidan ždrijeb, ako budu dobre mogu daleko - uvjeren je izbornik žena Dragutin Šurbek.

U mješovitim parovima Ban i Arapović izborili su osminu finala. Prvaci Europe do 21 godine odlično su otvorili meč gdje su Moulleta i Moret ostavili prva dva seta na ukupno šest poena. No, Švicarci su treći set dobili s 15:13, pa odmah zatim i 11:9, no u odlučujućem setu naš par je uspio potvrditi pobjedu s 11:7. Za četvrtfinale s druge stane stola stajat će im slovački par Pištej i Kukulkova. Pištej je posljednja tri EP-a u pravilu igrao u završnicama, doduše s drugom partnericom. Prije šest godina je bio u četvrtfinalu, dvije godine kasnije srebrni, a 2022. brončani.

Rezultati

Kvalifikacije
Pojedinačno
Stolnotenisači

Skupina 6: Zeljko (Hrv) - Van Oost (Niz) 0:3 (-6, -8, -8), Zeljko (Hrv) - Gaćev (Srb) 3:0 (5, 5, 8)

Skupina 22: Ban (Hrv) - Maskalonoks (Lat) 3:0 (8, 6, 8), Ban (Hrv) - Lakatos (Mađ) 2:3 (10, -2, -9, 7, -9)

Skupina 23: Sgouropoulos (Grč) - Benko (Hrv) 3:1 (-9, 8, 5, 6), Benko (Hrv) - Sandholt (Isl) 3:2 (4, 9, -8, -10, 5)

Stolnotenisačice

Skupina 15: Jeger Majstorović (Hrv) - Hartbrich (Mađ) 3:0 (10, 8, 13), Jeger Majstorović (Hrv) - Kalvatn (Nor) 3:0 (1, 8, 6), Jeger Majstorović (Hrv) - Rad (Špa) 1:3 (7, -11, -6, -6)

Skupina 24: Pavlović (Hrv) - Maksuti (Srb) 1:3 (-3, -5, 6, -9), Pavlović (Hrv) - Khalid (Ško) 3:0 (3, 4, 7), Harac (Tur) - Pavlović (Hrv) 3:0 (3, 7, 3)

Skupina 9: Rakovac (Hrv) - Bezeg (Srb) 3:1 (-13, 6, 4, 5), Rakovac (Hrv) - Toliou (Grč) 3:1 (4, 4, -7, 10)

Skupina 6: Arapović (Hrv) - Miaščanskaja (AIN) 3:0 (12, 10, 5), Arapović (Hrv) - Berzosa (Špa) 3:0 (8, 3, 6)

Dodatne kvalifikacije

Mutti (Ita) - Zeljko (Hrv) 2:3 (3, -14, -8, 8, -5)

Ecseki (Mađ) - Benko (Hrv) 3:0 (8, 8, 9)

Levajac (Srb) - Ban (Hrv) 1:3 (-8, -8, -8, 9)

Parovi

Stolnotenisači

Kolodziejczyk/Ursu (Aut/Mda) - Ban/Benko (Hrv) 3:2 (-8, 3, 5, -8, 2)

Gaćina/Lind (Hrv/Dan) - Stamatouros/Sgouropoulos (Grč) 3:0 (6, 9, 8)

Stolnotenisačice

Arapović/Malobabić (Hrv) - Persova/Jersova (Bug/Lat) 3:0 (6, 9, 2)

Glavni ždrijeb
Mješoviti parovi

1. kolo: Moullet/Moret (Švi) - Ban/Arapović (Hrv) 2:3 (-1, -5, 13, 9, -7)

Linker
16. listopad 2024 23:11