Varaždin je već tradicionalno domaćin WTT Youth Contendera, a sad će Arena ugostiti i natjecanje u seniorskoj konkurenciji

 HSTS
STOLNI TENIS

Varaždincima dolazi turnir Svjetske serije, a želja je da se u Zadru 2025. igra ekipno Europsko prvenstvo

Po meni smo glavni favoriti da dobijemo EP, a odluka je u siječnju 2024. Takav događaj bi nam bio odskočna daska u promociji i popularizaciju stolnog tenisa u Hrvatskoj - kaže Zoran Primorac
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 30. studeni 2023. 11:45

Svjetska stolnoteniska federacija (WTT) obznanila je raspored natjecanja za 2024., iako moramo napomenuti da je moguće da će biti određenih odstupanja odnosno ne bi bilo čudno da se na listi pojavi još poneki turnir.
Ono što je sigurno da neće biti odstupanja kad su u pitanju turniri koje će se organizirati u Hrvatskoj odnosno pod ingerencijom Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Nova i odlična vijest da je naš stolni tenis bogatiji za još jedno jako međunarodno natjecanje. Od 2. do 7. travnja 2024. u Varaždinu će se igrati WTT Feeder.
- Savezu je u interesu da organizira što više turnira. Ponajviše kako bi naši igrači dobili što više prilika, skupljali bodove za svjetsku rang listu kao i da se što više razvijaju. Sve je teže ući u glavni ždrijeb na tim WTT turnirima, teže je doći i do ‘wild cardova’, tako da ovakvi projekti pružaju veće prilike i našim predstavnicima - istaknuo je Zoran Primorac, predsjednik HSTS-a.
Grad Varaždin će biti bogatiji za još jedan međunarodni turnir, samo što će ovaj biti u seniorskoj konkurenciji. Varaždinci su domaćini turniru za ponajbolje mlade stolnotenisače svijeta, koji će se igrati i u 2024. WTT Youth Contender će se održati u Areni kraj Drave od 27. kolovoza od 2. rujna. Prije toga, od 3. do 9. lipnja, u Zagrebu se igra WTT Contender.
- Sada imamo tri različita turnira, Contender je visoke razine, Feeder je malo ispod, a na Youth Contenderu priliku će dobiti mladi. Moramo biti iskreni i reći da ovakvi pothvati donose određenu materijalnu korist, ali mi onda od tih sredstava možemo financirati daljnji razvoj igrača. Kao i financirati odlazak naših reprezentativaca na druge turnire. Sve je poskupilo, a Savez ne smije samo zavisiti o programskim sredstvima od HOO-a, koji nas 100 posto podržava. Pokušavamo biti što neovisniji i samoodrživi - dodat će Primorac te dodati:
- Varaždin se dosad pokazao kao odličan organizator Youth turnira, koji je već tradicionalno održava u rujnu. Imaju uvjete i znanje, a obavljeni su sastanci s gradskim vlastima i sve je spremno. Kao i kod Youth turnira pametno smo odigrali u suradnji sa susjedima te smo spojili dva turnira. Prije WTT Feeder Varaždin igrat će se isti takav u Otočecu. Strateški jako pametan potez, jer igrači iz udaljenih sredina mogu u kratkom periodu igrati na dva turnira u gradovima koji su blizu.

Inače, prema trenutnom planu u 2024. bi se trebalo igrati pet Star Contender turnira, osam Contender turnira i 15 Feeder turnira. Zagreb je jedini Contender turnir u Europi, iako treba znati da je trenutni raspored do rujna i da bi moglo biti još nekih izmjena. Za mlade bi se trebalo održati šest Youth Star Contendera i čak 46 Youth Contendera. Čak deset više nego lani. Također, treba spomenuti da će se i u Osijeku igrati međunarodno natjecanje za mlade, Croatia Open, ali pod patronatom Europske stolnoteniske federacije i to od 21. do 25. veljače 2024. Četiri velika natjecanja za HSTS u 2024. je izazovan projekt.
- Isto odličan projekt gdje će dosta naših mladih igrača dobiti priliku igrati što više protiv jake međunarodne konkurencije. Drukčiji je koncept od WTT-a i igra se puno mečeva, a istodobno će naši mladi imati priliku skupljati bodove za europsku rang listu. Sve su to izazovni projekti, koliko teški najbolje znaju direktor HSTS-a Renato Čengić, glavni tajnik Goran Radanović i voditeljica ureda Josipa Zajec na kojima je dosta organizacijskih obaveza. Za sad bi to bilo to što se tiče organizacija velikih natjecanja, ali, naravno, ako se pruži neka velika i atraktivna prilika sigurno je nećemo propustiti.
Jedna od tih prilika je i organizacija ekipnog Europskog prvenstva 2025. Nedavno je Skupština HSTS-a potvrdila kandidaturu za EP, grad domaćin bio bi grad Zadar.
- Imamo velike šanse da dobijemo to natjecanje, odluka je u siječnju 2024. Po meni smo glavni favoriti. Takav događaj bi nam bio odskočna daska u promociji i popularizaciju stolnog tenisa u Hrvatskoj, a pogotovo Dalmaciji. Zadar je odlična lokacija, imaju vrhunske uvjete, sve što treba za takav jedan veliki turnir - zaključio je Primorac.
S. Božić

Linker
29. travanj 2024 00:28