Goran Tomašević
 AUSTRALIA OLYMPIC TEAM
SPLIĆANIN S ONE STRANE

Barakudama prijeti Hrvat koji je odbio legendarnog izbornika! Nudio mu je državljanstvo...

Otišao je studirati u SAD, igrao u Brazilu, a završio u Australiji. Sada je opasnost za Hrvatsku.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. srpanj 2021. 05:24

U australskoj vrsti nedostaje jedno za vaterpolske prilike poznato ime i sjajan igrač Centar Joe Kayes, inače novozelandski Maor koji je zbog vaterpola bio i uzeo australsko državljanstvo, i igrao za njih na OI u Riju 2016. Izvanredno snažan i okretan, igrač i s europskim iskustvom, a koliko kvalitetan reći će dovoljno podatak da je igrao za OSC iz Budimpešte, da bi 2018. potpisao za Pro Recco i postao prvi Australac u tom klubu. Oni, to je barem znano, ne kupuju svašta.

Kayes je u ožujku 2020. s početkom pandemije, napustio Pro Recco, vratio se u Australiju i u biti okončao karijeru. No, nama je još zanimljivija priča tko Kayesa mijenja na centarskoj poziciji u australskoj vrsti. Novo ime je Goran Tomašević. Riječ je o Hrvatu, Splićaninu koji je ondje i rođen 1990. Goran je prvo otišao studirati u SAD, u Kaliforniju gdje je uz studij igrao i vaterpolo, i to vrlo uspješno. Igrao je za svoju sveučilišnu momčad Pacific Tigers iz Sacramenta, triput je čak izabran u All Star momčad vaterpolske NCAA lige. Iz Kalifornije je otišao 2013. s 202 gola za Pacific Tigers ili kao četvrti strijelac svih vremena. Iz Kalifornije se pak Tomašević našao u... Brazilu!?

Bio se posvetio fakultetu

U sezoni 2015./16. igrao je za Botafogo, te je u Prvenstvu Brazila bio čak proglašen najboljim igračem državnog prvenstva. Veliko priznanje jer u tom su trenutku ondje igrali i Felipe Perrone i naš Josip Vrlić i još nekolicina sjajnih igrača. Jasno da Ratku Rudiću koji je tada bio brazilski izbornik, “mali” Tomašević nije prošao “ispod radara”. Rudić je naime zvao Gorana Tomaševića da zaigra za Brazil, uđe u reprezentaciju za OI u Riju 2016.

- Meni je trebao takav igrač. On je s jedne strane plivački jako dobar, tehnički izvanredan, ima dobar šut, brz je. Može igrati centra što on primarno i jest, ali može igrati i na mjestu braniča. Zaista tada po meni jedan vrlo kvalitetan igrač - opisuje nam Tomaševića naš stručnjak, Ratko Rudić.

- Nažalost, iako za njega apsolutno za pohvalu, on se posvetio fakultetu odnosno daljnjem školovanju i nije želio uzeti brazilsko državljanstvo, ići u pripreme i sve napore tada. On je u međuvremenu diplomirao, a vaterpolo je njemu onako, više možda hobi da odigra olimpijske igre. Međutim, Tomašević je vrlo, vrlo kvalitetan igrač - ishvalio je Ratko Rudić Splićanina kojeg je “Down Under” jednako tako vidio i australski izbornik Elvis Fatović.

Budući da je fakultet završio, Goran Tomašević je sada odlučio kako je voljan i spreman odigrati jedne OI, te je debitirao za Australiju početkom ove kalendarske godine.

Linker
25. travanj 2024 17:28