Ivica Tucak

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
KVALIFIKACIJE ZA OI

Barakude love mjesto u Parizu, od svih mogućih opcija jedna je najteža, ali i - najefektnija

Hrvatska na skorašnjem Europskom prvenstvu u našoj zemlji otvara godinu prepunu natjecanja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. prosinac 2023. 09:23

Manje od tjedan dana preostalo je do sraza Barakuda sa Španjolcima, u 1. kolu Europskog vaterpolskog prvenstva. Gruški ogled počet će 4. siječnja od 20.15 sati, uz prijenos na HTV 2. Završne su radnje u tijeku, kako na oba bazena, dubrovačkom i zagrebačkom, tako i u našoj nacionalnoj vrsti.

Za očekivati je da će izbornik Ivica Tucak 30. prosinca objelodaniti konačan popis od 15 igrača s kojima ide u obranu europskog zlata iz Splita 2022. No, usudili bi se primijetiti kako najširu javnost čak u ovom trenutku više od spoznaje konačne 15-orice, zanima odgovor na neka druga pitanja.

Nakon EP ostat će još 4 mjesta

Primjerice, budući da se hrvatski vaterpolisti nisu plasirali na Igre u Parizu, što moraju učiniti? Koje mjesto osvojiti na EP u Hrvatskoj, a s kojeg seže pogled Marsove i Elizejske poljane? Koliko momčadi uopće s EP ide u Pariz? Ukoliko se ne uspije na EP, koja je sljedeća prilika i ako je uopće ima? Pa, krenimo redom...

Dosad su se na olimpijski vaterpolski turnir u Parizu 2024. (u svim momčadskim sportovima - osim u nogometu - broji 12 reprezentacija) plasirali: Francuska (domaćin), Mađarska (svjetski prvak iz Fukuoke 2023), Grčka (svjetski doprvak iz Fukuoke 2023), Japan (prvak Azije), SAD (pobjednik Panameričkih igara), Južna Afrika (predstavnik Afrike), Australija (predstavnik Australije i Oceanije).

Ostalo je još, dakle, nepopunjeno pet mjesta. Najjednostavniji, najefektniji, ali istodobno i najteži način bio bi osvajanje europskog zlata u Zagrebu, 16. siječnja 2024. Makar, ne mora to nužno biti ni zlato, čak ni srebro. Može biti i bronca ako bi finale igrali, recimo, Mađarska i Grčka koje su se plasirale već na OI. Dakle, osmog putnika na Olimpijske igre dat će upravo Europsko prvenstvo u Dubrovniku i Zagrebu. S ovog će natjecanja u Pariz prvak Europe ili najbolje plasirana reprezentacija koja još nije izborila Igre.

Nakon EP u Hrvatskoj ostat će još četiri mjesta. Ta četiri mjesta će iznjedriti Svjetsko prvenstvo koje će se odigrati u Dohi samo dva tjedna po završetku EP. Doha je na rasporedu od 4. do 17. veljače. No, tu nešto važno treba pridodati kada je Hrvatska u pitanju. Barakude se još nisu plasirale na SP u Dohu. Ne zaboravimo da smo u Fukuoki minulog ljeta završili na tek devetom mjestu. Zato Tuckovi izabranici tek moraju, upravo na ovom EP izboriti pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu. Načelno to ne bi trebao, niti smio biti problem.

Problema ne bi smjelo biti

Naime, u Dohu će se s EP u Hrvatskoj 2024. ići tri najbolje plasirane momčadi od onih koje još nisu izborile Svjetsko prvenstvo. Doista mislimo da nije problem jer iz Europe se u Dohu plasiralo već šest reprezentacija: Španjolska i Italija (finalisti Svjetskog kupa u Los Angelesu 2023), te Mađarska, Grčka, Srbija i Francuska (temeljem plasmana na SP u Fukuoki).

Uz ovih šest europskih momčadi, za SP u Dohi su se još plasirali: Japan, Kina i Kazahstan (Azijske igre), SAD i Brazil (Panameričke igre), Australija i Južna Afrika. To je ukupno 13 momčadi, a budući da na Svjetskom prvenstvu nastupa 16 reprezentacija, jasno je da EP u Dubrovniku i Zagrebu daje još tri sastava za Dohu. Tu su glavni kandidati Hrvatska, Crna Gora i recimo Gruzija. Dakle, Doha nam ne može “pobjeći”.

Kada pak danas, u mislima malo pođemo do Katara odnosno Dohe, za četiri mjesta koja će iz Katara voditi Pariz mogli bi konkurirati u po nas najgorem scenariju - da, hipotetski, Španjolska osvoji naslov prvaka u Zagrebu i tako ode na OI - Hrvatska, Italija, Crna Gora i Srbija. Jasno, teorijski može i netko izvan Europe, a tko će igrati u Dohi. Recimo, Brazil. Samo... Takvo što je malo vjerojatno. Jasno, uvijek postoji opasnost ispadanja u Dohi u primjerice osmini finala ako vas ondje “zapadne” suparnik tipa Srbija ili Italija, ako se baš tako “kuglice poslože”, makar najrealnije je očekivati da problema neće biti. Ne bi smjelo biti!

Linker
03. svibanj 2024 12:53