Ivica Tucak

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
POBJEDA U PODGORICI

Barakude teškom mukom nadigrale Francusku, Rus zabio prvi gol za Hrvatsku, slijedi klasik s Mađarima

Utakmica je morala biti zaključena s većom, rezultatski izraženijom pobjedom naših vaterpolista.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. travanj 2022. 18:50

FRANCUSKA - HRVATSKA 12:13 (2:2, 4:4, 3:4, 3:3)

PODGORICA - Plivalište Morača. Gledatelja 100. Suci: Mišković (Crna Gora) i Katsonis (Grčka). Opunomoćenik: Molnar (Mađarska).

FRANCUSKA: Hovhanisjan, Saudadier, Crousillat, Bouet 3, Khasz 2, T. Vernoux 1, Marion Vernoux 1, Olivon 1, Marzouki 3, Canonne, Caumette, Piot 1, Fontani (7 obrana). IZBORNIK: Florian Bruzzo.

HRVATSKA: Bijač (6 obraa), Milaković, Fatović, Krapić, Lazić 1, Bukić 1, Vukičević 2, Žuvela 1, Burić, Vrlić 2, Benić 1, Harkov 5 (2), Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: Francuska -, Hrvatska 2-2.

OSOBNE POGREŠKE: Francuska 16., Hrvatska 15. TREČA OSOBNA POGREŠKA: Benić (29), Marion Vernoux (29), Milaković (30), Saudadier (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Francuska 7-14 (50%), Hrvatska 3-14 (21%).

Mukotrpno, teško, istina zasluženo, ali ne baš i za široko razvlačenje osmijeha. Tako su Barakude došlo do prve pobjede na podgoričkom turniru, europskoj završnici Svjetske lige, nad Francuzima. Iznova su "isplivale" boljke iz naše utakmice dan ranije, tada poraza od Talijana.

Nepreciznost u napadu. Od realizacije igrača više, s brojkama kojima se ne možemo pohvaliti (3-14), pa do činjenice da već mora početi brinuti nemogućnost realizacije izgrađene akcije, tzv. zicera, kada igrač ostane sam na 2 metra ispred suparničkog gola. To se odnosi na nekoliko igrača, iako u oči upada prije svih, centar i naš kapetan Ivan Krapić. U biti, ako ćemo iskreno, u prve dvije utakmice na ovom turniru Hrvatska je igrala sa samo jednim centrom. Samo s Josipom Vrlićem. Bio je sjajan protiv Italije, ali odličan i protiv Francuske. Zna držati poziciju, othrvati se francuskoj obrani, braničima, zaraditi izbačaje, pa onda uz sve jasno i pogoditi. To je ono što se traži od centra. To imamo samo i jedino u Vrliću. Logično da je nakon utakmice proglašen igračem utakmice.

- Opet teška utakmica, od početka do kraja teška borba. Ne znam što bi rekao, ušli smo dobro. Napad bolji malo, ali obrana nije funkcionirala. To je stvar uigranosti, bit će bolje sa sljedećim utakmicama - mišljenje je Vrlića.

Osim po Josipu, ovu ćemo utakmicu prvenstveno pamtiti po Konstantinu Harkovu u smislu njegovog prvog gola za Hrvatsku. Bilo je to u drugoj minuti druge četvrtine, iz protunapada, tada za vodstvo 3:2. Kasnije će Harkov pridodati još 4 pogotka, te će s 5 golova biti daleko najbolji strijelac utakmice. Uz Vrlića isključivi "krivac" za našu pobjedu. Pobjedu koja je nužno morala, čak i neovisno kvaliteti koju su Francuzi iskazali, biti izražena i uvjerljivije, utakmica riješena puno prije strepnje u zadnjoj minuti. To što se isto dogodilo i Crnogorcima protiv Francuske dan ranije nas ne zanima. Nama je bitna Hrvatska, a ovo pobjedi unatoč... nije bilo baš za prste polizati. Većinom jesu naši momci vodili, pa i s 2 razlike, no Francuzi su sustizali. Početkom zadnje dionice s dva gola Harkova (jedan iz peterca), te pogotkom Vukičevića (kontra, asist Bukića), Hrvatska je povela 13:9. Do kraja pet minuta. No, onda umjesto da mirno privedemo utakmicu kraju, u napadu se griješi, tresu se grede i vratnice (ukupno 7 puta na utakmici), "propuh" je na desnoj strani naše obrane i suparnik je stigao do 13:12 u zadnjoj minuti. Morali smo grčevito čuvati tu prednost.

U subotu će se u susretu za 5. mjesto u Podgorici sastati Hrvatska - Mađarska, budući da su Mađari svladali Grke 14:13.

Linker
24. travanj 2024 05:07