DAMIR KRAJAC Cropix
SLAVLJE MAĐARA

Finale u Los Angelesu igrat će se bez Hrvatske: Barakude poražene u odlučujućem susretu

Na finale u SAD iz naše će skupine tako putovati Italija, Mađarska, te SAD kao domaćin turnira
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. ožujak 2023. 19:56

HRVATSKA - MAĐARSKA 10:13 (1:2, 4:5, 2:3, 3:3)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 1.200. Suci: Stavridis (Grčka) i Putniković (Srbija).

HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Burić 1, Fatović 1, Krapić, Lazić 2, Bukić, Biljaka, Žuvela 2, Marinić Kragić 1, Vrlić 1, Bašić 1, Harkov, Popadić (3 obrane). IZBORNIK: Ivica Tucak.

MAĐARSKA: Levai (12 obrana), Angyal, Manhercz 3 (1-1), Pohl, Vamos, Molnar, Zalanki 7 (2-2), Nagy 1, Nemet, Fekete, Jansik 1, Ven. Vigvari 1, Szakonyi. IZBORNIK: Zsolt Varga.

PETERCI: Hrvatska, Mađarska 3-3.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 17, Mađarska 19. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Angyal (21), Harkov (22), Pohl (25), Fekete (29), Biljaka (29), Burić (30). ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5-18 (27%), Mađarska 7-13 (54%)


Nakon što su pobijedili SAD i Francusku, a zatim u šokantnoj utakmici u zadnjoj četvrtini prosuli pet golova plusa i izgubili od Italije, te poslije pobjede nad Japanom, hrvatski su vaterpolisti porazom od Mađara 10-13 (1-2, 4-5, 2-3, 3-3) u posljednjem kolu ipak propustili izboriti finale "World Aquatics Svjetskog kupa" koji će se održati u Los Angelesu.

Nisu uspjeli igrači Ivice Tucka zaboraviti onaj šok protiv Talijana i vratiti se protiv jakih Mađara u utakmici u kojoj su najbolji u našim redovima bili Burić, Lazić i Žuvela s po dva pogotka. Na finale u SAD iz naše će skupine tako putovati Italija, Mađarska, te SAD kao domaćin turnira. Naših neće tamo biti.

Ipak poraz

Izbornik Tucak nakon utakmice nije bio zadovoljan, cilj nije ostvaren iako je prije početka zagrebačkog turnira najavljivao da mu je bitna samo igra, a ne krajnji rezultat. Izostanak sa završnice ovog natjecanja koje je World Aquatics u potpunosti redizajnirao, loš je za naše reprezentativce kojima bi nastup u finalu i igranje protiv najjačih momčadi svijeta bio idealna priprema za SP koje se održava u Fukuoki ovog ljeta. Istina, u ovoj našoj skupini, za razliku od one koja se igra u Podgorici, a gdje se natječu Srbija, Španjolska, Grčka, Crna Gora Gruzija, Australija, samo dvije reprezentacije idu dalje po rezultatu i to je bio hendikep koji naši vaterpolisti nisu nadvladali. Našim je vaterpolistima dijelom mogla pomoći i neočekivana pobjeda SAD-a nad Mađarima dan ranije dok su naši imali slobodan dan. Mađarskoj je stoga za prolazak trebala pobjeda, ali u 32 minute igre, tj. u regularnom dijelu utakmice. To su i ostvarili.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Loš početak

Naglašavamo to zato što je u novom sustavu natjecanja pobjeda u regularnom dijelu utakmice donosi tri boda, pobjeda nakon peteraca dva, dok je i poraženi na peterce nagrađen jednim bodom, a Hrvatska je nakon "pomoći" Amerikanaca imala tri boda više od Mađara uoči zadnje utakmice. Ali što to vrijedi?!

Loše su u utakmicu ušli naši igrači pred opet prepunim bazenom na Mladosti, Mađari su poveli s 2-0 golovima Zalankija iz peterca i Manhercza da bi Burić smanjio minus dvije minute prije kraja prve četvrtine. Napad i dalje nije najbolje funkcionirao, propušteno je previše prilika, čak i s igračem više u bazenu (1/5). Druga je dionica opet započela loše golom Manhercza iz peterca, vrlo brzo i novim Nagyja s centra s igračem više za 1-4, a novi promašaj Burića doveo je do ovog napada Mađara iz kojeg je opet Zalanki bio siguran s pet metara. Uzvratio je Žuvela dvaput za 2-5 i u sljedećem napadu za 3-5. Po jedan gol su opet zabili Mađari i naši (Angyal i Marinić-Kragić) pa opet isto Jansik i Lazić, tada za 5-7. Gol Fatovića poništio je s čak tri komada Zalanki pa se u zadnju četvrtinu ušlo rezultatom 7-10. Ipak, Burić je golom donio nadu, Vrlić smanjio na 9-10 četiri minute i 12 sekundi prije kraja, a Bašić izjednačio na 10-10. Mirisalo je na nevjerojatan preokret, no uzalud. Prednost je Mađarima vratio Vigvari, a pobjedu osigurao svojim sedmim(!!!) golom Zalanki, da bi Manhercz pogodio prazan gol kad je i Popadić otišao u napad.

- Od početka nismo bili pravi, falilo je agresive u obrani, kao da nismo bili u utakmici. Poremetili su nas peterci na početku, no suđenje nije razlog poraza. Jednostavno nismo bili kako treba, rekao je vratar Toni Popadić koji je zamijenio iznenađujuće indisponiranog Bijača.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Linker
20. travanj 2024 00:16