DUJE KLARIC/CROPIX
NEMAR NA ZVONČACU

Gdje je nestao novi splitski balon od milijun eura? Vrijeme je da se time pozabave više instance...

Postavljen je u travnju ove godine kao poklon Jadranu za 100. godišnjicu kluba
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. prosinac 2021. 13:49

U travnju ove godine, nakon gotovo godinu i pol dana od začetka projekta, osiguranog novca iz Državnog proračuna, svih dogovora i potrebitih dokumenata, na otvorenom bazenu na Zvončacu je postavljen balon. Svojevrsni poklon Vaterpolskom klubu Jadran koje je godinu dana ranije obilježio 100 godina postojanja.

Iznimno značajan zahvat jer se time bitno rasterećuje zagušenost na poljudskom bazenu, jedinom natkrivenom bazenu u Splitu, a koji koriste svakodnevno najmanje 5 vaterpolskih klubova, kao i oni plivački, skokovi u vodu sa svim uzrastima.

Klub ne doživljavaju

Investicija je vrijedna 9,8 milijuna kuna, od čega je najviše dala država odnosno Vlada RH (7,5 milijuna kuna). Najveća stavka je bila potpuno nova kotlovnica, plus instalacije, pa onda sam balon. Na otvaranju balona je bila i Nikolina Brnjac, ministrica sporta i turizma, Josip Pavić, posebni savjetnik ministrice za sport i bivši jadranaš, tadašnji gradski čelnici.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Jasno, s dolaskom ljeta balon je razmontiran jer njegova je svrha ionako natkrivati bazen u hladnim danima. Onda je stigao rujan kada u Splitu zna biti i malo prohladno, ali u listopadu je već sigurno hladno. Posebno za kupanje na otvorenom. Stigao je i Božić, ali... Balona nema!

Iz kluba (VK Jadran) su pitali nadležne, ali ih očito nitko ne doživljava. Onda smo mi poslali upit nadležnoj osobi. To je Gordon Cerjan, ravnatelj Javne ustanove Športski objekti - Split. Zanimalo nas je ponešto. Gdje je nestao balon? Jel’ se možda probušio? Je li ga netko ukrao? Jesu li ga poklonili nekom drugom? Stigao je odgovor dosta brzo.

”Zahvaljujem na Vašem upitu. Vezano za upit slobodan sam Vas izvijestiti kako spomenuti projekt nije izveden do kraja, odnosno nisu izvedene sve predviđene faze pa su trenutno u tijeku postupci za utvrđivanje potrebnih radnji koje je neophodno izvesti kako bi bazen na Zvončacu bio u potpunoj funkcionalnosti, te u skladu sa svim propisima”.

Do viših instanci...

Šturi odgovor administrativnim rječnikom i koji ne govori - ništa. Da, ljetos je došlo do promjene vlasti u gradu. U redu.. Pa je jesenas imenovano novo Upravno vijeće javne ustanove Športski objekti - Split, te izabran novi ravnatelj. Opet, sve u redu, ali... jel’ tamo netko radi?

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Je li im uopće stalo do sporta i do objekata za koje su nadležni, a koje im je još k tomu država platila? I koje su to “faze i postupci za utvrđivanje potrebnih radnji” koje treba provesti? Koliko to traje i je li možda potreban poseban elaborat, javni natječaj i usuglašavanje s pravnom stečevinom EU!?

Pa, da su krenuli puniti balon “noćnim putem”, onako kako se pumpaju madraci za napuhavanje na plaži, trebalo bi im koji dan, ali mjeseci...

Ako za koji dan ne “osvane” balon na Zvončacu, idemo s upitima na nekim malo višim instancama.

Linker
19. travanj 2024 10:27