BOZO RADIC Cropix
VATERPOLO

Gospari kod najjače momčadi Europe: ‘Idemo pokušati osvojiti naslov, svjesni da nismo favoriti‘

U Budimpešti u subotu (20.00 sati) Jug Adriatic osiguranje igra 42. europski Superkup protiv prvaka Europe, Ferencvarosa
Piše: Davor Buconić, Dean BauerObjavljeno: 04. listopad 2024. 12:46

Jug Adriatic osiguranje u subotu navečer (20.00) u Budimpešti igra za svoj 72. trofej, a za ukupno 42. europski Superkup. Jedna od tradicija u europskom vaterpolu je da se početkom nove sezone sastanu pobjednici Lige prvaka i Eurokupa, iz prethodne sezone za naslov pobjednika Superkupa. Podsjetnik, Ferencvaros je osvajač Lige prvaka, a Jug Adriatic osiguranje je pobjednik Eurokupa. Finale Lige prvaka je odigrano na Malti gdje su Mađari pobijedili Pro Recco, trenera Sandra Sukna, 12:11. Bio im je to drugi naslov, prvi put su u Europi bili najbolji 2019. godine. Potom je iduća sezona Lige prvaka prekinuta zbog pandemije koronavirusa da bi iduće tri sezone najbolji bio neprikosnoveni Pro Recco.

Jug Adriatic osiguranje je na završnom turniru Eurokupa prošle sezone u Rijeci nadigrao Primorje EB 12:6. Ove subote prvaci u Budimpešti igraju međusobno. Ne samo zbog domaćeg plivališta već prvenstveno zbog kvalitete momčadi Ferencvaros je izraziti favorit. Tako će vam reći svaki imalo bolji poznavatelj vaterpola, tako će zapisati i svaki novinar, pa i hrvatski, ma koliko bi voljeli prevariti se. No, što o tomu misli trener Jug Adriatic osiguranja Vjekoslav Kobeščak?

- Oni su nesumnjivo favoriti u ovom susretu, ali mi idemo po naslov. Ferencvaros je sigurno u ovom trenutku najkvalitetnija momčad u Europi, imaju izuzetne pojedince. Sastav koji je osvojio Ligu prvaka pojačan je u proteklom prijelaznom roku s Martonom Vamosem, Krisztianom Manherczom i španjolskim reprezentativcem Manuelom De Torom. Uz sve to, u sastavu su im i najbolji mladi mađarski igrači. Desnu stranu pokrivaju ljevaci Vamos i Mandić, na lijevoj strani su Grk Argyropouolos, Talijan Di Somma i domaći reprezentativac Vigvari. Eto, takvi su trenutačno. Po svemu sudeći, zaigrat će i Denes Varga kojemu bi to mogla biti i posljednja utakmica za Ferencvaros, a vjerojatno posljednja i u karijeri.

Toliko je Kobešćak prozborio o snazi i kvaliteti Ferencvarosa. U biti, puno toga je još dodao trener Gospara, ali i ovo je dovoljno kako bi se stekla slika o moći subotnjeg suparnika jugaša

- Mi idemo s trenutačno najjačim našim sastavom, to je momčad koja je igrala u Francuskoj u kvalifikacijama Eurokupa, bez mladog Kulaša. U Budimpeštu smo otišli s 14 igrača, dakle jedan neće u zapisnik. Idemo pokušati osvojiti naslov, svjesni da nismo favoriti. Mi smo mlada momčad u razvoju koja ima lijepe trenutke tijekom utakmica, ali naravno, imamo i puno propusta. Bilo bi dobro kada bi uspjeli na početku parirati Ferencvarosu i ne dopustiti mu da se odvoji. Ferencvaros uz vrhunsku momčad, ima i vrhunske navijače i jedno je sigurno bit ćemo dio subotnjeg spektakla. Tako je to kada se igra u Budimpešti - istaknuo je Vjekoslav Kobeščak.

Glede ovog potonjeg, na Bela Komjadiju će sigurno biti navijački "pakao". U pozitivnom smislu. Ulaznice su puštene u prodaju prije dva tjedna i odavno ih već nema. Dosta je izgledno da domaćin ovu utakmicu doista priprema i kao "oproštaljku" za svoju igračku legendu Denesa Vargu. Kada se pogleda sastav, on pršti kvalitetom i zvijezdama. Neki su dan jednog mladog domaćeg talenta čak posudili Reccu. U srijedu su u Mađarskom prvenstvu u gostima pobijedili Pecs 25:9. Dobro, Pecs nije sad nešto, ali opet... 25 golova valja dati.

- Po meni su oni uz Olympiacos najveći kandidati za naslov prvaka Europe ove sezone. Imaju 19-20 igrača, zapravo mogu složiti dvije momčadi za Ligu prvaka - nadovezao se jugaški reprezentativac, Marko Žuvela.

Nije pretjerivanje doista. Par Vamos - Mandić je najubojitiji tandem ljevaka na svijetu. Kad se pogleda cijela njihova momčad, oni niti nemaju praktički igrača koji nije reprezentativac. Najviše Mađara, ali onda još po jedan Talijan, Španjolac, Grk, Srbin. Moćno, zaista, vrlo, vrlo moćno.

Tri hrvatska kluba osvojila Superkup

Vaterpolski Superkup Europe igra se od 1976. godine. Do godine 2002. to je bio sraz između prvaka Europe i pobjednika Kupa kupova, da bi nakon ukidanja potonjeg kup natjecanja, za trofej Superkupa igrali i dalje jasno prvak Europe, te pobjednik Kupa LEN ili sadašnjeg Eurokupa.

Bilo je razdoblja kada se ovo natjecanje odnosno utakmica nije odigravala (1989., pa u razdoblju 1997. do 2001., te 2020. zbog pandemije). Tri su hrvatska kluba dosad osvajala Superkup, od toga najviše puta Mladost koja je i osvojila prvo izdanje ovog natjecanja. Žapci su slavili triput - 1976., 1990. i 1996. Slijedi dubrovački Jug s 2 trofeja (2006. i 2016.), te jednom splitski POŠK (1984.).

Od hrvatskih klubova koji su igrali finale Superkupa, ali ga nisu uspjeli osvojiti, tu su još Jadran, Mornar i KPK. (dba)

Pro Recco s najviše superkupova

Klub koji ima daleko najviše trofeja kontinentalnog Superkupa je jasno Pro Recco, ukupno 9. Sve u razdoblju od 2003. Posljednja tri izdanja su primjerice osvajali baš Talijani.

9 - Pro Recco

4 - Ferencvaros

3 - Mladost i CSKA Moskva

2 - Jug, Pescara, Spandau 04 i Partizan

1 - POŠK, Vasas, Posillipo, Barcelona, Barceloneta, Olympiacos, Szolnok, OSC Budimpešta, Honved, Ujpest Torna Budimpešta, Primorac Kotor i C. zvezda

Linker
04. listopad 2024 17:00