CROPIX
CURE SU USPJELE

Hrvatska ispisala povijest! Da je ovo netko spomenuo prije koju godinu rekli bi da je lud, danas je to realnost

‘Jadranske sirene‘ su u Spaladium Areni svladale Rumunjsku u utakmici 3. kola A skupine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. kolovoz 2022. 19:01

HRVATSKA - RUMUNJSKA 15:6 (4:1, 4:1, 5:3, 2:1)

HRVATSKA: Ratković (6 obrana), Miljković 1, Desnica, J. Butić 3, Eterović, Skelin 4, Brnetić 2, Kangler, Rožić 1, I. Butić 2 (2-2), Barišić 2, D. Butić, Marić (1 obrana). IZBORNIK: Aljoša Kunac.

RUMUNJSKA: Toganel (1 obrana), Carpatorea, Szeghalmi, Laboncz, Bonca, Bunea 1, Toth, Gandrabura, Olteanu, Nagy, Szilagy 1, Melnjičuk 4, Dvoržetska (9 obrana). IZBORNIK: Andrei Nenciu.

PETERCI: Hrvatska 2-2, Rumunjska -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 7, Rumunjska 10.

REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Hrvatska 5-8 (63%), Rumunjska 4-7 (57%).


Cure su uspjele. Pobjedom nad Rumunjskom u 3. kolu skupine a Europskog prvenstva, Hrvatska je praktički osigurala četvrto mjesto u skupini. To pak dalje znači i četvrtfinale kontinentalne smotre, ulazak u krug OSAM najboljih ženskih vaterpolskih nacija Europe! Prije koju samo godinu da nam je to itko spomenuo kao opciju, mogućnost... Nasmijali bi se do suza, ali i provjerili tjelesnu temperaturu autoru takve izjave. Danas... danas je to realnost.

image
CROPIX

Nisu naše djevojke vrh, nisu elita. Pokazat će to sljedeće dvije utakmice u skupini protiv Grkinja i Mađarica, bitno jačih reprezentacija. Međutim, Hrvatska je odmah iza elite, druga jakosna skupina i zato sada, ako nam netko kaže da će se Hrvatice za 10 godina boriti za medalju na najvećim natjecanjima, nema više smijeha.

No, zato ga ima, od uha do uha u taboru Jadranskih sirena. Samo uvodne četiri minute su Rumunjke uspijevale čuvati i sačuvati svoju mrežu, a onda... Onda je krenulo. U samo 32 sekunde četvrte minute, Matea Skelin i Iva Rožić su načele suparnice. Minutu kasnije ponovo Skelin za 3:0.

image
CROPIX

U napadu su naše djevojke imale sjajnu igra "sa stativa", kako se to u ovom sportu govori. U obrani... Ha, tu čak i nisu imale prevelikog posla jer je Rumunjkama, inače debitanticama na europskim prvenstvima, nerijetko ispadala lopta iz ruku ili bi dodavanja bila presijecana i k tomu slično. Kvaliteta im je otprilike na razini francusko-talijanskog para sutkinja koji je u jednom trenutku priznao gol Rumunjkama, temeljem VAR-a, ali nakon što se već nastavila igra s prvotno nepriznatim golom te nakon što su svi na tribinama već i zaboravili koja se uopće sporna situacija i dogodila.

Ma, nije uopće bitan taj jedan gol više ili manje Rumunjki, ali je sporno znanje sutkinja. Makar, ni to nam ne može pokvariti sjajan hrvatski utorak u Spaladiumu. Između 400 i 500 gledatelja sasvim se dobro zabavljalo tijekom cijele utakmice. Poglavito stoga što je ona odnosno pitanje pobjednica bilo odlučeno još na kraju prve četvrtine. Najviše se skandiralo Ivi Rožić koja je valjda uspjela prikupiti najviše ulaznica za svoje članove obitelji i prijatelje. Plesalo se s malo s Rokom, maskotom EP. Sve u svemu, zabavni program koji su inače organizatori EP zamislili nakon kraja svakog natjecateljskog dana, i u utorak je počeo dosta ranije. Usred hrvatske utakmice.

U biti, ne bismo imali ništa protiv da nam svaka utakmica naših bude takva. Festival u vodi praćen plesom na tribinama.

Linker
08. rujan 2024 03:11