SVJETSKO U20 PRVENSTVO

HRVATSKA TEK U ZADNJOJ ČETVRTINI SPRIJEČILA SENZACIJU TURNIRA Male Barakude spašavale se od poraza, na kraju druge u skupini

Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. prosinac 2019. 15:01

Mlada hrvatska vaterpolska vrsta plasirala se u osminu finala, što samo po sebi i nije bilo upitno nakon poraza od Srbije dan ranije, na Svjetskom prvenstvu do 20 godina u Kuvajtu. U posljednjem, 5. kolu A skupine Hrvatska je svladala Japan, ali uz izrazito velike probleme. Štoviše, mladi su se Hrvati spašavali poraza što bi bila senzacija turnira.

Naime, nakon treće četvrtine suparnici su vodili s tri razlike (12:9). U toj istoj četvrtini Hrvatska nije postigla niti jedan pogodak! Tek su u zadnjoj četvrtini naši mladići zaigrali ozbiljnije, te preokrenuli rezultat u svoju korist, a i to zahvaljujući primarno snažnim centrima. Sredinom zadnje četvrtine je prvo Riječanin Lovro Paparić poravnao (12:12), da bi manje od dvije minute do kraja, Zagrepčanin na posudbi u Solarisu Branimir Herceg doveo Hrvatsku u vodstvo (13:12), koje je zatim i potvrdio novim, svojim četvrtim golom, 24 sekunde prije kraja (14:12).

Čak polovicu golova Hrvatska je postigla s 2 metra (Herceg 4, Paparić 3) čime su iskoristili tjelesnu nadmoć u srazu s brzim, ali fizički slabijim Japancima. Nadalje, čak 6 golova su naši igrači postigli iz peteraca koje su opet u velikoj mjeri zaradili centri, dok je samo jedan gol postignut s igračem više. Upravo se taj dio igre, realizacija ispod svake razine (1-8) opet pokazala iznimno lošom, kao što je u konačnici bila i protiv Južne Afrike (1-8) i Srbije (3-16).

Dalje, šuta s vanjske pozicije, a u pozicijskoj igri dakle s jednakim brojem igrača u bazenu, uopće nema. Protiv Japana niti jedan takav gol. Protiv Japana! Samo ovi detalji su već ozbiljan problem. Posebno stoga što se to nije dogodilo samo u utakmici protiv Japanaca već je konstanta u svim utakmicama.

U onome što slijedi, eliminacijska borba, to bi moglo biti vrlo opasno. Dakako, uzimamo u obzir glede susreta s Japancima da je ta utakmica bila na rasporedu tek 15-16 sati nakon utakmice sa Srbima, kao i da se igrala rano ujutro po lokalnom vremenu (9.30 sati), ali opet... No dobro, možda sve dosad odigrano možemo i "baciti u vodu" jer sada ionako slijedi najvažniji dio nadmetanja. U drugoj utakmici naše skupine, Srbija je pobijedila Kinu 16:4, pa je tako konačan poredak u A skupini - Srbija 8, Hrvatska 6, Japan 4, Kina 2 i Južna Afrika 0.

HRVATSKA - JAPAN 14:12 (5:6, 4:2, 0:4, 5:0)

AL KUWAIT - Plivalište šeik Nasser Al Mohammad. Gledatelja 100. Suci: Zwart (Nizozemska) i Möller (Argentina).

HRVATSKA: Jurlina, Malenica, K. Kreković 1, Vrdoljak 2 (2), Bajić, Kržić, Solje, Herceg 4, Penava 3 (2), Biljaka, Žuvela 2 (2), Paparić 3, Sunara. TRENER: Joško Kreković.

JAPAN: Shinto, Suzuki 2, Kobayashi, Yamada 2, Tsuta 1, Aoyama, Hizume 1, Takahashi 2, Miyazawa, Inaba 3 (19, Maita 1, Watanabe, Tani. TRENER: Takamitsu Nakashima.

PETERCI: Hrvatsks 6-6, Japan 1-1. OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 8, Japan 14. REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 1-8 (13%), Japan 3-7 (43%).

Linker
02. svibanj 2024 05:09