Ivica Tucak

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IZNENADNI OTKAZ

Hrvatski reprezentativac bez objašnjenja poručio izborniku da više neće igrati, u momčad se vraća legenda?

‘Da, jednostavno mi je poručio da ne bi više dolazio. Tko sam ja nego da poštujem njegovu odluku‘.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. prosinac 2021. 18:05

Božićno-novogodišnji blagdani za njih su, pa gotovo već i poslovično, vrlo kratki. Odmarali su Badnjak, Božić i Štefanje, jednako će biti na Silvestrovo i Novo leto, ali sve ostalo su za njih radni dani. To su Barakude. Hrvatska seniorska vaterpolska vrsta okupila se u ponedjeljak u Zagrebu na trodnevnim, kratkim, ali podosta intenzivnim pripremama s Crnogorcima. S njima će u utorak odigrati i službenu prijateljsku međudržavnu utakmicu, uz one sparing susrete koji su zatvoreni za javnost. Nastavak sustava učestalijih, "brzopoteznih" priprema od po 2-3 dana koje je izbornik Ivica Tucak uveo za početak ovog pripremnog ciklusa.

Početkom prosinca su u Zagrebu bili Talijani, a prethodno su (mjesec dana ranije) naši bili kod njih gosti u Imperiji. Sada je u metropoli Crna Gora, brončana s posljednjeg EP u Budimpešti, a nakon Nove godine (3. - 5. siječnja) Barakude će u Beograd na pripreme s izabranom vrstom Srbije.

Koliko god u pretrpanom kalendaru obveza, klupskih (ali i reprezentativnih natjecanja), ovo jest dodatna obveza i napor više, držimo da je ipak i nužno. Posebno za aktualan trenutak hrvatske reprezentacije koja je nakon Tokija krenula u redizajn. Nema više Lončara, Obradovića, Garcije, kapetana Bušlje, kao ni njegovog zamjenika Jokovića... Doduše, u svezi s najtrofejnijim hrvatskim vaterpolistom u cjelokupnoj povijesti (Joković - 58 medalja), izbornik Ivica Tucak je na nedavnoj Skupštini Hrvatskog vaterpolskog saveza s govornice, u kratkom izvješću za 2021. naveo kako "...pregovaramo s jednim od igrača da se predomisli i vrati se u momčad...". Naša je pretpostavka odmah bila da se radi o Jokoviću, kao što samo i zapisali, ali nismo o tomu priupitali izbornika.

image

Maro Joković

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

- Da, istina je. Joković je u pitanju. On je jedini igrač koji me zanima u koncepciji ove nove reprezentacije, od starijih igrača koji su ljetos rekli da su okončali taj dio karijere. Obavili smo bili prvi razgovor, dali smo mu vremena dovoljno da malo razmisli. Zato jer taj povratak, angažman, on mora biti potpun. Želim reći u potpunosti fokusiran na reprezentaciju. Osobno i cijeli Savez to žele, zainteresirani smo, ali ništa nikako ne želimo učiniti na silu. Nema sada neke prevelike žurbe, ostavljeno mu je dovoljno vremena za razmisliti. Ukoliko pristane, super! Isto tako, bez i najmanje zamjerke ako ustraje na svojoj prijašnjoj odluci - veli izbornik.

Maro Joković je podsjetimo u reprezentaciji debitirao još 2006. godine. Puno je to desetljeće i pol u kojem je s i za Hrvatsku osvojio 20 kolajni. Olimpijski pobjednik, dvostruki svjetski prvak, jednom europski. Ako ćemo samo o zlatima... Danas je u 35. godini i suludo je očekivati da će primjerice igrati i sa 40, ali... Ako bi mogao "izgurati" još samo jednu godinu, sljedeću 2022. Godinu SP u Fukuoki, a posebno EP u Splitu... To bi bilo sjajno, tim prije što igrama ove sezone u Jugu AO potvrđuje, dokazuje svoju klasu koja je ionako neupitna. Hrvatska jest redizajnirana, ali s njim i Harkovom desno, pa Bukićem i Fatovićem lijevo, vratarskom konkurencijom Bijač, Marcelić, Popadić... to bi već djelovalo jako dobro, bolje. Za lakši prijelaz u stvaranju nove momčadi.

- Krenuli smo već u formiranje te nove reprezentacije, ali za to treba vremena jasno. Makar, to već sada izgleda pristojno i poprima već lagano obrise onog što ja želim. Od agresivnosti pa nadalje. Meni se to sviđa, ali trebat će vremena. Razgovarao sam s crnogorskim kolegom Gojkovićem koji je nakon OI u Riju 2016. pomladio momčad i sam mi veli kako mu je trebalo i 3 godine da se momčad u cijelosti uigra. Ja ne vjerujem da će nama toliko trebati jer je većina ovih sadašnjih igrača već bila u kadru, na pripremama, prolazili pripreme, igrali neke turnire, nije im ovo potpuno novo - napominje izbornik Ivica Tucak.

image

Luka Lozina

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Luka Lozina otkazao reprezentaciju!

Na izbornikovom popisu za ove prve postbožićne pripreme bilo je 21 ime. Na okupljanje su se međutim pojavila njih 18-ica.

- Rino Burić i Hrvoje Benić zbog povišene temperature nisu došli u Zagreb. Vidjet ćemo, možda pođu za svaki slučaj i na testiranje.

Time smo odgonetnuli za dvojicu opravdano odsutnih. No, ima i jedan čiji nas je nedolazak iznenadio, blago rečeno.

- Luka Lozina nije došao, već me je nazvao i rekao da neće dolaziti na pripreme.

Ne shvaćamo?

- Da, jednostavno mi je poručio da ne bi više dolazio. Tko sam ja nego da poštujem njegovu odluku. Ne znam, možda ne osjeća da se može izboriti za mjesto, možda osjeća da su Krapić i Vrlić ispred njega. To je njegova odluka, u redu, kao takvu je poštujem i za mene je to završena priča. Bit će za sljedeće pripreme u Beogradu, odmah iza Nove godine, pozvan Lovro Paparić, također iz Vouliagmenija - izvijestio nas je izbornik Tucak.

Luka Lozina je također mladi, 26-godišnji ljevoruki centar iz Splita, ponikao u Mornaru BS. Kao mladi igrač je otišao u inozemstvo, te je s Barcelonetom 2016./17. osvojio dvostruku krunu i španjolski Superkup. Potom se vratio u Hrvatsku, igrao u dubrovačkom Jugu od 2017. do 2020. zajedno s Lukom Lončarom.

S hrvatskom vrstom je osvojio zlato na Europa kupu u Rijeci 2018. Prije godinu i pol dana se otisnuo u Vouliagmeni. Njegovo otkazivanje reprezentacije doista je začuđujuće, ali ako doista ne želi igrati za Barakude ili se ne vidi među njima, uz žaljenje, ne preostaje drugo doli poštivati igračevu odluku. zato se dodatno i malo brže otvara prostor za dečka koji je i inače nalazi na širem popisu, također centra, Riječanina koji igra s Lozinom baš u atenskom Vouliagmeniju.

U utorak protiv Crne Gore

Barakude će u utorak u Zagrebu utakmicom protiv južnih susjeda zaključiti 2021. godinu. Utakmica Hrvatska - Crna Gora (19.00 sati) je prijateljski međudržavni sraz, koji osim s tribina bazena Mladosti, možete pratiti i u prijenosu na Sport Klubu 3. Momčad Crne Gore nije u Zagreb došla u baš najjačem sastavu.

Nema primjerice najiskusnijih poput kapetana Draška Brguljana, pa najboljeg igrača Aleksandra Ivovića, napadača Bogdana Đurđića, kao ni Uroša Čučkovića, vratara Dejana Lazovića, ljevorukih Alekse Ukropine i Đure Radovića... (dba)

Linker
09. svibanj 2024 18:28