BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
RAZLOZI SU RAZLIČITI

Idealna sedmorica onih koji sada nisu u Fukuoki: Loren Fatović nedostaje Hrvatskoj, a na popisu su i dva Grka

Neki su od igrača okončali reprezentativnu karijeru, drugi su pod ozljedom, a ima i drugih razloga...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. srpanj 2023. 23:55

Najboljih 16 vaterpolskih reprezentacija svijeta, dakle i najbolji pojedinci u ovom sportu, nalaze se ova dva tjedna u Fukuoki. Dobro, nije baš niti da je to najboljih 16 jer kada su ondje Argentina, Južna Afrika, Kina..., ali to je Svjetsko prvenstvo. Natjecanje koje u svakom sportu okuplja ipak elitu. Ne postoji niti jedna vrhunska momčad u ovom sportu koja trenutačno nije u Japanu. Jasno da bi od spomenutih autsajdera bili bolji recimo Rumunji, pa čak i Nijemci, te svakako Rusi kojih nema iz nekih drugih razloga. Svima dobro znanih.

Međutim, postoji niska vrhunskih vaterpolista, neki su i ponajbolji na svojim pozicijama kojih nema na ovom SP, iako su njihove reprezentacije u Japanu. Razlozi su svakojaki - od toga da su neki od igrača okončali reprezentativnu karijeru, ali su i dalje aktivni jasno, pa preko ozljeda, razloga privatne naravi ili ih jednostavno njihovi izbornici nisu pozvali u izabranu vrstu. Stoga smo se odlučili sastaviti neku idealnu sedmorku koja nije u Fukuoki, iako im sunarodnjaci igraju u Japanu, na Svjetskom prvenstvu.

VRATAR

- Dejan Lazović (Crna Gora) - u dogovoru s izbornikom Vladimirom Gojkovićem, prvi vratar crnogorske reprezentacije odlučio je pauzirati ovo ljeto, te se bolje pripremiti za EP u Izraelu (siječanj 2024.) i SP u Dohi (veljače 2024.).

CENTAR

- Konstantinos Mourikis (Grčka) - bivši već član Olympiacosa, ovog ljeta prešao u Panionios, bitno slabiji klub, pa i to nešto govori. Izbornik Grka ima jednostavno dvojicu boljih centara.

LIJEVA STRANA

- Stefano Luongo (Italija) - vaterpolist Brescie i igrač lijeve strane očito ne zadovoljava visoke kriterije izbornika Alessandra Campagne, te ga ovaj nije niti uzeo u razmatranje.

- Loren Fatović (Hrvatska) - još jedan igrač lijeve strane koji nam silno nedostaje, a sve poradi ozljede tetive desne šake, operacije i postoperativnog oporavka koji je dugotrajan. Do konca ljeta.

DESNA STRANA

- Angelos Vlachopoulos (Grčka) - možda i najbolji grčki reprezentativac, igrač Novog Beograda, zatražio je od izbornika Vlachosa poštedu jer mu je majka u bolnici nakon teške prometne nesreće.

- Dušan Mandić (Srbija) - udarna igla ove vrste, novi igrač Ferencvarosa, bio je suspendiran od bivšeg kluba (Novog Beograda) još na proljeće, nije odgovarajuće trenirao i na svoje traženje “preskače” ovo SP

- Aaron Younger (Australija) - jedan od boljih igrača Suknovog Pro Recca i svakako australske reprezentacije, zatražio je i dobio odmor. Nema puno godina, nije navršio ni 33.

Linker
05. svibanj 2024 19:27