Jerko Marinić Kragić (arhivska fotografija)

 TOM DUBRAVEC Cropix
VATERPOLO

Jadranaši poput tajfuna odnijeli prosječnu momčad iz Srbije na otvaranju lige, Jugaši svladali Šabac

Splitska momčad je slavila s 18:6, a trener Marelja dao je priliku svim igračima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. rujan 2024. 19:25

JADRAN SPLIT - VALIS VALJEVO 18:6 (3:3, 1:0, 9:1, 5:2)

SPLIT - Plivalište Poljud. Suci: Radičević (Dubrovnik) i Anđelić (Srbija).

JADRAN: Bijač (6 obrana), Čagalj 1, Marinić Kragić 4 (2-2), Radan, Z. Butić 1, Pejković 1, Tomasović 1, Zović, Berehulak 1, Baničević 1, Fatović 5 (1-1), Dužević, Čelar (7 obrana), Bušelić 2. TRENER: Jure Marelja

VALIS: Vlahović (6 obrana), Čabrilo, Dončić, Aleksandrov, Krstić, Kojić, Bućan, Radovanlija, Tubić, Baucalo 2, Stanić 2, N. Burburan 1, Virijević (1 obrana), Poznanović 1. TRENER: Miloš Isaković.

PETERCI: Jadran 3-3, Valis -.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 9, Valis 12.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 4-9 (44%), Valis 3-9 (33%)


Prvak države je očekivano iskazao svoju snagu ili iskalio ju na, ruku na srce, prosječnom sastavu iz Valjeva. U biti, gosti iz Srbije su se čak i sjajno držali prvu polovicu utakmice. Za njih je zaostatak od samo jednog gola nakon dvije četvrtine ili 4:3 za Jadran bio pun pogodak. Nestvarno dobar rezultat. No, jednako tako i nerealan rezultat jer Splićani su daleko nadmoćniji sastav koji je u svakom pogledu i na svakom mjestu u momčadi puno jači, a trener Marelja ima i raznovrstan izbor puno kvalitetnijih igrača.

To je u punoj mjeri do izražaja došlo u trećoj četvrtini u kojoj je Jadran poput tajfuna "poharao" goste iz Valjeva. Čak 8 uzastopnih golova u ovoj četvrtini, od 4:3 do 12:3, da bi u konačnici rezultat treće četvrtine bio 9:1 za Splićane. Valis punih 16 minuta nije postigao niti jedan pogodak, cijelu drugu četvrtinu, te gotovo pa cijelu treću (dali su gol 13 sekundi prije kraja te dionice). Pokušao je nešto gostujući trener i s promjenom vratara, ali nije Srbima bilo pomoći. Naišli su na klub iz, za njih, druge dimenzije.

Momčad Valisa iz Valjeva je vjerojatno i najslabija momčad ovosezonske Premier lige. U odnosu na prošlu sezonu su bitno izmijenjeni i naglašeno pomlađeni.

U konačnici, jedan od najboljih njihovih igrača je Riječanin Noa Burburan koji je u ovom prijelaznom roku napustio Solaris i prešao u Valjevo. S druge stane, trener Marelja je dao priliku svim igračima, odnosno i drugom vrataru Martinu Čelaru.

Jugaši svladali Šabac

JUG ADRIATIC OSIGURANJE - ŠABAC 19:15 (6:4, 4:2, 5:5, 4:4)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Suci: Ivanovski i Mijanović (obojica iz Crne Gore).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (2 obrane), Burđelez, Djerkovic, Jerković, Joković 2 (1-1), Pavlić 2, Mozara 5, Cabanas 2, Kržić 1, Burić 4 (1-1), Herceg, Žuvela 3 (1-1), Jurišić (2 obrane), Kulaš. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

ŠABAC: Gavrilović (4 obrane), Novaković, Kovačević, Repanović, Babić, O. Tomić, Barač, Pljevančić 5, Mačić, Dragović 2, Stojanović 1, Korać 3, V. Tomić (5 obrana), Toholj 4. TRENER: Nemanja Ličanin.

PETERCI: Jug Adriatic osiguranje 3-3, Šabac -.

OSOBNE POGREŠKE: Jug Adriatic osiguranje 15, Šabac 16. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Burđelez (28).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug Adriatic osiguranje 6-13 (46%), Šabac 9-15 (60%).

--------------------------------------------------------------------------

U Gružu se izgleda obrane baš i nisu igrale. Barem ne osobito čvrsto. Ovakvo što bi se dalo za zaključiti već i temeljem konačnog rezultata. Dubrovčani jesu pobijedili, uvjerljivo, a u konačnici čisto i zasluženo jer su Gospari vodili doslovno cijelim tijekom susreta. Gosti iz Srbije su se primaknuli na samo gol zaostatka tek u dva navrata, ali u prvom dijelu utakmice. U drugoj četvrtini kada su smanjili vodstvo domaćina 4:3, te sredinom druge dionice kada su došli na 6:5. No, već do poluvremena je bilo 10:6 za Dubrovčane.

Ipak, ne vjerujemo da je pobjedi unatoč trener jugaša Vjeko Kobešćak prezadovoljan susretom. Upravo zbog činjenice spomenute u prvoj rečenici. Čak 15 primljenih pogodaka u vaterpolu je jako, jako puno, a kada to još k tomu primite od momčadi koja se zove Šabac (bez uvrede ikome, ali ipak... Šabac), onda je to puno previše primljenih pogodaka. Nisu svoj dan imala obojica jugaških vratara, ali ponešto ide i "na dušu" suigrača im u obrani.

Napadački su pak jugaši uputili izrazito puno šuteva prema suparničkom golu, čak 35 u 32 minute! Mlad Toni Mozara je prednjačio brijem golova (5), iako mu je uz bok bio na drugoj strani Luka Pljevančić koji je ljetos došao iz kragujevačkog Radničkog i zasad opravdao status najvećeg pojačanja Šapca. (dba)

Linker
21. rujan 2024 20:51