Zsolt Varga

 VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIX
PREPORODITELJ I SLIKAR

Jedan od najvećih koji je ikada igrao u Zagrebu: ‘Nisam vjerovao da Hrvatska može onako izgubiti‘

Nekoć je bio briljantni centar, danas uživa u drugoj ulozi, a trofeje osvaja i dalje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. ožujak 2023. 00:22

Teško je izdvojiti najbolje, najkvalitetnije strance koji su igrali za zagrebačku Mladost. No, mi bismo se ipak opredijelili bi se za trojicu. I sva trojica su bili centri. Gruzijac Revaz Čomakidze, Rumunj Cosmin Radu i on. Mađar, Zsolt Varga. Briljantan. Kao igrač i osoba. Proveo je u Zagrebu četiri godine, od 1997. do 2001. Uz domaće trofeje koje je u to doba ZG klub osvajao (2 kupa i 1 prvenstvo), blistao je u godini 1999. kada je sa Žapcima koje je vodio legendarni Ozren Bonačić osvojio trostruku krunu. Prvenstvo, Kup, ali i Kup pobjednika kupova. No, Zsolt Varga nije samo Mladost, dakako. Govorimo o olimpijskom pobjedniku iz Sydneyja, dvostrukom europskom prvaku, svjetskom doprvaku....

Po okončanju igračke karijere, počeo je Zsolt Varga s trenerskom, te od 2013. vodi Ferencvaros. U tom je razdoblju osvojio tri naslova prvaka Mađarske, pet uzastopnih kupova, ali i Ligu prvaka 2019. te po dva Eurokupa i europska Superkupa.

Kada je prošlog ljeta, na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, “zaškripalo” u mađarskoj reprezentaciji, domaćin je tada završio tek na sedmom mjestu, “odletio” je izbornik Tamas Märcz. Reprezentacija je povjerena u ruke vrhunskom strategu, inovatoru, staloženom i mirnom, a iznimno stručnom - Zsoltu Vargi. I već su u Splitu dospjeli do finala!

Iako je proteklo više od dva desetljeća od njegovog odlaska iz Hrvatske, Zsolt sjajno, ali doista izvrsno govori hrvatski jezik...

- A joj, ma ne, pa nisam baš tako dobar. Znaš ono, kako se kaže, padeži... Tu malo pogriješim. To ne znam.

Hm, da samo zna Zsolt koliko Hrvata ne zna sve padeže.

image
VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIX

- Ostalo mi je dosta jer sam ipak tu dugo živio, kasnije sam u momčadima vrlo često, skoro uvijek imao ne baš Hrvate, ali bili su tu Srbi, Crnogorci. Znam ja razlike, ali jezik je ipak sličan.

Dosta o jezikoslovlju, idemo malo o vaterpolu. Jeste li zadovoljni prije svega kako vam momčad igra?

- S nekim dijelovima jesam, s nekima nisam još. Makar, to je donekle normalno jer nismo imali vremena za pripreme. Prije ovog turnira ja recimo nisam znao, teško je znati ovako usred sezone, tko je u kakvoj formi, koja je najbolja postava, kako se slažu u igri. Govorim o svojim igračima. Bez obzira što ih ja sve znam, puno je tu i igrača iz mojeg kluba, Ferencvarosa. Da ne govorim o drugim reprezentacijama. Ove tu sve igrače koje gledamo u Zagrebu, u punom su pogonu, igraju po tri četvrtine Lige prvaka, pa domaća natjecanja. Još uvijek ovo nije, kada o Mađarskoj govorim, realna slika. To ćemo vidjeti tek u Fukuoki na Svjetskom prvenstvu.

Medijski se puno pričalo, pisalo o izmijenjenim pravilima vaterpolske igre. Gledajući utakmice dosad, odluke sudaca, hm... Nismo baš sigurni da se puno promijenilo, kao da se i suci “traže”. Kakvo je stručno mišljenje?

- Da, mislim da se i nije baš puno toga promijenilo, zasad. Možda tek s igračem više i igračke pozicije 1 i 5 koje sada mogu prići bliže jer je sa strane smanjen prostor dva metra. Bliže su sad golu. Dosad neke velike promjene nisam zamijetio, osim one i to pozdravljam, što se kazne za peterac tiče. Sada se dopušta da se akcija završi, čak i ako je napadač pod prekršajem, pa ako da gol dobro, ako ne onda peterac. To je dobro.

image

Zsolt Varga (s loptom) u kapici Mladosti, 2000. godine

DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Na ovom turniru, ali bilo je toga i na onom drugom u Podgorici, dosta netipičnih četvrtina. Hrvatska posljednja četvrtina protiv Italije (1:7), ali i utakmica Italija - Mađarska s jako puno tehničkih pogrešaka najboljih igrača u posljednjoj četvrtini, s obje strane. Pa čak i Francuska - Italija s prve dvije četvrtine 5:2, pa 1:6. Kako to tumačiti?

- Zbog nedostatka priprema i sezona je puna u tijeku. Ono što sam rekao, teško je sada zaključiti koji je igrač u kakvom kompletnom stanju, formi. Naša treća četvrtina protiv Italije, gledam ih, svi mi djeluju umorno. U Žapcu sam gledao Hrvatska - Italija i stvarno ni ja nisam mislio da se nakon 12:7 može izgubiti, ali u ovom trenutku može biti svašta. Isto ja to vidim i u Ligi prvaka. To više nisu obične, male oscilacije, nego usponi i padovi do ekstrema. Izvanredno visoko, pa onda grozan pad. Sve u jednoj utakmici. Ali, to će se kod svih do ljeta, do Svjetskog prvenstva unormaliti - zaključio je Zsolt Varga koji inače ove sezone završava dvojnu ulogu. Do kraja sezone i trener Ferencvarosa i izbornik Mađarske, od ljeta će voditi samo reprezentaciju.

Velik igrač, sjajan trener, a mnogi ne znaju - umjetnik. Obožava i odlično slika, u slobodno vrijeme. Čovjek koji nam odavno već priča kako je najljepše godine proveo u Zagrebu u kojem je eto, prošli tjedan, u četvrtak proslavio i 51. rođendan. Želimo mu iskreno puno pobjeda, osim... ovog utorka i uvijek kada igra protiv Hrvatske.

Linker
25. travanj 2024 16:13