TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix
VATERPOLO

Jug pao u Dubrovniku protiv Marseillea, Mladost se na Siciliji oprostila od Europe

Hrvatski klubovi pokušat će čim prije zaboraviti bolne poraze i ovaj dan
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. studeni 2021. 20:36

JUG AO - MARSEILLE 9:14 (0:3, 4:3, 4:5, 1:3)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 150. Suci: Vogel (Mađarska) i Severo (Italija).

JUG AO: Popadić (6 obrana), I. Vukojević, Fatović 4, Burđelez, Joković 2 (1), Papanastasiou, Tomasović 2, Argyropoulos 1, Kržić, Kakaris, Benić, Žuvela, A. Vukojević. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

MARSEILLE: Hovhannysian (11 obrana), Čučković 1, Olivon, Spaić, Prlainović 2 (1), T. Vernoux 2, Crousillat 4, Bouet 1, R. Marion Vernoux 1, Kovačević, Vukičević 2, Bodegas 1, Joubert. TRENER_ Miloš Šćepanović.

PETERCI: Jug AO 1-1, Marseille 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 9, Marseille 13. ŽUTI KARTON: trener Kobešćak (25).

TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Vukičević (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 2-12 (16%), Marseille 5-8 (63%).


Jedno je bila želja poslušati i odgledati linđo, no u Gružu se u srijedu navečer orila Marseljeza. Dugo već i jako rijetko u konačnici je netko u europskim utakmicama, pa i uopće, ovako nadigrao jugaše usred Dubrovnika kao što je to učinio Marseille.

Sastav o kojem već pišemo zadnjih godinu-dvije da rastu, da su europski respektabilni, a nisu baš slučajno kao prvi francuski klub u povijesti osvojili neko europsko klupsko natjecanje u vaterpolu (Eurokup 2019.). Oni su najbolji u Francuskoj, ali grdno se vara svatko tko misli da su ostali klubovi u toj državi loši. Dapače, Francuska liga je danas bolja od hrvatske, ma koliko god to sada nekoga začudilo. Ljudi se pripremaju za OI u Parizu, a i inače silno ulažu, a mi... padamo. U slobodnom smo padu.

Dokazao je to ovaj susret. Otvaranje 4:0 za Marseille do 9. minute! Čučković, pa ljevoruki Crousillat na kojeg smo upozoravali prije utakmice i baš je on bio igrač susreta, pa čudesni T. Vernoux koji je sjajno “izvozao” inače te tako lošeg Tomasovića, pa onda u prvom napadu druge četvrtine i naš Ante Vukičević. Jugaši su “rastavljeni” brzinski. Golovi s 2 metra, s igračem više, iz prvog, brzinskog šuta.

Preslaba obrana

U obrani, pak, Marseille očekivano vrlo agresivan, tu se Jug AO nije snašao u napadu, u obrani odigrao mlako. Sredinom druge dionice je bilo 5:1 (pet Vukičević), da bi nakon 6:3 vodstva gostiju, na nadahnuće daleko najboljeg igrača domaćina, svojeg kapetana Lorena Fatovića, Jug AO uhvatio priključak. Naime, Fatović je vezao tri uzastopna pogotka, treći iz kontre i izjednačio (6:6) početkom treće četvrtine.

Kratko je trajala nada. Dvaput Crousilat s igračem više, drugi put nakon time-auta u kojem je trener Šćepanović tražio akciju koja završava baš s njegovim ljevorukim igračem, pa onda još i R. Vernoux. To je 9:6 za Marseille, a kod Juga AO više nije bilo ni snage, a ni načina za drugi povratak.

- Imali smo možda nekoliko trenutaka donekle dobre igre, ali obrana nam nije bila dovoljno snažna. Primili smo previše laganih pogodaka s 2 metra, a posebno smo puno primili od Ugo Crousillata koji je pokazao svoju kvalitetu. Uz sve, mi uopće nismo učinili ništa da bi ga zaustavili. U napadu smo imali obilje loših dodavanja, krivih rješenja - nakon utakmice će trener Juga AO, Vjekoslav Kobešćak.

Ritam i tranzicija

Crnogorski strateg na francuskoj klupi je naglasio ono što smo u uvodu i istaknuli.

- Za nas je ovo velika, jako značajna pobjeda i za ovu momčad silno poticajna za nastavak natjecanja. Imali smo u početku sjajan ritam, tranziciju i znali smo da ćemo imati problema spriječiti Jug da učini isto. Borili smo se žestoko, ali na kraju mislim da smo zasluženo pobijedili. Čudesno je kako smo kontrolirali utakmicu, to je nešto također novo za našu momčad.


Mladost se na Siciliji oprostila od Europe

PALERMO - MLADOST 16:7 (3:1, 6:3, 2:1, 5:2)

PALERMO - Gradsko plivalište. Suci: Achladiotis (Grčka) i Schopp (Njemačka).

PALERMO: Nicosia, Del Basso 1 (0), Turchini, Di Patti, Occhione 2, Vlahović 4, Giliberti, Marziali 1, Lo Cascio 1, Irwing 3, Lo Dico 1, Bašić 3, De Totero. TRENER: Marco Baldineti.

MLADOST: Jurlina, Samardžić 1, Brčić, Biljaka 1, Lazić, Dašić 1, Vrbnjak 2, Rakovac, Mihaljević, L. Bajić 2, T. Fabris, Škiljić, Udović. TRENER: Zoran Bajić.

PETERCI: Palermo 0-1, Mladost -.

OSOBNE POGREŠKE: Palermo 13, Mladost 8. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Giliberti (24), Del Baso (27), Biljaka (30)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Palermo 6-7 (85%), Mladost 5-13 (38%).


Mladost se očekivano oprostila od Europe za ovu sezonu. Nakon što su u prvoj utakmici četvrtfinala Eurokupa izgubili od Palerma usred Zagreba s 4 razlike (11:7), sada su izgubili s i više no dvostrukom razlikom. Bez šanse, bez trunčice, pa i teorijske šanse za ikakvim snom o mogućem iznenađenju na Siciliji! Žapci su se nadali, možda i hrabrili sami sebe uoči gostovanja, da će biti bolji nego u prvoj utakmici. Sami su tvrdili da ne mogu odigrati lošije nego u Zagrebu. E, pa... mogu. Ovo je bilo još lošije. Istina za volju, bilo je nekih sezona kada se Mladost od Europe opraštala već u rujnu, tako da ispadanje sredinom studenog još izgleda sasvim podnošljivo, posebno kada se sagledaju zbivanja u tom klubu ljetos, masovni egzodus sa Save itd. Međutim, neovisno ispadanju "tek u studenom", ipak valja podvući da nam se čini kako je ovosezonska Mladost možda i najlošija od kako je samostalne Hrvatske. Znamo kako je to malo "jača" rečenica, "udara snažno i tako i boli", ali teško joj je oponirati.

Utakmica? Najviše što su gosti uspjeli je jedno smanjenje vodstva Palerma na 2:1 (Luka Bajić). Ostalo teško da je spomena vrijedno. Obrana porozna, posebno s igračem manje. Igrač više postojano slab, šutevi uglavnom u blok ili oko gola, pa je tako već dvije i pol minute prije kraja druge četvrtine bilo 7:2 za Palermo. Malo ružno za gledati. Kako je vrijeme protjecalo razlika je rasla, a kada je pred kraj treće dionice nastala 10-minutna stanka zbog određenih tehničkih problema na bazenu, to nam je čak i dobro došlo. Za malo se odmoriti od pogleda na igru mladostaša koja umara. Toliko od Mladosti za ovu sezonu u Europi. Konkurirat će opet dogodine, nadamo se tek s bitno drukčijom momčadi jer inače nema svrhe. Ovaj grad, ali i taj klub zaslužuju bolju momčad. Zbog velike povijesti, tradicije i ugleda koji je Mladost stjecala desetljećima.

Linker
19. travanj 2024 02:52