JOSIP BANDIC Cropix
VATERPOLSKI EUROKUP

Kriza trese Zagrepčane, ali jedan je oduševio: ‘Zamijetio sam malog s brojem 9‘

Treći uzastipni poraz, ali i igra Žabaca protiv Pro Recca, definitivna je potvrda da je Mladost u krizi
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. listopad 2024. 10:05

Uoči utakmice 2. kola C skupine Eurokupa, Mladost - Pro Recco, u tjednu "velikih valova na Savi", neposredno nakon odlaska jednog trenera (Vincek), a dolaska novog (Milanović), te protiv suparnika (Pro Recco) koji vas sam po sebi mora dodatno nadahnuti, pa i pred dupkom ispunjenim tribinama, bili smo sljedećeg mišljenja. Mladost će odigrati puno bolje, jače i kvalitetnije no dosad, a sad hoće li biti dovoljno... to je već bilo upitno. Iskreno, dali bi možda čak laganu prednost gostu.

Međutim, mladostaši ne da nisu odigrali bolje i kvalitetnije, ne da nisu odigrali nadahnuto, već su odigrali jednako loše kao u Kragujevcu, Szolnoku, nešto ranije i Herceg Novom... To više nije pitanje slabog izdanja, nego krize. Krize igre. Znamo, netko će reći i donekle biti u pravu - "Pusti, tek je početak, a godina iza za ove je dečke bila luđački naporna, iscrpljujuća". Istina, to stoji i svjesni i toga, baš kao što je nakon utakmice trener gostiju Sandro Sukno rekao.

- Baš sam jučer računao, pa prije manje od mjesec dana smo mi tek počeli raditi, trenirati zajedno. Ovo nam je bio prvi ozbiljan test. Iskorak naprijed, a mislim da smo ih dobili i s čini mi se boljom tjelesnom pripremljenošću.

Tako zbori Sukno. Dakle, kako su mladostaši imali dugačku i tešku godinu, potpuno jednako su je imali i Talijani, 7 reprezentativaca plus još po jedan američki i australski reprezentativac. Pa, nekako na njima baš nismo uočili da su izmoždeni. Nadalje, Sukno je spomenuo nešto što je također vidljivo. Mladost u dosadašnjem dijelu sezone vidljivo pada u drugoj polovici utakmice. Bilo u zadnjoj četvrtini ili u obje zadnje dvije dionice. To se onda očituje i u broju primljenih golova. Sada 16, a prošli tjedan od Radničkog 17, pa dva dana ranije od Szolnoka 13. Nekako nam se čini da će novi trener Igor Milanović imati ovdje dosta posla. U prvoj je rečenici nakon utakmice s Pro Reccom koju je odgledao iz prvog, počasnog reda to i priznao.

- Pa... ima dosta posla. Mislim, situacija u obrani mora biti zaista bolja. Iz njihovog čvrstog presinga gdje su nas udaljili od gola, mi smo njima dopuštali da nam tako lako i blizu dođu do gola, pa da se prebaci do centra - u prvom će zapažanju Igor Milanović.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Bilo je opet i nekih trenutaka za optimizam, da sad ne kritiziramo previše, ali mislim da ima dosta za raditi.

Kakav vam se činio igrač više? Brojčano, realizacija je bila 8-17.

- Imao bi neke zamjerke. Bilo je to i energije, ne mogu reći, ali opet mislim da se tu mora još ubaciti neki "duh" u napadu s igračem više. Vidio sam par šuteva koji se ne bi smjeli događati, pa onda i dodavanja, pitanje odgovornosti. Ponekad je teško zaraditi igrača više, pa je onda nedopustivo da se tako lako odnosimo prema takvom napadu. Siguran sam ja da će to biti bolje, vjerujem ja u ove mladiće.

Mladiće koji su sada, ma koliko iskusni i prekaljeni bili, možda ipak lagano poljuljanog samopouzdanja. Ovom im je drugi poraz u Eurokupu, treći uzastopni poraz, a u cijeloj dosadašnjoj sezoni omjer pobjeda i poraza je 6-6. Nije baš pohvalno za "mega-momčad".

- Igrači sigurno najmanje žele poraze, loše rezultate. Promjena trenera je već neka vrsta stresa. Ono što ću se ja potruditi je da se oni, najjednostavnije rečeno, opuste. Da bi igrali kvalitetno, dobro, moramo biti opušteni. Nastojat ću s njih skinuti, a na sebe prebaciti sav taj stres natjecateljskog karaktera, ritma utakmica. S druge strane, da bi bili opušteni moramo biti disciplinirani, uporno, znati točno što se radi. Na tomu ću poraditi. Ta opuštenost mora proizaći iz određene uigranosti i koncepta u kojoj se mora točno znati što se konkretno radi s igračem manje i igračem više. Na tomu ću raditi. Mislim, mene je glava zaboljela kada sam vidio da svaki drugi ili treći dan imamo utakmicu sljedećeg mjeseca. Nije lako igrati na ovaj način svaki drugi dan, recimo jednom Vrliću gdje ga "jašu", potapaju. Strašan je to gubitak energije. Potrudit ću se maksimalno kako bi upotrijebio sve svoje znanje, kreativnost baš i na tom psihološkom planu - naglasio je trener mladostaša, Igor Milanović.

Bilo je doduše i u četvrtak nekih "opuštenih" igrača. Od Josipa Vrlića koji je zarađivao izbačaje, ali i tresao mrežu (4 gola), iako prva mladostaška priča cijelog susreta, dobitak utakmice je Jan Bušić.

image
JOSIP BANDIC Cropix

Nama nije novost. Dečko ima 19 godina, igra vanjskog, na lijevoj strani, Prošle je sezone kada nitko nije gledao Mladost on je istinski stršao. Kada su ljetos uz Savu dovodili 10 igrača, novinar se samo potajno nadao da će ostaviti u momčadi obojicu Bušića. Naime Jan ima i 2 godine starijeg brata, centra Tonija. Vrlo zanimljiv, ali Jan... on je već sad ubitačan. Pro Reccu je utrpao 5 komada iz 7 pokušaja. Uostalom...

- Zamijetio sam onog malog s brojem 9 u Mladosti, Jan Bušić. Dečko je odigrao sigurno svoju dosad najbolju utakmicu - tako veli Sandro Sukno. Kada smo trenera Milanovića priupitali za igrača kojeg je zamijetio, isti stav.

- O, da, taj Bušić. Vrlo lijepi šutevi. On i Vrlić su bili najbolji - zaključio je Milanović.

Jan Bušić, neustrašiv i beskompromisan, njega neće dojmiti veličine protiv kojih igra, bilo da su reprezentativci Mađarske, Italije, Srbije.

- Što se moje igre tiče, nekad se uspije istaknuti, nekad ne, ali najvažnije je da sam prvo u obrani dobar. Napad je nadogradnja. Meni je povlastica što imam priliku igrati u momčadi s 5-6 reprezentativaca. To je velika prilika koju trebam iskoristiti. Na svakom treningu nastojim napredovati, učiti, a i oni mi pomažu, stalno me savjetuju - veli Jan Bušić, odličan vaterpolist, ali i student ekonomije.

Onda idemo sad, s takvom jednom lijepom pričom završiti ovu sliku o Mladosti. Sliku koja ovog trenutka nije baš blistava, ali ako ih trener riješi stresa i opusti... onda će i premaz na platnu biti svjetliji, ljepši, bolji.

Linker
18. listopad 2024 10:06