Dubrovčani su dočekali svoje vaterpoliste Bijača, Fatovića, Popadića i Žuvelu

 VEDRAN LEVI Cropix
JEDAN OD NAJVEĆIH JUNAKA

Najomiljeniji hrvatski ‘branitelj‘: ‘Presudan trenutak Splita? Prije svega mirnoća i koncentracija‘

Čovjek kojem je Split skandirao proglašen je najboljim vratarom Europskog prvenstva
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. rujan 2022. 20:17

On je prvi i u puku najomiljeniji hrvatski branitelj. Čovjek je zdušno branio i na koncu obranio Hrvatsku. Naš gol mislimo, ali dobro, ne trebamo vam crtati i objašnjavati na što mislimo. To što je i kako branio na ovom turniru... malo već ponestaju riječi, nema dovoljno epiteta, a ne bi se željeli ponavljati. Ostaju samo slike. Za vječnost. Marko i njegovih... ha, ne znamo više koliko ruku, raskriljenih ispod grede i između vratnica.

"Presudan trenutak Splita? Pa, mislim prije svega mirnoća i koncentracija. Mislim da je na to iznimno utjecala dobra psihička priprema, a pogotovo fizička. To nam je davalo mirnoću u trenucima kada se lomila utakmica. Finale, polufinale... svejedno. Nismo radili velike pogreške, a čekali smo našu šansu. Hvala Bogu, u svakoj smo je utakmici i dočekali."

image

Dubrovčani su dočekali svoje vaterpoliste Bijača, Fatovića, Popadića i Žuvelu

VEDRAN LEVI Cropix

A ključan čas cijelog ljeta?

"U svim velikim uspjesima postoje brojni trenuci koji presuđuju na jednu ili drugu stranu. Bitno je samo da si što mirniji, samouvjereniji. Mi smo u više takvih trenutaka, pogotovo protiv Italije, Grčke i Mađarske, opet kada o Splitu govorim, bili sigurni. Prvenstveno u obrani. To nam je davalo sigurnost, samopouzdanje u teškim trenucima znajući da smo čvrsti. Istog bi trenutka to prenosili i u napad. Mislim da je to najveća odlika ovog zlata. Izdvajati jedan trenutak Splita, cijelog ljeta, bilo bi suludo. Bilo je milijun takvih trenutaka. Zahvaljujući Peri Kuterovcu bili smo fizički iznimno pripremljeni, glava “čista” i onda mirni kada je najpotrebniji."

Kako bi izgledao opis, u nekoliko rečenica za prijatelja Renca (Posinkovića, trenera vratara u reprezentaciji).

"Renco je mene nekako i uveo u seniorski vaterpolo, davne 2009. - 2010. godine. Tada me prepoznao kao mladog momka, doveo u Mornar. Renco ima jednu mirnoću kojom odiše, širi ju i kojom ulijeva samopouzdanje svakom vrataru. Imao sam priliku raditi s njime i tada i sada. Nemam mu što reći nego, hvala mu od srca, ovo je velika njegova zasluga."

Koliko je moguće uspoređivati momčad svjetskih prvaka iz 2017. u kojoj ste također jasno branili i ove sada s europskim naslovom? Ono što je potpuno jasno, momčad od pije pet godina je bila iskusnija, uigranija, zrelija.

"Ovo je veći uspjeh. Ona iz Budimpešte je bila drukčija momčad. Većina tadašnje momčadi je igrala Olimpijske igre u Riju godinu dana ranije. Neki su čak osvajali olimpijsko zlato 2012. Dakle, ta je bila daleko iskusnija i prošli smo puno toga. Danas nas ima samo 3-4 s Igara u Tokiju koje su bile lani. To dovoljno govori o “neiskustvu” ovih mladih momaka, ali su pokazali ogroman karakter, srce, a na koncu i silnu kvalitetu. Ušli su sada kroz ogromna vrata na veliku vaterpolsku scenu i ja svim tim dečkima, baš na tomu od srca čestitam."

image

Dubrovčani su dočekali svoje vaterpoliste Bijača, Fatovića, Popadića i Žuvelu

VEDRAN LEVI Cropix

Nego, je li bilo težeg pojedinačnog trofeja od ovog kojeg ste sada dobili kao najbolji vratar EP? Mislimo na kojih 7-8 kg bračkog kamena jer od toga je napravljen.

"Sigurno nikad teži. Žika (Renato Živković, glavni tajnik HVS-a i izvršni direktor Organizacijskog odbora EP Split 2022.) mi je nije mogao skoro ga ni dati, koliki je. Ima to i više od 8 kg. Tu sam shvatio o čemu se radi. Morat ću naći neko čvrsto mjesto u stanu za ovaj trofej. Iako... ovo zlato oko vrata mi je puno draže."

Linker
27. travanj 2024 05:27