DAVOR ZUNIC/CROPIX Cropix
REGIONALNA LIGA

Određen nikad kompliciraniji sustav natjecanja: Slijedi nam najzamršenija klupska sezona u povijesti

Upravni odbor odredio je sustav nadmetanja u Premier i A1 ligi
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. rujan 2023. 14:46

Upravni odbor RVL (Regionalne vaterpolske lige) odredio je sustav i kalendar natjecanja u regionalnim natjecanjima, Premier i A1 liga za sezonu 2023/24. Budući da će ova sezona biti apsolutno jedinstvena u povijesti vaterpola jer će se prekinuti u siječnju i veljači 2024. zbog EP u Izraelu odnosno SP u Kataru, sustav natjecanja nije baš jednostavan i na prvi pogled poprilično složen. Jednostavno, valjalo je uskladiti kalendar nadmetanja s kalendarom LEN-inih natjecanja (Liga prvaka, Eurokup, Challenger kup), kao i s obvezama reprezentacijama.

PREMIER LIGA

Klubovi su podijeljeni u dvije skupine.

SKUPINA A: Jadran (HN), Jug Adriatic osiguranje, Jadran Split, Solaris, Mornar, Primorje EB i Mladost.

Hrvatski klubovi i prvak Crne Gore u prvom dijelu natjecanja igraju svatko sa svakim jednokružno (dvokola). U drugom dijelu slijede uzvratne utakmice tri prvoplasirane momčadi kod kluba gdje se protivnici nisu sastali u prvom dijelu. Tako će se dobiti redoslijed klubova od 1. do 3. mjesta u skupini. Na isti način će se odigrati uzvratne utakmice klubova za plasman od 4. do 7. mjesta u skupini A.

Natjecanja u skupini A će početi 15. rujna kada će se sastati: Jadran - Primorje EB, Mornar - Mladost i Jug Adriatic osiguranje - Solaris. Slobodan će biti Jadran iz Herceg Novog.

SKUPINA B: Crvena zvezda, Partizan, Radnički, Šabac i Novi Beograd.

Utakmice Prvenstva Srbije će se računati za prvi dio Premier lige u skupini B. Dvokružno, svatko sa svakim. Dva najbolja kluba Premier lige iz Prvenstva Srbije, nastavljaju u drugom dijelu Premier lige, u borbi za vrh.
Tri prvoplasirana kluba iz skupine A i dva prvoplasirana iz skupine B će odigrati dva turnira, te se međusobno sučeliti. Svaka momčad isključivo sa suparnikom iz druge skupine, uz prenošenje dakako bodova iz prijašnjih susreta. Nakon odigranih turnira dobili bi konačan poredak, drugim riječima predstojeće sezone neće biti Final Foura jer jednostavno za takvo što u kalendaru nema dovoljno dana!
Poredak od 6. do 8. mjesta, te od 9. do 12. mjesta odredio bi se odigravanjem po dva kola.

A1 LIGA

Klubovi će u prvom dijelu natjecanja biti podijeljeni u dvije skupine.

SKUPINA A: Budva, Cattaro Kotor, Primorac Kotor, reprezentacija Slovenije, KPK, Zadar 1952, POŠK, Medveščak.

U prvom dijelu natjecanja svatko sa svakim dvaput kroz četiri turnira (prvi turniri u rujnu ove godine). Osam klubova bi bili podijeljeni na dva dijela. Jednu podskupinu će činiti reprezentacija Slovenije, Cattaro, Primorac i Budva, a drugu podskupinu Medveščak, KPK, Zadar 1952 i POŠK). Kroz četiri turnira će svaka momčad odigrati po dvije utakmice sa svakim suparnikom. Nakon tako odigrana četiri turnira formira se poredak.

SKUPINA B: Vukovi Beograd, Valis Valjevo, Vojvodina Novi Sad, Proleter Zrenjanin, Taš Beograd (umjesto Naisa iz Niša koji je odustao).

U prvom dijelu natjecanja svatko sa svakim dvaput kroz dva turnira (prvi turniri u prosincu 2023), te bi svaki klub odigrao po dvije utakmice sa svakim suparnikom, te bi se na taj način formirao poredak.

Ovime bi bio završen samo prvi dio natjecanja u A1 ligi ili “donjem domu” Regionalne lige, nakon čega slijedi drugi i zaključni dio (ožujak 2024. godine). U njemu bi po dva prvoplasirana kluba iz skupina A i B igrali međusobnim “križanjem” za konačan poredak (A1-B2 i B1-A2, ali i A1-B1 i A2- B2), te bismo tako dobili na koncu jedinstvenu i konačnu tablica četiri prvoplasirana kluba.

Na istovjetan način - dva kola “križanjem” - će se odrediti i poredak za plasman od 5. do 7. mjesta, zatim od 8. do 10. mjesta, te od 11. do 13. mjesta.

Linker
13. rujan 2024 03:44