MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
VATERPOLO

Primorje EB i Solaris izborili su mjesta u Eurokupu, dok se Mladost u Barceloni oprostila visokom pobjedom

Primorje "express" si je dalo malo oduška u posljednjoj utakmici kvalifikacijskog turnira
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. rujan 2023. 13:32

Skupina Rijeka:

SOLARIS - PRIMORJE EB 6:20 (2:5, 1:7, 2:4, 1:4)

RIJEKA - Plivalište Zdravko Ćiro Kovačić. Suci: Balzan (Malta) i Kavčič (Slovenija).

SOLARIS: M. Šparada, Bralić, Brajković 1, R. Akrap 1, Jakovčević, Petković 2, D. Akrap 1, Pelicarić, Vrdoljak, Bulat 1, N. Burburan, Desnica, L. Štrkalj. TRENER: Denis Seferović.

PRIMORJE EB: M. Čubranić, L. Babić, Kadivec, Tončinić 2, Brubnjak 2 (1-1), Da. Brguljan 2, N. Čubranić 6 (1-1), K. Babić 3, G. Burburan 1, Te Riele 3 (0-1), Crippa, Paparić 1, Jurić. TRENER: Igor Hinić.

PETERCI: Solaris -, Primorje EB 2-3. OSOBNE POGREŠKE: Solaris 14, Primorje EB 9. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: D. Akrap (20), L. Babić (27).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Solaris 2-9 (22%), Primorje EB 6-7 (85%).


Primorje "express" si je dalo malo oduška u posljednjoj utakmici kvalifikacijskog turnira Eurokupa. U susretu koji je odlučivao samo o prvom mjestu riječke skupine, budući da su oba naša kluba slavila u prva dva kola. Ono najbitnije je ostvareno, osigurano još u subotu navečer. Primorje EB i Solaris su prošli kvalifikacije i sada su u ždrijebu i sada su u ždrijebu za nastavak nadmetanja. Konkretnije, oba će kluba "plesom kuglica" skorašnjeg ždrijeba doznati suparnike u skupini.

Stvorit će se naime četiri skupine od po četiri sastava koji će igrati ligaškim dijelom unutar svojih grupa. Ukupno dakle šest kola. Sjajno za stjecanje iskustva ova dva mlada sastava. Sama utakmica 3. kola ne zahtijeva baš preveliki opis jer rezultat iskazuje kakav se vaterpolo igrao. Riječani punom parom i snagom, do kraja, dok Šibenčani nisu bili toliko opijeni slavljem prolaska, koliko je na naplatu došao umor. Naime, trener Seferović načelno ima na raspolaganju tek 7-8 igrača. Statistički ih ima 13, ali budući da je ozlijeđen centar (Toni Šparada), te da imaju samo jednog pravog braniča, njihova je rotacija igrača bitno umanjena. Utoliko je ovaj uspjeh i Šibenčana tim veći.

Igor Hinić, trener Primorja EB:

- Sjajna je spoznaja da smo prošli dalje, osigurali još šest europskih utakmica koji će nam biti od velike koristi. Za cijelu našu momčad, stjecanje iskustva. To trebamo iskoristiti na najbolji mogući način, pogotovo za naše mlade igrače koji sada prvi put igraju u Europi. Mislim da je ovo za nas i Solaris ogroman uspjeh. Vidjet ćemo kakva će biti skupina. Znamo da će sada svaka sljedeća biti sve teža, svaki suparnik sve jači, ali zato i nama svaki put novi i veći poticaj za dalje.

Denis Seferović, trener Solarisa:

- Iskreno, malo jesam iznenađen, ugodno. Od početka sam znao da će turnir biti jak i neizvjestan, ali sam stvarno mislio da je Radnički prvi favorit. Oradea je jednako tako solidna momčad. Zato sam očekivao borbu u zadnjem kolu između nas i Primorja za drugo mjesto, međutim na dobrobit hrvatskog vaterpola dogodilo se nešto najbolje. Mi i Primorje smo zadnje kolo dočekali u miru. Mi smo u ovom trenutku dali svoj maksimum. Imamo i dalje velikih problema s ozljedama. Naš drugi centar Toni Šparada tek sada ide na terapije, ali nećemo se žaliti. Ostvarili smo uspjeh i u njemu uživamo.


RADNIČKI - SOLARIS 9:10 (2:5, 1:1, 4:2, 2:2)

RIJEKA - Plivalište Zdravko Ćiro Kovačić. Suci: Bouchez (Francuska) i Balzan (Malta).

RADNIČKI: Virijević, Kojić, Stanojević 1, Janković 1 (1-1), Ranđić 2, Gavrilović, Adeišvili 1, Dadvani 1, Pljevančić, Vićković 3 (0-1), Šulc, Antić, Todorovski. TRENER: Uroš Stevanović.

SOLARIS: M. Šparada, Babara, Brajković, R. Akrap 1, Jakovčević, Petković (0-1), D. Akrap, Pelicarić 5, Vrdoljak, Bulat. N. Burburan 4, Desnica, L. Štrkalj. TRENER: Denis Seferović.

PETERCI: Radnički 1-2, Solaris 0-1. OSOBNE POGREŠKE: Radnički 13, Solaris 9. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Janković (28), Pljevančić (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Radnički 2-7 (29%), Solaris 5-11 (45%).


Nakon sjajnog petka, perfektna subota u Rijeci. Predivna za hrvatski vaterpolo. Naime, već nakon 2. kola oba hrvatska kluba su se plasirali u daljnji dio natjecanja Eurokupa, budući da su Riječani i Šibenčani osvojili po maksimalnih šest bodova. No, ako je bilo za očekivati pobjedu primorjaša nad Oradeom, onda je malu senzaciju priredio Solaris pobijedivši kragujevački Radnički! Momčad sa samo jednim braničem, ali i samo jednim centrom jer im je Toni Šparada ozlijeđen, "uzela" je mjeru Kragujevčanima...

KONAČNI POREDAK: Primorje erste Bank 9, Solaris 6, Oradea 3, Radnički 0.


Skupina Barcelona

POTSDAM - MLADOST 9:23 (1:10, 1:6, 4:3, 3:4)

BARCELONA - Plivalište Barcelone. Suci: Petik (Mađarska) i Petronilli (Italija).

POTSDAM: A. Vukojević, Hueppe, Taubert 1, Žeželj 1 (0-1), Fel. Korbel, Kugler, Grosse, Arnold 1, Fer. Korbel 3, Hoffman 2 (1-1), Burger 1, Ulrich, Dortmann. TRENER: Alexander Tchigir.

MLADOST: J Bušić 2, T. Bušić 1, Solje 2, Gluhaić 1, Penava 4, Koprčina 2 (1-1), Rakovac 3, Mijić 5 (1-1), L. Bajić 2, Herceg 1, Fajković, Sunara. TRENER: Zoran Bajić.

PETERCI: Potsdam 1-2, Mladost 2-2. OSOBNE POGREŠKE: Potsdam 8, Mladost 9. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Taubert (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Potsdam (16%), Mladost 2-4 (50%).


Kada je rezultat nakon prve četvrtine 10:1, kada momčad koja gubi ne napravi cijelu prvu četvrtinu niti jedan prekršaj, onda znate kakav vaterpolo igra njemački Potsdam. Momčad u kojoj vrata čuva naš mladi Antonio Vukojević koji je pristigao iz Jug Adriatic osiguranja. Najzanimljivija osoba u njemačkom sastavu je trener. Alexander Tchigir, nekoć u biti Aleksandar Čigir. Ruski vratar koji je sredinom ‘90-tih godina prošlog stoljeća otišao u Njemačku, uzeo državljanstvo, ali i službeno germanizirao ime i prezime, međutim bitnije je da je ostavio velik trag u vaterpolu.

Jedan je od najboljih vratara na svijetu. U dobi od 40 je branio za Njemačku na OI u Pekingu 2008. Za reprezentaciju Zajednice nezavisnih država (bivši SSSR) je osvojio broncu na OI u Barceloni 1992. Aktivno je branio još do zamalo svoje 50. godine (sada su mu 53). Utakmica? Ona ne zaslužuje opis, tek konstataciju da je ovom pobjedom Mladost okončala svoje kratko sudjelovanje u europskim kup-natjecanjima za ovu sezonu. A još ni rujan nije završio... (dba)

KONAČNI POREDAK: Barcelona 9, Apollon 6, Mladost 3, Potsdam 0.

Linker
05. svibanj 2024 20:26