Zagreb, 010721.
Otvoren bazen nna Savi.
Otvoreni trening Hrvatske vaterpolo reprezentacije pred odlazak na OI u Japan.
Na fotografiji: Hrvoje Benic.

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
STIŽE NA SVJETSKI KUP

Stasiti Dubrovčanin vraća se u hrvatsku reprezentaciju nakom duge pauze: ‘Konkurencija je sada još jača‘

Naš vaterpolist na radu u njemačkom Hannoveru, ponovo je u sastavu naše nacionalne momčadi
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. ožujak 2023. 22:50

S 21 trofejom osvojenim samo pod kapicom Juga, Hrvoje Benić spada sigurno u red jednog od trofejnijih igrača u povijesti dubrovačkog kluba. Samo Hrvatskih prvenstava ima 11, pa nacionalnih kupova 4, 1 naslov prvaka Europe, 1 europski Superkup i 4 regionalne, danas Premier lige. Sve to u razdoblju od 2009. do 2022. godine kada je u ljeto preselio u redovima tada njemačkog prvaka Waspo 98 Hannovera. Ima međutim Bena, kako ga nadimkom zovu suigrači i treneri, i sasvim solidnu riznicu medalja s reprezentacijom - bronca na SP 2019., zlato na Europa kupu 2018., srebro na Europa kupu 2019., kao i srebro u Svjetskoj ligi 2019.

No, prošle godine ga na onim najvećim akcijama Barakuda (SP u Mađarskoj i EP u Splitu) nije bilo zbog ozljede ramena, operacije, pa oporavka. Uostalom, izostao je iz istog razloga i sa završnog turnira prošlosezonske Lige prvaka, tada još u Jugu AO. No, na posljednjem popisu izbornika Ivice Tucka za jak turnir Svjetskog kupa sljedećeg tjedna u Zagrebu, njegovo je ime opet ondje. Nakon doista dugo vremena.

- Zadnji put sam igrao za reprezentaciju na turniru Svjetske lige u Podgorici - iz Njemačke će Hrvoje Benić.

Bio je to turnir u travnju u Crnoj Gori, natjecanje na kojem je za Hrvatsku debitirao recimo Konstantin Harkov.

- Drago mi je zbog povratka, a s obzirom na to kako radim, igram ove sezone mislim da je i taj poziv bio, neću sad reći baš zaslužio, da nešto ja prejudiciram, ali mislim da je bio nekakav normalan slijed. Naravno, reprezentacija je malo izmijenjena. To su europski prvaci i konkurencija je sada vjerojatno i još malo jača nego prije. Sigurno je i ‘kemija‘ neka stvorena između tih momaka. Ja ću pomoći maksimalno koliko budem mogao. Meni je bitno da sam tu, da radim, treniram, kao i da još uvijek napredujem.

Hrvoje kakvog pamtimo iz gruških, kao i reprezentativnih dana je visok branič, gotovio dvometraš (198 cm), ali kojeg dodatno odlikuje vrlo rafinirani, sjajan šut s vanjskih pozicija. Precizan i silovit.

- Nije se ništa promijenilo ni u zadnjih godinu dana. Mislim i dalje isto igram, jedino što sada u Hanoveru "pokrivam"sve. Tako nije bilo u Jugu. Sad sam i branič, ali i lijevo i desno. Dobro se snalazim na svim pozicijama. Naravno, može to uvijek biti i bolje, a reprezentacija uvijek zahtijeva top-formu. Treba zato mislim i proći jedne pripreme kako bi se i ja prilagodio na čini mi se novi sistem u reprezentaciji jer su se dogodile promjene. Neminovno, budući da su se promijenili i igrači. Malo je drukčiji način igre, plivački smo dominantniji, puno je višenamjenskih igrača.

Ponovo otvaranje reprezentativne priče Hrvoja Benića, odlična je vijest za njega, za Barakude, zaoštrava, pojačava konkurenciju. Ono što jedino nije baš sjajno je stanje u Benićevom klubu, Waspo 98 Hannoveru. U Bundesligi kojoj smo harali zadnjih godina, sada je Waspo 98 Hannover na trećem mjestu, u 11 utakmica 3 poraza. U Ligi prvaka u 9 utakmica, 8 poraza. Toliko poraza u sezoni koja još nije ni završena, Hannover bi ranije prikupio u cijele 2-3 sezone. Međutim, Benić nam je podijelio svoje mišljenje.

- Moje, ali i mišljenje sviju nas Hrvata iz kluba (Andrija Bašić, Marko Macan. Luka Lozina i Ante Ćorušić) je malo drukčije. Ljudi možda nisu najbolje upućeni u sezonu Hannovera ove sezone. Klub je ove godine recimo smanjio proračun za 60-70%. Cilj sezone je bio da se domaći, njemački igrači više uigraju, više nastupaju. To su igrači sve od vratara do mladih momaka koji nisu dosad igrali Ligu prvaka. Ide se u njihov razvoj kako bi se onda postepeno i smanjivao broj stranaca. Samim tim nama rezultat strašno pati jer njemački igrači još nisu na razini na kojoj bi trebali, a nas petorica Hrvata ne možemo iznijeti cijelu utakmicu nikako, to je nemoguće! Da, Spandau je danas daleko ispred nas, to nije tajna. Mi eventualno možemo uz neku ludu utakmicu iznenaditi, što je opet teško očekivati. Ova sezona je jednostavno posložena tako da se vidi što se od domaćih, njemačkih igrača može očekivati - pojasnio je stanje u Waspo 98 Hannoveru, Hrvoje Benić.

Branič-vanjski koji će na sjeveru Njemačke ostati sigurno do 2025., ali i ono nama bitnije, igrač koji se 2023. vratio među Barakude!

Linker
16. svibanj 2024 00:44