Prvaci Europe u vaterpolu - reprezentacija Hrvatske

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
NADMAŠENI SVI STANDARDI

‘Svi su ostali očarani! Ovo je za Split najveća i najuspješnija sportska predstava svih vremena‘

‘Po uvjerenju mnogih, bazen usred Spaladium Arene bio je ključni, dobitnički element sveukupnog dojma‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 12. rujan 2022. 17:50

Zavjesa je pala, zaključeno je 35. prvenstvo Europe u vaterpolu. Zadnji čin bio je doista raskošan, doslovno mirakulozan: Hrvatska je nakon dvanaest godina opet osvojila Euro na krilima navijača, ali prvenstveno na pogon izbornika Ivice Tucka i njegovih pomoćnika, u prvom redu Pere Kuterovca, čarobnjaka fizičke pripreme, u izvedbi naših igrača predvođenih Markom Bijačem, vaterpolskim E.T.-jem.

Proteklo prvenstvo Europe bila je za Split najveća i najuspješnija sportska predstava svih vremena, ali i društveni događaj visoko rangiran u povijesti grada. Znatno prije kraja prvenstva, moglo bi se reći od prvih odigranih utakmica u Spaladium Areni, slavom su se ovjenčali Hrvatski vaterpolski savez, predsjednik Mladen Drnasin i tandem neupitno najvažnijih aktera hrvatskog vaterpola, Perica Bukić i Renato Živković. Za sveukupnu organizaciju zaslužili su virtualnu zlatnu medalju.

image

Josip Varvodić

ANTE CIZMIC Cropix

Savršena pozornica

Kompletnu ocjenu proteklog Eura 2022. i svoje mišljenje baš je detaljno iznio dr. Josip Varvodić, prvi dopredsjednik LEN-a, inače poznati specijalist kardiotorakalne kirurgije KB-a Dubrave.

- Od početka sam bio uvjeren da je Spaladium Arena savršena pozornica, doslovno veličanstvena - rekao je dr. Josip Varvodić - što se i pokazalo.

- I kad smo krenuli po elementima, segmentima, bio mi je užitak, pogotovo meni, kao bolesno zaljubljenom Splićaninu u svoj grad, čuti Varvodićeve ocjene.

Najprije kvaliteta vaterpola.

- Nisam baš pozvan sa stručne strane komentirati prikazani vaterpolo, ali ovo je bilo vrhunski - po dramatici, uzbuđenjima, izjednačenosti rivala i posebno jer se Hrvatska okitila zlatom. Zato ocjena deset.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Onda, tehnička organizacija?

- Sve je provedeno na maksimalan način, nadmašeni su uobičajeni standardi. Zato opet desetka.

Infrastruktura?

- Naslušali ste se komplimenata koji nisu kurtoazni, nego faktički. Po uvjerenju mnogih, bazen usred Spaladium Arene bio je ključni, dobitnički element sveukupnog dojma. Predsjednik FINA-e, svjetske federacije vodenih sportova, Husain Al-Musallam iz Kuvajta ostao je očaran. Eto, još jedna desetka.

Najvišim ocjenama nije bilo kraja.

- Smještaj i prehrana bili su na svjetskoj razini, suđenje profesionalno, ozbiljnost sudačke organizacije zaslužuje naklon. Volonteri su pružili besprijekoran servis, svi raspoloženi, bez i najmanje zamjerke. Što se tiče sigurnosti, u Hrvatskoj nije moglo biti drugačije nego tako, bez i najmanjeg incidenta. Dakle, redom opet ocjene deset.

Posebna su priča gledatelji.

- Publika nas je definitivno zadužila, gledatelji su zaslužili najveće pohvale. Najprije na račun podrške ‘barakudama‘, ali i za sveukupno korektno sportsko navijanje, zbog čega će ući u svjetske almanahe fair-playa.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Metropola sporta

Još ocjena za širi splitski ambijent.

- Bože moj, Split je metropola sporta, čudesan grad po dostignućima svojih klubova i sportaša. Mene je to usvajanje vaterpola u gradu, bez obzira na veliku tradiciju, razgalilo, u nekim situacijama i ganulo.

I, za kraj, direktor turnira Renato Živković.

- Živković, ali i svi drugi na kraju mogu biti istinski ponosni na odrađeni posao. Mene je impresionirao direktor Živković, koji je zadobio težu ozljedu tetive, podvrgnut je složenoj operaciji, još kao rekonvalescent vratio se poslu i na perfektan način izveo komplicirani projekt.

Varvodić na kraju nije mogao izdržati pa je dao oduška svojem zadovoljstvu.

- Sve su to desetke bez ijednog popusta, pristranosti. Zato ne mogu odoljeti, a da Hrvatskom vaterpolskom savezu i gradu domaćinu kao sveukupnu ocjenu svih elementa turnira ne dodijelim 11! I to nije moja vlastita ocjena, nego najvišeg rukovodstva LEN-a.

Linker
25. travanj 2024 00:30