Luka Bukić

 GORAN MEHKEK Cropix
LUKA BUKIĆ ZA SN

‘Uvijek isto - svaka je utakmica s Talijanima hrvanje u vodi, takva je bila u Splitu, bit će takva i danas‘

Ponajbolji među Barakudama nakon prva dva nastupa na zagrebačkom turniru Svjetskog kupa
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. ožujak 2023. 09:09

Prve dvije utakmice u Zagrebu odigrao je vrlo dobro, pa i odlično. Načelno, teško bi uopće i mogli izdvojiti pojedince iz redova vaterpolske vrste koji nisu zadovoljili u prva dana zagrebačkih kvalifikacija Svjetskog kupa i koji su i odigrali obje utakmice (SAD (16:14 i Francuska 12:7).

Bijač je protiv Amerikanaca nakon nula obrana u prvoj četvrtini, u preostale tri dionice nanizao 11 obrana. Protiv Amerikanaca devet od toga jedna iz peterca. Vrlić i Krapić razgrću na 2 metra, iako po našem skromnom sudu s obzirom na njihovu kvalitetu, isključenja oni zarađuju i više nego to suci vide. To je zasebna tema.

Braniči na očekivanoj razini. Od obrambenog dijela, pa do pridodavanja napadačkim aktivnostima, gdje se posebno ističe Rino Burić. Uplivavanja u 2 metra s igračem više i egzekucija, već postaju njegov zaštitni znak, ali protiv Francuza je pokazao i "šutersku ruku". Ima i to Bura. Kada smo kod vanjske ili napadačke linije - kompozicija Fatović, Bukić, Harkov, Žuvela... Čini se vrlo dojmljivo. Malo je još samozatajan Andrija Bašić (SAD 0-0, Francuska 0-5), ali doći će njegovih "pet minuta". No, za ovu priliku malo više ćemo se zadržati na Luki Bukiću.

image

Luka Bukić

RANKO SUVAR Cropix

Ono što je kod ovog mladića posebnost jest njegova mirnoća, hladnokrvnost. U redu, nećemo utakmicama protiv SAD i Francuske pridavati epohalnu vrijednost, iako se radi o dobrim sastavima, ali u obje pobjede nad tim vrstama, onaj početni impuls, za razbijanje "leda", svojim je golovima pružio Bukić. S istovjetnim početkom. Protiv SAD golovi za 1:0 i 3:2, oba puta Bukić, oba puta s igračem više. Protiv Francuske - 1:0 i 3:2, oba puta opet Bukić, i opet s igračem više. Akcija očigledno izgrađena, uigrana, Luka na lijevom krilu čeka loptu i u pravom trenutku slijedi - udar!

Iako, nije to sve kod Bukića. Valja pridodati i dva asista protiv Francuza, jednu presječenu loptu kontra Amerikanaca, pa isplivan napad za loptu protiv Francuske...

Zasad su brojke realizacije brojčane premoći u bazenu dobre. U obje utakmice potpuno iste, 7-13, a sve iznad 50% je pohvalno. Sad, slučajno ili ne, ali s Lukom počinje...

- Ha, ha, ne znam je li to baš bilo namjerno odnosno svjesno ili je tako ispalo - iskreno će Luka.

- Tek smo se okupili praktički ove godine. Ova reprezentacija nije imala puno baš prilika za uvježbavanje, niti će ih imati dok traje klupska sezona, jasno. Sad su stupila, odnosno mi sad igramo i po tim novim pravilima. Svima je to još malo strano, a i svježe. Mislim da mnogim momčadima još i oscilira taj segment igre, s igračem više ili manje. Vidjet ćemo zapravo tijekom ljeta, kada prođemo prave pripreme s ovim pravilima, kako će to onda izgledati - misli Bukić.

Samo lagani povratak na četvrtak navečer kada su "stradali" Francuzi. Rekli bismo da ste "prekopirali" utakmicu Mađara protiv istog suparnika. Ne mislimo da ste igrali kao Mađarska, ali Francuska ima, to je sad vidljivo problem. Ne uspijevaju izdržati više od četvrtinu-četvrtinu i pol u egalu s "velikima". Francuska je protiv Mađarske u prvoj četvrtini vodila 3:2, protiv nas je bilo 3:3, ali su onda u drugoj četvrtini obje utakmice pali, izgubili 4:1.

- Mislim da njima sigurno nije lako pratiti tempo, barem kada govorimo o našoj utakmici. Nisam gledao cijelu baš utakmicu Mađarska - Francuska, niti gledao neke detalje, ali u našoj utakmici smo mi cijelo vrijeme držali dobar tempo. Mislim da je to jedan od ključeva pobjede - veli Luka Bukić.

Jasno, ne treba ni opasku o Francuzima primiti zdravo za gotovo, kao pravilo jer sjećamo se i 2. kola EP u Splitu, Hrvatska - Francuska kada je bilo samo 6:5 tri minute do kraja treće četvrtine. Istina, završilo je 13:6. Tu je "raspad" malo kasnije došao.

Svanula je subota, dan pri kojem nas smiraju čeka Italija. Dosad najteži, najjači suparnik na turniru, sigurno jedan od kandidata za prva dva mjesta koja vode u Kaliforniju, na završni turnir Svjetskog kupa.

- To će sigurno biti, uz Mađare najteža utakmica na ovom turniru. Dobro ćemo se pripremiti. S njima igrati znači samo jedno, fizički vrlo teška utakmica. Naravno, nije ova utakmica baš toliko bitna kao što je bila tada, ali sigurno da i oni i mi napeti sve snage za pobjedu. To bi mislim mogla biti i jako dobra prilika za pripreme kasnije. Za vidjeti na čemu smo trebamo raditi tijekom ljeta, kada krenu pripreme za Svjetsko prvenstvo.

Talijani su u Zagreb došli u istom sastavu kao i u Split na EP, dapače sada i jači za naturaliziranog ljevaka, inače Argentinca, dugokosog Gonzala Echeniquea, bivšeg igrača Primorja EB kojeg u Spaladium Areni nije bilo zbog ozljede.

- U kojem god sastavu oni došli, Italija je uvijek tjelesno vrlo jaka, odlično plivaju. Zato znam da će utakmica biti s puno plivanja, fizičkog kontakta.

Da, ona u Splitu u polufinalu je bilo "hrvanje u vodi".

- Pa... a koja nije! Svaka je utakmica s njima takva. Nadam se samo da ćemo se mi dobro pripremiti i pobijediti.

Najčešći suparnici Barakuda

Subotnja utakmica protiv Settebella, bit će ukupno čak 97. utakmica Barakuda s tim suparnikom. Niti s jednom reprezentacijom Hrvatska nije odigrala toliko utakmica kao s Italijom. Najveći razlog tomu je učestalost susreta u izborničkom mandatu Ratka Rudića za hrvatskim kormilom. Stoji da smo s Talijanima i inače često igrali, ali osobito se to pojačalo dok je RR bio hrvatski izbornik. U sjajnim odnosima s Talijanskim savezom, a s potrebom što češćih provjera, ispita, utakmice su se nizale. Uz to, nije baš i da smo se "izbjegavali" na natjecanjima tipa olimpijskih igara ili svjetskih i europskih prvenstava.

Omjer Hrvatska - Italija

96 49 10 37 817:771

Danas u Zagrebu - 4. kolo, subota, 11. ožujka

(18.30) Italija - Hrvatska, plivalište uz Savu (Arena Sport 2)

(20.30) Japan - Mađarska, plivalište uz Savu (Arena Sport 2)

SAD i Francuska slobodni

Linker
27. srpanj 2024 01:30