BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
TRIJUMF U DUBROVNIKU

Dominantna Hrvatska pregazila Francuze, Barakude u sjajnoj atmosferi lakoćom izborile drugo slavlje na Euru

Nakon pobjede protiv Španjolske, Hrvatska je svladala i Francusku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. siječanj 2024. 21:21

HRVATSKA - FRANCUSKA 12:7 (3:1, 3:1, 4:3, 2:2)

DUBROVNIK - Plivalište Gruž. Gledatelja 2500. Suci: Stavridis (Grčka) i Putniković (Srbija).

HRVATSKA: Bijač (obrana), Burić 3, Fatović, Lončar 2, Biljaka, Bukić, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 1, Vrlić, Kržić, Harkov 1, Popadić.

IZBORNIK: Ivica Tucak.

FRANCUSKA: Hovhannisyan (0 obrana), Saudadier, Crousillat, Bouet 1, Khasz 1, T. Vernoux 3 (1-1), Marion-Vernoux, Bjorch, Marzouki 2, Bodegas 1, Vanpeperstraete, D. Živković, Fontani (3 obrane).

IZBORNIK: Florian Bruzzo.

PETERCI: Hrvatska -, Francuska 1-1. OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 15, Francuska 13. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Vrlić (31).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 2-13 (15%), Francuska 2-14 (14%).


Nakon prva dva kola, prve dvije utakmice, Hrvatska je s 5 bodova na vrhu skupine A Europskog prvenstva, ali smirimo doživljaje. Nismo još osigurali četvrtfinale, odnosno nismo osigurali jedno od prva dva mjesta u skupini. No, da smo na dobrom putu, to sigurno. Posebno nakon i više no uvjerljive pobjede nad Francuskom koja je dva dana ranije na peterce nagnala Crnogorce.

Naša početna postava protiv Francuza, prva sedmorka bila je - Bijač na vratima, na 2 metra Vrlić, branič Biljaka, desno Žuvela i Harkov, te lijevu Fatović i Bukić, a ono što smo posebno motrili jest tko će se pozabaviti najopasnijim Francuzom nakon Napoleona - Thomasom Vernouxom. Od prve je minute taj zadatak povjeren Marku Žuveli, a zanimljivo da je upravo on bio i strijelac gola za 1:0. Minuta druga, pozicija desni vanjski, gromovito kako on to čini.

image
BOZO RADIC Cropix

Francuska je poravnala iz sjajne akcije dvojice najboljih Francuza na lijevoj strani napada - Thomas Vernoux asist pokraj Harkov za Bodegasa koji je poravnao na 1:1. Do kraja ove četvrtine, zadnjih 1:15 minuta Barakude su postigle dva gola. Prvo u polukontri koju je potegao Fatović i dodao za Lončara, prvi njegov gol nakon povratka u reprezentaciju. Barem na velikim natjecanjima. Za 3:1 je odapeo s lijevog vanjskog Rino Burić. Jasno da smo mogli u tom trenutku biti zadovoljni rezultatom, ali ipak temeljna značaka prve četvrtine je jako loš napad s igračem više. Čak 0-6. To što su Francuzi bili na tom tragu (0-3) nas ne zanima i ne brine. To je posao za njihov stručni stožer, ali nakon muke u ovom segmentu protiv Španjolaca, očekivali smo napredak u pogledu ove vrste igre. S jedne je strane sjajno, to je snaga naših igrača, centara prvenstveno, zaraditi toliko igrača više u osam minuta, no valja se rezultatima ovakvog napora i nagraditi.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

U drugoj smo četvrtini trebali pričekati četiri minute za sljedeći gol. I taj je bio u francuskoj mreži. Ponovo Rino Burić, gotovo s istog mjesta. Ovaj branič ima topovski razoran, brz i precizan šut. Podsjeća to malo na jednog drugog, velikog Burića. Na Puljanina, Damira Burića.

No, ako smo kritičniji malo glede igrača više odnosno napada s brojčanom prednošću, onda moramo i opet pohvaliti obranu. Sjajna je. Pokretljiva, brza, iskače na vanjsku liniju suparnika. Dakako i još nešto. Izbornik Ivica Tucak je držao stalni, jaki ritam. Stalnim izmjenama je dodatno pritiskao, umarao Francuze. Odličan trenerski posao. U obrani primjerice gotovo pa nikad, iznimka je predzadnja minuta druge četvrtine, nismo igrali s centrom. Obvezno bi se igrači mijenjali. U rukometnom stilu. Puna koncentracija Hrvata, onih u vodi i onih uz rub bazena, na klupi.

image
BOZO RADIC Cropix

Ante Vukičević je radio sjajan posao i to između ostalog i na Thomasu Vernouxu. Ipak dobro poznaje klupskog suigrača, a onda je Grički top "zafrljio" jednu u Fontanijevu mrežu, za veselje hrvatske navijačke fontane. Baš poput odličnog loba Luke Lončara za 6:2 u zadnjim sekundama prvog poluvremena. S lijeve strane, netipična pozicija za njega, ali izvedba je bila u stilu Perronea. Kolosalno odnosno pardon, CROasalno!

U trećoj smo četvrtini dobili utakmicu, riješili susret. Burić za 7:2 kada mu je na 2 metra dodao Fatović i to nam je bio prvi gol iz 8. napada s igračem više. Harkov je podignuo prednost na 8:2, njegov prvi gol na EP, a kada je pet i pol minute prije kraja treće četvrtine pogodio za 9:3 privodili smo u biti ovaj izvještaj kraju. Gotovo je! Ovo pobjeđujemo sigurno, upitne su samo konačne brojke.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Netko će reći kako ta Francuska nije baš nešto posebno. Ne, nije elita, nije vrh, ali je iznad prosjeka. Ono što je bitno i kako treba odigrati protiv njih, a da se ne uvalite u probleme jest upravo ova hrvatska igra. Visok ritam i što ranije rezultatsko odvajanje, na 3 do 5 golova razlike, po mogućnosti do poluvremena. Tada su gotovi jer Francuzi nemaju momčadsko iskustvo i znanje kako se izvući iz takvih situacija. Tko uđe s Francuzima u "egal" u trećoj, posebno zadnjoj četvrtini, može imati ozbiljnih problema. To nije bila opcija ove subotnje večeri u Gružu.

Adieu France - Idemo dalje, Hrvatska!

Kraj utakmice!


Hrvatska je u Dubrovniku upisala drugu pobjedu na Europskom prvenstvu! Nakon slavlja protiv Španjolske, Barakude su sa 12:7 svladale i Francusku.

image
BOZO RADIC Cropix

7. Vernoux pogađa iz peterca za 12:7.

6. Sjajno Bijač brani i sprječava francuske napade.

4. Vernoux zabija za 11:6, a na drugoj strani Vrlić odmah uzvraća i vodi Hrvatsku ponovno na plus šest!

1. Počela je posljednja četvrtina! Hrvatska na startu odmah koristi prvi napad i povećava prednost, Vukičević je sjajno pogodio u suprotni kut za 11:5!

Kraj treće četvrtine

Hrvatska je sve bliže drugoj pobjedi na Europskom prvenstvu, Barakude su povećale prednost u trećoj dionici, a u posljednjih osam minuta moraju potvrditi trijumf...

5. Dugo je vagao Marinić Kragić francusku obranu, a zatim neobranjivo pogodio za 10:4! Ipak, Bouet na drugoj strani ponovno vraća Francuze u zaostatak od pet pogodaka.

4. Žuvela zabija, a Marzouki na drugoj strani uzvraća istom mjerom i odmah smanjuje na 9:4.

3. Francuzi smanjuju zaostatak, Marzouki pogađa za 8:3.

2. Bijač ponovno zaključava vrata, upisao je petu obranu i Hrvatskoj trasirao put za povećanje prednosti. Harkov majstorski pogađa uz pomoć grede za 8:2 i odvodi Hrvatsku do velike prednosti.

1. Počela je treća četvrtina! Hrvatska odmah na početku zabija za 7:2, a strijelac je Burić. Naša reprezentacija prvi put večeras iskoristila je igrača više, tek iz osmog pokušaja.

Kraj druge četvrtine

Hrvatska je u drugoj dionici počela skupljati osjetniju prednost i plovi prema mirnoj luci, naši reprezentativci vode 6:2 protiv Francuske.

8. Lončar zabija za 6:2 u završnici druge četvrtine! Sjajno je hrvatski reprezentativac prebacio francuskog vratara.

7. Vernoux lukavo zabija za smanjenje zaostatka. Hrvatska sada vodi 5:2...

6. Vukičević zabija za 5:1! Hrvatska se sada odvaja na osjetniju prednost, a Vukičević je sjajno zavukao loptu kroz "šumu" ruku i vodi Barakude prema mirnoj luci.

5. Burić ponovno trese mrežu, drugi je to njegov pogodak na utakmici. Hrvatska vodi 4:1.

Na tribinama je sjajna atmosfera i raspoloženje.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

2. Hrvatska niti sedmi put na susretu nije iskoristila igrača više...

1. Počela je druga četvrtina!

Kraj prve četvrtine

Prvih osam minuta Hrvatska je završila s prednošću 3:1. U završnici prve dionice izabranici Ivice Tucka uspjeli su pronaći rupe u francuskoj momčadi, koja se zasad drži vrlo dobro.

8. "Topovski udar" Burića za vodstvo Hrvatske 3:1! Sjajno je pogodio naš reprezezntativac, a francuski vratar samo je pogledom ispratio njegov udarac.

7. Lončar zabija za 2:0! Sjajnu akciju Hrvatske završio je Lončar i podebljao prednost.

6. Marinić Kragić pogađa gredu, a na drugoj strani Bijač sjajno brani udarac Francuza.

5. Ponovno se trese okvir francuskog gola, a Francuzi na drugoj strani dolaze do izjenačenja. Bodegas pogađa iz blizine za 1:1.

4. Hrvatska niti treći put nije iskoristila igrača više, a Francuzi u kontri pogađaju okvir gola.

3. Harkov puca, ali u vanjski dio mreže.

2. Hrvatska vodi 1:0! Žuvela pogađa suprotni kut za vodstvo na početku utakmice.

1. Počela je utakmica! Prvi napad imala je Hrvatska, ali Bukić nije iskoristio prvu priliku za vodstvo.

20.10 Kapacitet gruških tribina jest onakav kakav smo napisali prije nekoliko dana - 2.100 mjesta na ovom natjecanju. Naime, inače je malo više, 2.300, ali s posebnim mjestama za zapisnički stol, press tribinom malo je kapacitet smanjen, ali... Nismo uopće niti sumnjali, natiskalo se protiv Francuza i više. Do vrha! Sjedi se po stepenicama, u svim kutevima, na svakom slobodnom četvornom centimetru dubrovačkog bazena. Protiv Francuza 2.500 Hrvata "igra" protiv Francuske. Bit će tako i u ponedjeljak protiv Crne Gore, iako se doduše tada očekuje i ponešto crnogorskih navijača. Dubrovnik im je ipak blizu. (Dean Bauer)

20.03 Svaka reprezentacija ima na turniru 15 igrača, a izbornicima je ostavljena mogućnost da od utakmice do utakmice izaberu 13. Glede utakmice protiv Francuske, izbornik Tucak je u biti morao odabrati samo jednog tko neće u zapisnik. Naime, Zvonimir Butić nije imao pravo nastupa zbog isključenja s pravom zamjene u 1. kolu protiv Španjolaca.

Na tribini je ostao, kao i u 1. kolu, Franko Lazić. U momčadi je zato bio, debitirao na ovom EP, Filip Kržić.

Ivica Tucak najavio je novu bitku Barakuda, a izbornikove riječi možete pročitati OVDJE

Najavu piše: Dean Bauer

Nije nikome u hrvatskoj reprezentaciji, počev od stručnog stožera, nimalo nije strana francuska momčad. Pa ipak, ima jedan koji ih zna još malo pobliže, “u dušu”, s njima živi, ondje igra godinama. Nije nepoznanica ni Ivanu Krapiću koji je u Noisy-le-Secu, ali Ante Vukičević ima ipak nešto duži staž. Od ljeta 2017. član je Marseillea, daleko najboljeg sastava u toj državi.

Francuska istinski nije bezazlena momčad. U Fukuoki na SP 2023. držali su “u šahu” Španjolske u četvrtfinalu, te su iskreno rečeno, od sudaca uskraćeni za pobjedu.

- Neću o sucima, ali znam samo da su tek u posljednjim minutama poraženi od Španjolaca. U Splitu su na Europskom prvenstvu izbacili Srbiju u osmini finala. Ovdje su tek petercima izgubili od Crnogoraca i to već dosta govori o njihovoj snazi - zbori Ante i nastavlja:

- Posljednje dvije godine od kada su angažirali našeg trenera Vjeku Kobešćaka u stožer, otkako su počeli malo više ulagati u sport, vaterpolo i sve vezano i uz Olimpijske igre u Parizu, silno su se dignuli. Klubovi to također prate, pogotovo moj Marseille u kojem igraju svi najbolji francuski igrači, što se pretočilo i na reprezentaciju u kojoj je njih čak sedam iz Marseillea.
Prvo ime francuske reprezentacije je čudesno dobri Thomas Vernoux, Antin suigrač u klubu i čovjek koji zapravo pokriva sva mjesta u momčadi. Osim vratara.

- Dodatna vrijednost momčadi je Michael Bodegas. Centar koji je igrao ranije za Italiju, te u Pro Reccu, pa Barceloneti, sada u Marseilleu. Ljevak Ugo Crousillat je pak najbolji strijelac, ima razoran šut. Nadodao bih i vratara, Huga Fontanija koji posljednje dvije godine izvrsno brani, te on radi razliku u odnosu na prijašnja vremena. Uz taktiku koju je nametnuo Vjeko Kobešćak svojim dolaskom. Uz njih još 4-5 mlađih igrača koji puno rade, plivaju, prate taj ritam. Na to nadodajte Marzoukija, još jedan malo stariji igrač, ali dobar šuter. Kad sve to zbrojite, imate još i dobru kemiju unutar njih, tako da je to vrlo, vrlo opasna momčad.
To je ovako, letimičan individualni pregled Francuske. Zanima nas vaše viđenje njihove igre. Nisu nimalo slični Španjolskoj, tu neke ultra-brzine nema, neće biti.

- Oni igraju nešto slično kao naš Jug. Sad sam vidio da su počeli stavljati Thomasa Vernouxa lijevo koji igra ulogu recimo sličnu Rinu Buriću u Jugu.

S uplivavanjem na dva metra?

- Da, jasno jer to građom može i pokriva sve pozicije. Imaju puno ulazaka sa strane, na drugog centra. Mi ćemo morati napadati vanjsku liniju, ali onda biti i vrlo oprezni s tim. Imaju oni ipak dosta visok ritam, puno plivanja, tako da ćemo morati biti jednako spremni kao u utakmici protiv Španjolske. Samo o tomu sada moramo razmišljati jer neki negativan rezultat bi nas tada vratio na početak. Španjolci su i dalje jedni od favorita skupine. Španjolska sigurno može pobijediti sljedeće dvije utakmice. Jednako Crnogorce, kao i Francuze. Mi zato moramo razmišljati samo o tomu kako pobijediti i što ranije osigurati izravno četvrtfinale, a tek kasnije o nekom, eventualnom lakšem suparniku.

Ante nije bilo u Spaladium Areni na EP 2022. koje je okrunjeno zlatom, a koje je Vukičević bio primoran preskočiti zbog zdravstvenih problema. Sa zdravljem je Bogu hvala sve u redu, dok je novo EP u Hrvatskoj prilika Gričkom topu, Anti Vukičeviću pokušati donekle nadoknaditi propušteno od pije godinu i pol dana.

- Teško mi je palo što nisam mogao igrati Split i baš sam malo razmišljao prije utakmice sa Španjolskom, kad smo došli na bazen, kako sam sretan što mi se “otvorila” kombinacija da ipak mogu zaigrati pred našom, domaćom publikom na Europskom prvenstvu. Nadam se da smo utakmicom protiv Španjolske dodatno zagrijali navijače, kako na samom bazenu, tako i one koji su nas pratili u TV prijenosu. Možda smo sad sami sebi postavili visoki kriterij, ali ništa, morat ćemo ga održavati i dalje takvim - s optimizmom će Monsieur Antoine, odnosno Ante Vukičević.

19:45 Dragi čitatelji, želimo vam dobru večer, a nadamo se da će uskoro biti još i bolja! Naši vaterpolisti za 45 minuta kreću u akciju, na redu je druga utakmica Europskog prvenstva u Dubrovniku, a protivnik je Francuska. Radi se o suparniku koji pamti znatno uspješnije dane, ali daleko su od momčati protiv koje treba unaprijed pisati bodove.

U prvoj utakmici Hrvatska je dobila Španjolce boljim raspucavanjem peteraca, bilo bi lijepo doći do dva boda uz nešto manje drame. Što se Francuske tiče, također su poraženi na peterce protiv Crne Gore te broje jedan bod. Najopasnije ime svakako je Thomas Vernoux, kojeg se treba posebno čuvati...

- On je, budimo iskreni, igrač kakvog na svijetu nema. Toliko moćan, igra centra, može vanjskog dakako, na vratnicama, u obrani, plivački je brz. Ne znam je li u svijetu vaterpola postoji igrač toliko potentan. Kada bi maknuli Vernouxa iz francuske reprezentacije, oni bi bili 40% slabiji. Marseille je prije godinu dana, a to je jezgra francuske reprezentacije, dobio Juga u Dubrovniku pet razlike. Dakle, nema ni vremena, ni prostora za mrvicu opuštanja. Maksimalno ozbiljnim pristupom jedino možemo do nove pobjede - kratko će izbornik Tucak uoči sraza s Francuskom.

Ostanite s nama u narednim satima, slijedi nova uzbudljiva borba u Dubrovniku!

Linker
03. srpanj 2024 15:51